Kdo by odolal koláči nebo dortu s lahodnou krémovou náplní nebo lehkému čokoládovému poháru, který se rozplývá na jazyku? Starosti o štíhlou postavu hoďte tentokrát za hlavu a vychutnejte si dokonalé recepty plné čokolády, které Vám obzvláště v chladném období zlepší náladu.
Dvoubarevná čokoládová pěna s malinovým coulis
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 200 g hořké čokolády
- 50 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 – 2 plátky želatiny
- 200 g bílé čokolády
- 50 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 – 2 plátky želatiny
- mražené maliny
- krupicový cukr
Nejprve si připravte tmavou čokoládovou pěnu. Želatinu namočte do vody a nechte ji nabobtnat. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a v jiné misce smetanu do polotuha. Žloutkovou pěnu lehce promíchejte nad párou (vodní lázní po rozpouštění čokolády), přidejte želatinu, čokoládu, šlehačku a opatrně spojte.
Skleničky nebo pohárky naplňte do poloviny čokoládovou pěnou a vložte do lednice. Stejným způsobem si připravte i pěnu z bílé čokolády, kterou následně rozdělte na první tmavou vrstvu ve skleničkách a dejte opět zchladit do lednice.
Před podáváním si připravte malinovou omáčku (coulis). Zmražené maliny dejte do kastrůlku, přidejte krupicový cukr dle chuti, případně podlijte trochou vody a rozvařte. Vzniklou omáčku můžete přecedit, abyste ji zbavili zrníček.
Vychlazenou čokoládovou pěnu přelijte malinovou omáčkou, ozdobte čerstvými malinami a podávejte.
Čokoládovo – kávové suflé
Nadýchané suflé je takovou malou cukrářskou zkouškou. S naším receptem se Vám však dozajista podaří a potěší Vás nebesky lehkou čokoládovou čepicí.
Pro 4 osoby si připravte:
- 400 g hořké čokolády
- 80 g másla
- 80 g cukru krupice
- 4 vejce
- 40 ml silného espresa
- 160 ml smetany ke šlehání
- 50 g hladké mouky
- lžíci kakaa
V kastrůlku svařte polovinu smetany, horkou ji nalijte do misky s polovinou nasekané čokolády a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom vlijte silnou kávu, promíchejte a vzniklý krém dejte do lednice vychladit a ztuhnout. Druhou polovinu čokolády rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni.
Žloutky ušlehejte spolu s cukrem do nadýchané světlé pěny, přidejte mouku, kakao a sníh z bílků. Vzniklé těsto rozdělte do čtyř zapékacích misek vymazaných máslem a vysypaných cukrem. Do středu každé misky vmáčkněte lžíci vychlazené čokoládovo – kávové hmoty.
Pečte při 180ºC čtvrt hodiny. Po upečení ihned podávejte poprášené kakaem se zbytkem smetany ušlehané dotuha.
Bílé crème brûlée
Francouzská klasika s nezapomenutelnou karamelovou krustou, tentokrát však v nebesky nevinné bílé variantě!
Na 8 porcí budete potřebovat:
- 600 ml smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- třtinový cukr na karamelovou krustu
Asi půl litru smetany vlijte do kastrůlku, přidejte nalámanou čokoládu a na mírném plameni zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté stáhněte z plotny a nechte asi 10 minut odstát. Vanilkový lusk rozkrojte, vydlabejte semínka a vložte je do kastrůlku ke smetaně.
Žloutky vyšlehejte se zbytkem smetany a vmíchejte do čokoládového základu. Krém rozdělte do zapékacích misek. Do pekáče nebo vyššího plechu vlijte vodu a misky do něj postavte – hladina by přitom měla dosahovat asi do poloviny výšky misek.
Pečte asi 15 – 20 minut při 160ºC, dokud se krém nezpevní, uprostřed by měl být však trochu jako puding. Po upečení a zchladnutí vložte do lednice minimálně na 4 hodiny.
Před servírováním krém posypte vrstvou třtinového cukru a pomocí flambovací pistole (případě v troubě pod grilem) ho rychle roztavte na karamelovou krustu. Ihned podávejte.
Řezy s čokoládou a pomerančem
Tento hutný čokoládový zákusek je jako stvořený do sychravého chladného odpoledne. Celý byt provoní pomerančovou kůrou a Vás zahalí do kakaového kabátku.
Na 12 porcí budete potřebovat:
- 1 pomeranč
- 50 g cukru krupice
- 125 g másla
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 180 g hladké mouky
- ½ balení kypřícího prášku
- 4 lžíce kakaa
- 50 ml mléka
- 5 lžic pomerančového likéru
- 100 g hořké čokolády
Pomerančovou šťávu vymačkejte a odložte do misky stranou. Z pomerančové kůry odřezejte bílou část a samotnou kůru nakrájejte na velmi tenké proužky. Jednodušší varianta je však i ta, že nejprve pomeranč zbavíte slupky škrabkou na brambory (získáte tak velmi tenké plátky bez bílé dužiny) a teprve potom vymačkáte šťávu. Nakrájenou kůru vsypte do kastrůlku, zalijte hrnkem vody a vařte 20 minut pod pokličkou.
Poté přisypte 50 g cukru a dál vařte bez pokličky, dokud kůra nezměkne, voda se nevyvaří a kůra se neobalí cukrem (průběžně kůru kontrolujte a promíchávejte, aby se Vám nepřipálila).
Změklé máslo vyšlehejte spolu s vejcem a cukrem do světlé pěny, poté přidejte mléko, kakao, pomerančovou šťávu, likér a mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta zamíchejte kousky nalámané čokolády a kandovanou pomerančovou kůru. Formu na biskupský chlebíček vymažte tukem, vysypte hrubou moukou a naplňte těstem.
Pečte asi 45 minut při teplotě 160ºC, poté nechte koláč asi 10 minut chladnout ve formě a teprve potom vyklopte na mřížku k úplnému vychlazení.
TIP: Pokud nemáte po ruce pomerančový likér, nahraďte ho rumem spolu s pomerančovým aroma.