Krůta – první maso pro dítě

Období mezi 17. a 26. týdnem života dítěte, když poprvé přijímá jiná jídla než mateřské mléko nebo tepelně upravené mléko, je výjimečné pro celou rodinu. Je to vhodný okamžik k prověření stravovacích návyků všech členů rodiny, například z hlediska masa, které se každý dne objevuje na našem stole. Jedním z prvních výrobků, které rodiče vyberou pro malé dítě, je krůta. Zde jsou některá fakta potvrzující tuto rozumnou volbu na začátku dobrodružství s novými chutěmi.

Dobrá volba pro začátek

Rozšiřování stravy, které je výzvou pro celou rodinu, obvykle začíná hledáním potravin bohatých na důležité vitaminy a minerální složky, které jsou nezbytné v rané fázi vývoje dítěte. Krůtí maso je ideálně vhodné k vařené zelenině, obilné kaši nebo polévce. Krůtí maso má vysoký obsah bílkovin. Bílkoviny přispívají k růstu svalové hmoty. Navíc krůtí maso je zdrojem vitaminů B2, B3, B6, B12, D, draslíku, fosforu a zinku.

Vitaminy D a B12 zajišťují správné fungování imunitního systému, draslík – podporuje správné fungování svalů, zinek – přispívá k normální kognitivní funkci a fosfor – udržuje zdravé kosti a zuby.

Výrobky pro alergiky

Maso je důležitou součástí pestré stravy dítěte. Z tohoto důvodu stojí za to, aby se na talíři dítěte objevilo téměř na samotném začátku dobrodružství s rozšiřováním stravy. Jako každý nový výrobek vzbuzuje obavy u některých rodičů. Univerzálním pravidlem je – zachovat bdělost a zjistit reakci organismu dítěte na každý podávaný výrobek. V případě zjištěné potravinové alergie je základem léčby vyloučení dané složky stravy. Pro organismus dítěte to znamená šanci na „uklidnění“ imunitního systému a vyhnutí se tzv. „alergickému pochodu“. Pokud bude nutné vyloučit z jídla hovězí, telecí nebo kuřecí maso, je třeba zajistit dítěti jiný zdroj hodnotných výživových složek, mj. bílkovin a železa– říká dr ing. Joanna Neuhoff-Murawskavýživová poradkyně.

Než se dostane na talíře

Bezpečnost výrobků nabývá zvláštního významu, když hovoříme o komponování stravy pro dítě. V tomto případě je bezpodmínečně nutné dodržovat data expirace a správné skladování v souladu s doporučeními výrobců. Ti zase musí dodržovat přísné národní předpisy a předpisy Evropské unie týkající se bezpečnosti procesu výroby potravin. Výrobky podléhají kontrole kvality v podniku a také kontrole veterinární inspekce. Kromě toho se někteří výrobci, kteří chtějí vzít plnou odpovědnost za své výrobky, rozhodnou pro úplnou integraci výroby vyplývající z uplatňování zásady „z pole na stůl“, která předpokládá kontrolu všech výrobních procesů – od krmiv až po regál v obchodě.

Pro krmení krůt se používají krmné suroviny s vysokou nutriční hodnotou a hygienickou kvalitou. Výrobny krmiv kontrolují také mikrobiologický stav hotových kompletních směsí, které jsou zasílány na krůtí farmy. Podmínky pro chov krůt, tj. mikroklima v místnostech (včetně stálého přívodu čerstvého vzduchu), hustota a možnost svobodného pohybu ptáků, stálý přístup ke krmivu a pitné vodě, jsou v souladu s vysokými standardy dobrých životních podmínek stanovených EU – komentuje prof. dr hab. Jan Jankowski z katedry drůbežářství Fakulty bioinženýrství zvířat Warmińsko-Mazurské univerzity v Olsztyně.

Dobrodružství s chutí nejen pro nejmladší

Okamžik, kdy dítě začne poznávat nové chutě, může být dobrodružstvím pro celou rodinu. Je to doba, kdy rodiče na jedné straně začínají utvářet dobré stravovací návyky nejmladších, a na druhé straně mohou kontrolovat dosavadní jídelníček a zavádět do domácího menu hodnotnější výrobky. Jedním z nich může být krůtí maso.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *