Je libo cibetková káva Kopi Luwak?
Ta Kopi Luwak není žádný podivný woodoo rituál, ani žádné zaklínadlo. Je to totiž asi nejluxusnější a nejdražší druh kávy na světě, tedy cibetková káva.
Na Indonéské Sumatře a Jávě, odkud tato káva pochází, se na nejlepších kávových plantážích ročně vyprodukuje pouze 200 kg. Říkám vyprodukuje, protože v této části světa žije malá kunovitá šelma, známá jako cibetka a ta se živí kávovými plody, které projdou trávicím traktem a po vyloučení je domorodci sbírají a praží z nich kávu Kopi Luwak.
Že je to nechutné? Ano, svým způsobem. Jsou to právě trávicí šťávy cibetek, které dodávají kávě tu správnou a delikátní chuť. Stráví se pouze dužina bobulí a zrna zůstanou netknutá, pouze získají zvláštní nahořklou chuť, a tato chuť je právě velmi vyhledávána.
Po sebrání trusu se kávová zrna omyjí a lehce upraží, aby se originální chuť neporušila. Ovšem každý má svoje hranice a ani chudinka cibetka se kvůli našim mlsným jazykům neukadí k smrti.
Proto vědci z celého světa se dlouho snažili v podstatě ‚zkopírovat‘ trávicí systém cibetky, ale prozatím se žádný umělý systém neosvědčil.
Typy cibetkové kávy
Kopi Arabika – zrna obsahují nižší množství kofeinu, proto je káva ve výsledku jemnější a méně hořká
Kopi Liberica – chuťově podobné Arabice, jemná vůně
Kopi Robusta – velice povzbuzující díky vyššímu obsahu kofeinu, silné aroma
A kam na cibetkovou kávu vyrazit? Zde v Čechách si hotovou cibetkovou kávu nekoupíte, leda byste navštěvovali nejluxusnější pražské restaurace a kavárny (ale myslím, že ani tam Kopi Luwak v meníčku nenajdete). Můžete si pořídit pražená zrna, a to hlavně v internetových obchodech, kde se cena pohybuje okolo 1000 korun za 50 gramů zrn.