Cizrna – zdravá pochoutka

Pokud bychom se zeptali několika lidí, zda vědí, co je to cizrna, většina z nich nám odvětí, že buď nemají tušení o jakou potravinu se jedná nebo ji vůbec neochutnali. Proč? Protože není běžně k dostání ve všech obchodech. Tím pádem se do podvědomí naší společnosti v konkurenci s knedlíky a vepřovým masem dostává jen těžko.

Přitom jde o výbornou luštěninu, která se již od pradávna pěstuje v různých zákoutích světa. Vzhledem připomíná světlý lískový oříšek, ale chutí se podobá hrachu.

Cizrna nemusí být pouze pochoutkou, ale v dnešní době, kdy lidé stále někam spěchají a civilizačních chorob stále přibývá, může být její konzumace prospěšná při snižování cholesterolu a posilování nervového systému. Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny listové, doporučují lékaři tuto luštěninu zařadit do jídelníčku těhotných žen.

Pokud si chcete připravit výbornou večeři a zároveň opravdu překvapit své blízké, zkuste ,,cizrnovou ala škvarkovou pomazánku“. Věřím, že tímto pokrmem uspějete i u většiny ,,odpůrců zdravé výživy“.

Cizrnová pomazánka

Ingredience:

  • 150g cizrny
  • 2 lžíce majonézy + 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2x nakládané okurky
  • 2 vajíčka
  • půlku cibule
  • lžíce hořčice
  • hrst pražených sezamových semínek

Postup:

Cizrnu propláchnete, vložíte do hrnce, zalijete vodou a necháte přes noc uležet. Další den cizrnu uvaříte v původní vodě – vaříte cca 1 hodinu. Cizrna by měla být měkká. Poté sceďte a nechte vychladnout. Sezamová semínka upražte na olivovém oleji. Semínka s cizrnou společně rozmixujte. Okurky, vajíčka a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Poté smíchejte s majonézou, jogurtem a hořčicí. Osolte a opepřete dle chuti.

Podáváme s oblíbeným pečivem.