Všichni je zbožňujeme! Jedni s domácím džemem, druzí s ovocem, zmrzlinou a šlehačkou, jiní neodolají klasice v podobě Crêpes Suzette. Vyzkoušejte následující tradiční i neobvyklé kombinace a zvolte si svého favorita.
Pohankové palačinky s ovocným jogurtem
Zdravou variantu spolu s jemnou náplní si získá každého.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- lžíci cukru krupice
- špetku soli
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 70 g pohankové mouky
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 3 vejce
a na ovocný jogurt:
- 200 g řeckého jogurtu
- sáček mraženého lesního ovoce
- lžíci medu
Všechny ingredience na těsto prošlehejte metličkou dohladka a nechte přes noc odležet v lednici. Těsto by mělo odkapávat z naběračky, pokud tomu tak není, nařeďte ho trochou mléka. Rozmražené lesní ovoce rozmixujte s jogurtem a medem dohladka. Rozehřejte pánev, vymažte ji máslem, vlijte naběračku těsta, rozetřete a pečte z obou stran dozlatova. Každou palačinku potřete ovocným jogurtem, přehněte a podávejte.
Citrónové palačinky s ricottou
Osvěžující kombinace s netradiční karamelovou polevou.
Pro 4 osoby si připravte:
- 350 ml podmáslí
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- kůru z 1 citronu
- 180 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- špetku soli
- 80 g ricotty
a na polevu:
- 200 g cukru
- 90 ml vody
- 45 ml citrónové šťávy
- 30 g másla
Podmáslí prošlehejte metličkou s mlékem, žloutky a citrónovou kůrou, přisypte mouku, cukr a sůl. Nakonec přidejte do těsta ricottu a ušlehaný sníh z bílků. Na polevu svařte za stálého míchání cukr s 60 ml vody, až zhnědne. Odstavte z plamene, vmíchejte citrónovou šťávu, máslo a zbývající vodu. Rozehřejte pánev, na oleji opečte tenké palačinky a polévejte je připravenou polevou.
Celozrnné palačinky
Milovníci zdravé stravy mohou čokoládu nahradit medem.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 360 ml podmáslí
- 150 ml mléka
- 80 g ovesných vloček
- 100 g celozrnné mouky
- špetku soli
- skořici
- 1 vejce
- 30 g másla
- lžíci třtinového cukru
- 2 banány
- čokoládovou polevu
Ovesné vločky namočte na 10 minut do mléka. V míse smíchejte mouku, skořici a špetku soli. Vejce, rozpuštěné máslo, třtinový cukr, podmáslí a namočené vločky smíchejte, přidejte k moučné směsi a promíchejte. Pánev vymažte máslem a opečte na ní palačinky z obou stran dozlatova. Ozdobte banány nakrájenými na kolečka a čokoládovou polevou.
Zapečené palačinky s tvarohem
Klasika ze školní jídelny, která zachutná celé rodině.
Pro 4 osoby si připravte:
- 250 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
na náplň:
- 40 g másla
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 250 g tvarohu
- lžíci krupice
- kůru z 1 citronu
a na zálivku:
- 125 g zakysané smetany
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 4 lžíce sodovky
Všechny ingredience na těsto prošlehejte metličkou a nechte 20 minut odpočinout. Pak na oleji pečte tenké palačinky. Na náplň vyšlehejte cukr s máslem a citrónovou kůrou, přidejte žloutky, tvaroh a krupici. Nakonec do směsi opatrně zapracujte sníh z bílků. Palačinky potřete tvarohovou náplní a vyskládejte do zapékací mísy. Na zálivku vyšlehejte žloutky s cukrem, postupně přidejte obě smetany, pomerančovou šťávu i sodovku. Zálivkou palačinky zalijte a dejte péct do trouby předehřáté na 180ºC na půl hodiny. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Špaldové palačinky
Oříšková špalda s javorovým sirupem provoní celý byt.
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 220 ml mléka
- 100 g špaldové mouky
- 15 g másla
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 vejce
- špetku soli
- ovoce, moučkový cukr
Máslo i javorový sirup rozpusťte v pánvi a nechte zchladnout. V misce prošlehejte vejce, mléko a máslo se sirupem. Přimíchejte mouku a špetku soli a nechte chvíli odpočinout. Pánev potřete máslem a opékejte menší, ale silnější palačinky. Podávejte s čerstvým ovocem, poprášené moučkovým cukrem.
Karamelizované palačinky s nutellou a banány
Ta pravá neodolatelná dobrota pro všechny mlsouny!
Pro 4 osoby si připravte:
- 500 ml mléka
- 4 vejce
- 280 g hladké mouky
- 2 vanilkové cukry
- špetku soli
a na náplň a ozdobu:
- 100 g lískových oříšků
- 3 banány
- 300 g nutelly
- 50 g másla
- 100 g moučkového cukru
V mléce rozmíchejte vejce, cukr, špetku soli a za stálého prošlehávání metlou postupně přisypávejte mouku. Hotové těsto nechte asi půl hodiny odpočinout a poté z něj na pánvi opékejte zlatavé palačinky. Lískové oříšky nasucho opražte, oloupejte a nasekejte. Palačinky potřete nutellou, ozdobte kolečky banánů a přehněte na čtvrtky. V kastrůlku rozpusťte máslo, palačinky jím potřete z obou stran a obalte v moučkovém cukru. Zbylé máslo vlijte do pánve a zahřejte. Vložte ocukrované palačinky a opékejte z obou stran, až cukr lehce zkaramelizuje a palačinky budou křupavé. Servírujte teplé posypané oříšky.