Je ve Vašem každoročním sladkém repertoáru klasické linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky, ale rádi byste zkusili něco nového? Zapátrejme ve vánočních kuchařkách ze zahraničí a upečme si jejich sváteční cukroví.
Cantuccini
Oblíbené italské suchárky, někdy zvané také „biscotti“, jsou ideální k namáčení do kávy nebo likéru.
Na 36 suchárků budete potřebovat:
- 60 ml olivového oleje
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkové esence
- ½ lžičky mandlové esence
- 220 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 60 g sušených brusinek
- 180 g pistácií
Olivový olej promíchejte s cukrem, po jednom přimíchejte vejce a nakonec přidejte vanilkovou i mandlovou esenci. Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a sypkou směs smíchejte s tekutou, až vznikne kompaktní těsto. Na samotný závěr do těsta přidejte brusinky a pistácie. Těsto rozdělte na dva díly a vytvarujte z něj šišky. Ty přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte je asi 35 minut při teplotě 150ºC. Upečené šišky vyjměte z trouby a nechte je asi 10 minut chladnout. Každou šišku rozkrájejte na 18 plátků, rozložte je na pečící plech a pečte ještě dalších 8 – 10 minut při teplotě 130ºC.
Nechte je 10 minut chladnout na plechu a poté je přesuňte na mřížku k úplnému vychladnutí.
Norimberské perníčky
Kořeněné zdobené perníčky jsou oblíbeným druhem cukroví i u nás. Vyzkoušejte však tuto pravou německou recepturu.
Na 2 plechy si připravte:
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce medu
- 3 vejce
- 125 g lískových ořechů
- 50 g mandlí
- 125 g rozinek
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 2 lžíce rumu
- lžičku skořice
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého nového koření
- 50 g strouhaného perníku
- 35 g hladké mouky
- ½ lžičky kypřícího prášku do perníku
- malá kolečka z jedlého papíru
a na ozdobu:
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíci rumu
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 1 lžíci horké vody
- barevné cukrové zdobení
Okrájejte kůru z dobře umytých citrusů, spolu s rozinkami ji rozmixujte, zalijte rumem, citrónovou a pomerančovou šťávou a nechte odležet minimálně dvě hodiny nebo klidně přes noc. V míse vyšlehejte moučkový a vanilkový cukr s medem a vejci do pěny, vmíchejte mleté lískové ořechy i mandle, naložené rozinky s kůrou, koření, strouhaný perník a nakonec přimíchejte mouku s kypřícím práškem.
Plech vyložte pečícím papírem a poklaďte kolečky z jedlého papíru. Dvěma lžičkami na ně rozdělte těsto a navlhčenou lžičkou těsto uhlaďte. Perníčky pečte asi 10 – 15 minut při teplotě 180ºC. Moučkový cukr utřete s rumem, citrónovou šťávou a horkou vodou, vzniklou polevou pomocí štětce perníčky potírejte a před zaschnutím posypte barevným zdobením.
Marocké cukroví s rozinkami
Rozinky, sezam a mandle – vítejte v Orientu!
Na 60 kousků budete potřebovat:
- 125 g rozinek
- 1 lžíci rumu
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 100 g másla
- kůru z 1 citronu
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 2 lžíce sezamových semínek
- 10 lžic hladké mouky
- meruňkovou marmeládu
- sekané mandle
Rozinky rozmixujte s rumem, přidejte cukr, žloutky, změklé máslo, citrónovou kůru, prášek do pečiva a sezam a dobře promíchejte. Poté do těsta postupně po lžících přidávejte mouku tak, aby těsto nebylo ani lepivé, ani drobivé. Z hotového těsta tvořte kuličky, ty do poloviny namočte v rozehřáté marmeládě a obalte v sekaných mandlích. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180ºC dorůžova.
Ricciarelli
Křehké mandlové bochánky původem z Itálie úžasně voní po marcipánu.
Na 40 kousků si připravte:
- 250 g mandlí
- 120 g cukru krupice
- 2 bílky
- 100 g moučkového cukru
- 50 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 50 g solamylu
Krupicový cukr svařte se 40 ml vody na sirup a do ještě horkého vmíchejte oloupané a namleté mandle. Nechte vychladnout a poté ještě dvě hodiny odležet. Bílky vyšlehejte s polovinou moučkového cukru dotuha. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do sněhu. Bílkovou i mandlovou hmotu spojte, druhou polovinu moučkového cukru smíchejte v misce se solamylem. Z těsta odkrajujte malé kousky, tvořte bochánky, ty obalujte ve směsi cukru a solamylu a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
Ricciarelli pečte (sušte) asi půl hodiny při teplotě 130ºC.