Na kávu jste chuti nepřišli a z automatu si obvykle dáváte horkou čokoládu? Tu si můžete připravit i doma, až si ostatní postaví na kafe. Když si pořídíte kvalitní čokoládu, vychutnáte si lahodný nápoj.
Pravděpodobně víte, že hořká čokoláda má skutečně pozitivní vliv na lidský organismus. A s tou horkou tomu není jinak. Uvařte si také hrnek!
Horká čokoláda obsahuje antioxidanty
V kakau se skrývají polyfenoly, což jsou antioxidanty přinášející rovnou několik zdravotních výhod. podle studií snižují zánět, krevní tlak a zlepšují hladinu cholesterolu.
Kromě toho kakaové boby obsahují řadu minerálů – měď, draslík, vápník i hořčík. Všechny tyto minerály snižují riziko hypertenze, vysokého krevního tlaku. Vápník je navíc známý tím, že podporuje zdravé a pevné kosti, hořčík zase snižuje kortizol (stresový hormon), čímž působí proti stresu a úzkosti.
Dále čokoláda také podporuje mozek. Na univerzitách v Illinois a Birminghamu dělali výzkum, který odhalil, že ti, kdo si dopřáli kakaový nápoj, měli pak v mentálních testech významnou výhodu nad ostatními. Pravděpodobně díky flavanolům, jež zvyšují hladinu kyslíku v mozku.
Čokoláda však musí být kvalitní
Abyste si mohli užívat pozitivních účinků čokolády, musíte ale rozhodně vybrat nějakou kvalitní. U klasické čokolády platí, že by mělo jít o vysokoprocentní hořkou. A u čokoládového nápoje? Tam je to podobné!
Dopřejte si horkou čokoládu z Madagaskaru
Vynikající volbou je horká čokoláda Madagaskar 70 %. Je vyrobená přímo z bio kakaových bobů z Madagaskaru, díky tomu se pyšní jemnou a ovocnou chutí. Stačí smíchat 4 lžičky této strouhané čokolády s 1 dl horkého mléka a pak už si vychutnáte nápoj, který vaše chuťové buňky ocení. A mimochodem, tato strouhaná čokoláda se dá využít také na dochucení jogurtu, kaše či dezertu. Loni získala bronzovou medaili na soutěži Academy of Chocolate Awards v Londýně, takže si dopřejete jen to nejlepší. Pořídíte ji v e-shopu Míšinačokoláda.cz.