Z obalů mléčných výrobků, ale i z televizních reklam, se na nás valí ohromné množství o prospěšnosti různých mléčných kultur. Podle výrobců zlepšují imunitu, jindy upravují zažívání a některé i léčí. O co se to vlastně jedná a jak je to doopravdy?
Ilja Mečnikov
Začalo to v roce 1908 u nositele Nobelovy ceny Ilji Mečnikova. Ten po svém výzkumu zveřejnil zajímavou informaci. Všichni lidé, kdo pravidelně konzumují jogurty s lactobacily, mohou se dožít dlouhého věku. Samotné pozorování a výzkum tak vedl ke vzniku probiotik. Probiotika jsou v překladu látky „pro život“, tedy vlastně opak antibiotik.
Výzkumy pokračovaly dál a opravdu se zjistila prospěšnost bakterií v mléčných výrobcích. Tyto lactobacily a bifidobakterie jsou právě obsaženy v mléčných výrobcích a u člověka je nalezneme v trávicím traktu, především ve střevech, ale jsou obsaženy i v ženské pochvě nebo v mateřském mléku.
Proč jsou důležité?
Probiotika nejsou tedy žádný lék. Jsou to živé kultury podporující správné trávení lidského těla. Věděli jste, že v našem trávicím traktu máme obsaženo přes 1000 druhů bakterií a že jejich hmotnost může být až 1,5 kilogramu?
Jejich prospěšnost vidíme především po dlouhodobém užívání antibiotik. Antibiotika sice dokážou zahubit bakterie škodlivé, způsobující nemoci, ale jako vedlejší efekt může být i zničení mikroflóry v našem trávicím traktu. Bifidobakterie a lactobacily tak právě musíme do těla efektivně a rychle vrátit. Nejlepší způsob je právě pomocí mléčných výrobků. Mělo by se jednat o vysoce kvalitní jogurty. Klasické ovocné jogurty či podobné varianty obsahují minimum těchto bakterií. Nebo lze zvolit druhou variantu a tou je konzumace pomocí tablet.
Zlepší imunitu
Samotné lactobacily pomáhají nejen s problémy s trávením, ale zřejmě pozitivně působí i na horní cesty dýchací. Dále ovlivňují funkci imunity a mají i vliv na hladinu cholesterolu a vznik žaludečních vředů. Chrání tak i proti infarktu a jsou prospěšné v prevenci onemocnění srdce.
Pouze kvalitní jogurty nabízejí dostatek těchto zdraví prospěšných bakterií. Ale najdeme je i v jiných a to například zakysaných produktech. Jako další alternativa je užívání speciálních tablet.