10 překvapivých důvodů, proč nehubnete

Boj s úbytkem tělesné hmotnosti? Stále se snažíte ztratit přebytečné kila? Zde je 10 důvodu, proč byste nikdy nemuseli být schopni ztratit na váze!

1. Nedostatek spánku

Můžete být v pokušení vyskočit z postele brzy a jít si zaběhat ještě než se vydáte do práce, ale může to vašemu režimu hubnutí přinést více škody, nežli užitku. Studie ukázaly, že lidé, kteří mají více, než sedm hodin spánku za noc, mají menší pravděpodobnost přibývat na váze, než ti, kteří ne. Vědecký výzkum také ukázal, že nedostatek spánku může snížit hladinu chuti k jídlu, regulační hormony ghrelinu a leptinu.

Autor obrázku: Jeremy Keith

2. Zcela omezit alkohol

Mnoho lidí se snaží úplně omezit alkohol ze svého jídelníčku, ve snaze zhubnout, ale co když vám řeknu, že to vlastně může způsobit, že několik kil přiberete? Nedávný výzkum ukázal, že lidé, kteří přestanou pít alkohol úplně, mají větší pravděpodobnost k obezitě, než ti, kteří si dají jeden alkoholický nápoj několikrát týdně. Ujistěte se, že si nedopřáváte více než čtyři nápoje denně, jinak budete mít 46 procentně větší pravděpodobnost, abyste se stali obézními.

3. Svalová krize

Věk související se ztrátou svalů nebo sarkopenie, může začínat brzy okolo třicátých let a může vést ke ztrátě až dvou procent tělesné svaloviny. Svaly jsou důležité v procesu spalování kalorií, a mít svalovou hmotu znamená mít více kalorii uložených jako tuk. Ujistěte se, že se vyhnete tomu, aby se z vás stal pecivál a běžte si zacvičit do posilovny.

4. Pitná voda

I když je pitná voda pro nás dobrá, zvýšit příjem ovoce, zeleniny, fazole a celozrnných potravin, z nichž všechny jsou baleny s H2O, bude při vašem hubnoucím plánu více méně laskavostí v dlouhodobém horizontu, jelikož se budete cítit plnější po delší dobu.

5. Nastavit si nízké očekávání

Podle výzkumu, pokud se zaměříte vejít do velikosti 10(38) nebo 12(40), je mnohem méně pravděpodobné, že zhubnete, než když se budete snažit o velikost 6(34). Může to znít šíleně, ale některá studia dokazují, že pokud budete mít ambicióznější cíle, máte větší pravděpodobnost být motivováni ke ztrátě hmotnosti.

6. Kombinujte své cíle

Takže chcete zhubnout, ale nemůžete si pomoci v tom, abyste přestala jíst čokoládové zákusky, a přitom chodíte do posilovny, to vše v jednom týdnu. Výzkum však ukazuje, že toto je to, co je třeba udělat. Ti, kteří se snaží řešit své hubnutí jeden po druhém, se více v poklidu dostanou do fáze, kdy je nebude trápit absťák už od samého počátku a lépe si na vše zvyknou. Pokud se však nechcete vzdát všeho, je tu jenom malá pravděpodobnost, že dostanete hodně nazpět. Nebude to snadné, ale zkuste to. Začněte znova a hlavně pozitivně.

7. Být neustále v chladnu

Vědci zjistili, že být vystaven teplotám nad termo neutrální zóny ve skutečnosti snižuje chuť k jídlu, takže bude méně pravděpodobné, že byste přibrali na váze. Naučte se vypořádat s vyššími teplotami a můžete svému pasu prokázat laskavost.

Autor obrázku: Everjean

8. Mylné představy o kakau

Ačkoliv kakao může mít své zdravotní výhody, jako je snížení krevního tlaku, jíst obrovské množství bude i nadále pro vás špatně a to proto, že jednoduše přiberete. Mléčná čokoláda obsahuje vyšší množství tuku a kalorií, než tmavá čokoláda, neboť si zachovává méně kakaových bobů v průběhu výroby. Takže jíst tmavé věci je pro váš pas nepatrně lepší, ale ne až tak moc, tak se držte i nadále co nejdál jak jen to je možné!

9. Nedostatek draslíku

Potraviny bohaté na draslík jsou skvělé, pokud chcete zlepšit váš hubnoucí proces, protože jsou málo kalorické a udrží vás delší dobu syté. Pokud nemáte dostatek draslíku ve stravě, zkuste jíst více banánů, bílých fazolí, špenát, jogurt a pečené brambory s kůží.

10. Cvičení a přejídání

Jedná se o klasicky dietní scénář – jdete do posilovny a potíte se na pár hodin, jen aby jste se vrátili domů strhaní a za ,,odměnu“ si dali velkou večeři. Bohužel, hubnutí vyžaduje kombinaci cvičení a zdravého stravovacího režimu – všeho s mírou.

Hříšné pokušení

Hříšné pokušení

Myslím, že každý z nás má nějaké jídlo, které ho potěší za každých okolností. Pro pány to bude asi maso, ale hodně lidí miluje čokoládu, jedno v jakém množství a jakého druhu. Ale proč je tomu tak?

Jak jistě víte, čokoláda se vyrábí z kakaových bobů. Samotné boby jsou ovšem velmi hořké, proto se musí postupně přidávat cukr, či jiná sladidla. Jejich semena se praží a postupně se z nich vyrábí kakaový prášek a máslo, které je základem výchozího produktu.

Čokoláda zvyšuje v krvi hladinu serotoninu, hormonu, který zajišťuje dobrou náladu. Je také přírodním zdrojem kofeinu a ten nás zase udržuje v bdělém stavu. Tabulka dobrého mlsání se hodí i pro turisty, kteří chodí na delší túry nebo pro lidi, kteří mají vyčerpávající práci. Čokoláda totiž obsahuje spoustu kalorií, které jsou potřebné pro správně fungování těla, dodává totiž potřebnou energii.

Množství  kakaa udává typ čokolády. Ty nejhlavnější druhy jsou bílá čokoláda, mléčná čokoláda a hořká, neboli tmavá čokoláda. Je jich víc, ale většinou se setkáme právě s těmito.

Bílá čokoláda je charakteristická pro svou světlou barvu a velmi sladkou chuť. Bohužel, v tomto typu se nenachází žádné práškové kakao, jen máslo. Obsahuje spoustu tuků a cukrů, které mohou být pro tělo neprospěšné. Takže by se ani čokoládou nazývat neměla.

Nejoblíbenější je bezpochyby mléčná. Její jemná chuť je jako stvořená pro dětské mlsné jazýčky. Pravá mléčná čokoláda obsahuje okolo 35% kakaa a pasterované nebo sušené mléko, které zjemňuje hořkost kakaového prášku. Zde jsou tuky a kakao víceméně vyvážené a tabulka se při delším výletu určitě neztratí.

Tmavou čokoládu nemá rád každý. Její hořkosladká chuť je pro ní typická, protože obsahuje mnohem více kakaa. Dobrá hořká čokoláda má přes 70% kakaa. Je také mnohem zdravější než její sladší kolegyně, je totiž méně tučná a obsahuje mnoho antioxidantů, která jsou v kakaovém prášku. Působí dobře na mysl a tělo.

Když si budete chtít pochutnat, určitě zvolte tzv. Belgickou čokoládu, jakou vyrábí např. značky Lindt nebo Coco Barry. Když budete ovšem hledat nějakou čokoládu na stromeček, dávejte při výběru pozor. Existují náhražky, které neobsahují ani stopu po kakau a navíc chutnají jako divný nasládlý ztužený tuk, nemluvě o dalších přísadách, které bychom mohli označit jako závadné. Raději si připlaťte, ať víte, že právě tahle tabulka je pro vás dobrá a hlavně chutná.