Stravujte se super!

V poslední době se rozšířil pojem superfoods, jinými slovy superpotraviny. Jedná se o potraviny nějakým způsobem výjimečné. 

Čím jsou superpotraviny jedinečné?

Jsou významnými antioxidanty, což znamená, že působí proti poškození a stárnutí buněk a celkově zpomalují stárnutí, působí preventivně proti srdečně cévním nemocem i rakovině, a podporují imunitu. Jsou jedinečné svým obsahem živin, vitaminů, minerálů, enzymů, proteinů, ale i vlákniny. Navíc detoxikují tělo a vyživují kůži, kosti, svaly, ale i zuby, nehty a vnitřní orgány.

Jak je možné, že se v nich nachází takové množství výživných látek? Mnohé ze superpotravin pochází z míst, kde musí odolávat ne zrovna příznivým přírodním podmínkám (sucho, teplo, vysoká nadmořská výška a podobně). Tím pádem jsou nucené v sobě zadržet co nejvíce živin, aby byly vůbec schopné přežít.

Co řadíme mezi běžné superpotraviny?

Mezi nejběžnější a snadno dostupné superfoods řadíme zejména ořechy (zvláště pak vlašské ořechy, mandle, kešu, ale i para ořechy nebo kokos). Vynikají tím, že obsahují vitamíny, minerály a zdravé tuky.

V dnešní době velmi opomíjenou, ale o to více zdravou potravinou, jsou luštěniny. Přitom jejich příprava je velmi jednoduchá, rychlá a pestrá, a dají se využít nejen v teplé, ale i ve studené kuchyni. Připravte si proto čočku, hrách, fazole, sóju nebo cizrnu na mnoho způsobů. V letním období jistě přijde vhod rychlý salát ze zdravější červené čočky nebo zeleninový salát s cizrnou. Navíc pomáhají k rychlejšímu spalování tuků!

Lesní plody, jako jsou borůvky, brusinky, maliny a ostružiny, jsou nejen oblíbené, ale hlavně nabité vitamíny a minerály! Přidat je můžete do osvěžujícího ovocného koláče, ale i do jogurtu nebo ranního smoothie k snídani.

Z dalších běžných superpotravin jmenujme například avokádo, granátové jablko nebo brokolici. Ta navíc obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií.

Omládněte díky deseti potravinám!

Víte, v jakém stavu je vaše tělo? Jak bojovat proti stárnutí? Pokud ne, máme tu pro vás připravených deset potravin, díky kterým omládnete! Jak? Tyto potraviny mají velmi pozitivní zdravotní a čistící účinky. Jezte je pravidelně a jistě zaznamenáte první změny.

1. Česnek – má antibakteriální schopnost, snižuje cholesterol a krevní tlak. Pomáhá také z těla vyloučit těžké kovy a posílí vám imunitu. Říká se také, že má schopnost blokovat růst nádorů.

2. Bílá či černá ředkev – odhleňuje a detoxikuje. Obsahuje vitamin C, minerály a enzymy. Podporuje činnost žlučníku a zažívání. Postačí, když si ji přidáte třeba do salátu.

3. Kurkuma – velmi dobře čistí krev a působí protizánětlivě. Pomáhá se zažívacími potížemi a jaterních onemocnění. Snižuje hladinu cukru v krvi a cholesterol.

4. Brusinky či borůvky – obsahují vitamin C, flavonoidy a mají silnou antioxidační schopnost. Mají velmi kladný vliv na celý organismus (zvláště na stav cév).

5. Hlíva ústřičná – pomůže se srdečním a oběhovým obtížím, vysokému tlaku a dně. Detoxikuje a pomáhá s prevencí proti arterioskleróze. Výrazně posiluje imunitu a je vhodná i pro diabetiky.

6. Zázvor – ředí krev, má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Posiluje žaludek a obsahuje velké množství éterických olejů a hořčinu.

Autor obrázku: Phil Sellens

7. Kustovnice čínská – jsou to červené bobulky, které si můžete dát k jogurtu. Obsahují aminokyseliny. Podporuje krvetvorbu, posiluje ledviny a játra. Má silný omlazující efekt.

8. Avokádo – můžete s ním nahradit máslo např. v pomazánkách. Obsahuje vitamin E, nenasycené mastné kyseliny, draslík, vápník a železo.

9. Rukola – listová zelenina s výraznou hořkou chutí. Příznivě působí na zažívání. Obsahuje vitamin C (velké množství), zinek, vápník, draslík, jód s betakaroten.

10. Naklíčená semínka – můžete použít brokolici, řeřichu, ředkvičku, mungo či čočku. Mají až stonásobně vyšší množství vitaminu C než citrusové plody. Obsahují enzymy a esenciální aminokyseliny.

NA ZÁVĚR

Zbavením kyselin od svého těla budete bojovat proti stárnutí. Dejte do toho červenou řepu, špenát rajčata, okurky, čekanku nebo třeba šípky. Dlouhověkost podporuje zelenina, ovoce, a to jejich velká konzumace.