Darujte domácí bonboniéru!

Přestože se regály v obchodech prohýbají pod nekonečným množstvím krabic s čokoládou nejrůznějších značek a příchutí, není nad to se pokusit vyrobit překvapení vlastnoruční. Výroba domácí bonboniéry se může zdát na první pohled složitá a pracná, ale jakmile se do ní pustíte, zjistíte, že je to vlastně úžasná zábava! Vyzkoušíte jeden druh nebo darujete čokoládový mix?

Chilli pralinky

Milovníci netradičních chutí, pozor! Tyto lahodné lanýžové bonbony Vám rozproudí krev v žilách.

Na 40 pralinek budete potřebovat:

  • 300 g mléčné čokoláda
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • ½ sušené chilli papričky
  • kvalitní hořké kakao na obalení

Smetanu svařte, odstavte z ohně, přidejte na kousky nakrájené máslo a nechte ho rozpustit. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přes cedník do ní nalijte část zchladlé smetany a stěrkou promíchejte. Lanýžovou hmotou naplňte cukrářský sáček a na vychlazený tácek stříkejte malé kopečky. Druhý den pralinky obalte v hořkém kakau. 

Vložte do mrazáku a nechte přes noc zatuhnout. Přilijte zbytek smetany, promíchejte a nakonec prošlehejte ponorným mixérem. Do smetany vsypte nasekanou chilli papričku a nechte ji ve smetaně louhovat, dokud se její teplota nesníží zhruba na polovinu.

 

Kokosové lanýže s rumem

Na 40 lanýžových bonbonů si připravte:

Kokos a rum k sobě bezvadně pasuje, vyzkoušejte proto tuto lákavou kombinaci a oslňte své blízké milým dárkem.

  • 300 g hořké čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 80 ml kvalitního rumu
  • 80 g jemně strouhaného kokosu
  • 2 lžíce medu
  • 100 g kokosu na obalení

Smetanu s máslem svařte, přidejte med, odstavte z plotny a nechte zchladnout asi na 45ºC.Do krémové čokoládové hmoty přilijte rum, směs krátce prošlehejte ponorným mixérem a nakonec vmíchejte strouhaný kokos. Následující den nasucho opražte 100 g strouhaného kokosu.

Ze ztuhlé čokoládové hmoty tvořte pomocí lžiček oválné bonbony ve tvaru noků – lanýže, a obalujte je v kokosu. Misku zakryjte potravinovou fólií a hmotu nechte přes noc odpočinout v lednici. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a postupně k ní přilévejte a promíchávejte smetanu s máslem a medem.

Kávové kostky

Ideální pokušení pro milovníky klasických, avšak delikátních chutí!

Budete potřebovat:

  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 35 g másla
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 50 g hořké čokolády na přelití

Kávu rozmíchejte se smetanou a přiveďte k varu. Směs zchlaďte na teplotu asi 25ºC a přimíchejte 15 g másla. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, zchlaďte na 25ºC a přimíchejte zbylé máslo. Po ztuhnutí plát přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou, nechte v chladu zatuhnout a těsně před podáváním nebo balením do celofánu čokoládový blok nakrájejte lehce nahřátým nožem na kostky.

Ztuhlý čokoládový plát rozkrojte na dvě poloviny, jednu potřete bílou náplní, přiklopte druhou polovinou a lehce přimáčkněte. Hmotu rozetřete do hranaté misky vyložené potravinovou fólií na obdélník vysoký asi 1,5 centimetru a nechte v lednici ztuhnout. Potom kastrůlek vložte do vodní lázně, přidejte nakrájenou čokoládu a nechte ji rozpustit.

Mramorové Bailey´s pralinky

Lahodné čokoládové bonbony s příchutí oblíbeného likéru zachutnají každé milovnici sladkého.

Připravte si:

  • 80 g bílé čokolády
  • 70 g hořké čokolády
  • 40 g bílé čokolády na ozdobu

a na náplň:

  • 120 g bílé čokolády
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 20 g třtinového cukru
  • 40 ml likéru Bailey´s

Smetanu svařte s likérem a třtinovým cukrem, přimíchejte bílou čokoládu, za stálého míchání ji nechte rozpustit a směs poté zchlaďte. Čokoládovou směs vlijte do formy na čokoládu (nebo led) až po okraj, aby vznikla jen čokoládová skořápka, a čokoládu hned vylijte zpět do misky. Připravenou náplň nastříkejte do vychlazených čokoládových důlků, nechte chvíli zatuhnout a poté důlky dolijte zbylou mramorovou čokoládou.

Pralinky nechte asi hodinu tuhnout v lednici, poté je vyklopte z formiček a vršky opatrně namočte do rozpuštěné bílé čokolády. Formu nechte v chladu otočenou dnem vzhůru asi pět minut, aby čokoláda zatuhla. Bílou i hořkou čokoládu jednotlivě rozpusťte, nalijte do jedné misky, ale nepromíchávejte, aby vzniklo mramorování!

Frutti bonbony

Lákavě vypadají a ještě lépe chutnají! Zamilují si je nejen děti. 

Budete potřebovat:

  • 150 g mléčné čokolády
  • 30 g mléčné čokolády na ozdobu
  • lžíci drcených lískových oříšků na ozdobu

a na náplň:

  •  80 g bílé čokolády
  • 50 g banánků v čokoládě
  • 2 lžíce ovocných želé bonbonů
  • 40 ml smetany ke šlehání

Vzniklé čokoládové důlky naplňte do dvou třetin náplní, vmáčkněte do ní nadrobno nakrájené ovocné želé, nechte chvíli zatuhnout v lednici a zalijte zbylou čokoládou. Mléčnou čokoládu rozpusťte, nalijte ji až po okraj do formy na čokoládu a hned vylijte zpět do misky.

Smetanu svařte s rozmělněnými banánky, přidejte bílou čokoládu, nechte ve vodní lázni rozpustit a poté směs zchlaďte asi na 20ºC. Formu nechte v chladu dnem vzhůru asi pět minut, aby čokoláda zatuhla. Pralinky nechte asi hodinu tuhnout v lednici, pak je opatrně vyklepněte z formy, povrch potřete rozpuštěnou mléčnou čokoládou a posypte drcenými lískovými oříšky.