Tak schválně, co se vám vybaví, když se zmíní extra panenský olivový olej? Nechoďte pořád do supermarketů, kde je k dostání často druhá jakost, někdy dokonce olej pochybného původu. Nakupujte u prověřených producentů, pro které je kvalitně provedená sklizeň otázkou rodinné cti a jimž se už léta daří zvelebovat olivové háje opravdu s láskou. Vysoká jakost rovná se nízká acidita, to poznáte při prvním ochutnání – samozřejmě tu ale hraje roli i více proměnných. Co takhle reputace napříč kontinenty?
Stolovat pomalu, na talíři mít středomořské speciality
O čem vlastně je zdravé stravování? Jednoduše, musíte si vychutnat každé sousto a nikam nespěchat. Vlastně ani není kam, když je zrovna čas oběda, že? Snad jen si připravit co nejzajímavější recept, naštěstí italská, španělská či řecká kuchyně skýtají mnoho zajímavých tipů, kdy hraje hlavní roli právě olivový olej. Tisíciletá historie dovedla olivy k dokonalosti, pokud se vylisují co nejdříve od sklizně, a vězte, že zde roli hrají i hodiny – dostanete na stůl nejvyšší možnou kvalitu, se kterou bude spokojena celá rodina. Rybí speciality, červené maso, rizoto, ale také jiná jídla, včetně těch, která patří přímo do té nejsladší kategorie. Už jste zkoušeli vanilkovou zmrzlinu zakápnout kvalitním olivovým olejem? Budete překvapeni, jak dobře to chutná.
Vyzkoušejte istrijskou kvalitu, jež se prostě nezapře! Je to právě olej značky Chiavalon, co najdete hned v pěti různých variantách, vhodných pro studenou i teplou kuchyni, sladká i pikantní jídla, masové speciality a třeba i tatarák z lososa. Sandi Chiavalon pečuje o dědictví po dědečkovi skutečně s láskou. I když je v Istrii jiné klima než třeba v Andalusii nebo na Krétě, je pravdou, že menší výnosy jsou kompenzovány mimořádnou kvalitou. Například olivový olej Chiavalon Mlado má podobnou pověst jako mladé víno předních světových odrůd. A to už přece láká k ochutnání, že?