Univerzální křen

Autor obrázku: Fooding Around

Křen patří mezi potraviny, které nejenom dobře chutnají, pikantně voní, ale má i neuvěřitelné účinky na náš organismus. Je bohatý na vitamín C, který je potřeba pro správné fungování našeho imunního systému. Dále je velmi bohatý na draslík, hořčičné silice, sinigrin a glykosidy.

Na co je křen dobrý?

Kořen křenu je doporučován při infekcích močových cest a ledvin, dokáže uvolnit hleny, zlepšit činnost žaludku nebo střev. Využití křenu je opravdu všestranné. Působí totiž i jako přírodní antibiotikum a pomáhá při respiračních onemocněních. Skvěle se hodí i k rekonvalescenci, jelikož aktivuje životní síly.

Křenový med

Pokud vás trápí nachlazení či chřipka, skvěle vám pomůže křenový med. Postačí vám jedna lžíce najemno nastrouhaného křenu, kterou smícháte s jednou lžící tekutého medu. Po dobu jednoho týdne poté užívejte jednu lžičku 3x denně.

Zlepšuje trávení

Pokud máte problém s činností střev či žaludku, zaručeně vám pomůže křenový nápoj. Budete potřebovat 0,25 litru teplého mléka (může být i sójové, ovesné apod.), do kterého nastrouháte 1,5 centimetru dlouhý kořen křenu. Nápoj pijte po douškách a po chvilce se vám uleví.

Křenová tinktura

Křenové tinktuře se rádo přezdívá i elixír mládí, protože posiluje celý organismus. Smíchejte dvě lžíce nastrouhaného křenu s třemi decilitry 60% lihu. Nechte dva týdny louhovat a dvakrát denně tinkturu protřepejte, aby se uvolnily látky z křenu. Po dvou týdnech přeceďte, nalijte do tmavé sklenice a po dobu 6 týdnů užívejte třikrát denně 10 kapek zředěných s 2 decilitry vody.

Křen i proti bolesti

Pokud máte problém s bolestí hlavy, můžete si udělat křenový obklad. Nastrouhejte tři lžíce kořene křenu, smíchejte ho s třemi lžícemi vody, směs zabalte do utěrky a přiložte na bolestivou oblast. Nechte obklad 10 minut působit.

Bolavé klouby

Křen nezabírá jenom na bolesti hlavy, ale i na bolestivé klouby. Budete potřebovat čtyři lžíce čerstvě nastrouhaného kořene křenu a čtyři lžíce tvarohu. Obě přísady smícháte dohromady a nanesete na bolavou oblast. Vrstva by měla být asi půl centimetru silná. Poté překryjte potravinářskou fólií a nechte 10 minut působit. Pokud budete tento proces opakovat po dobu 10 dní, bolesti se brzy utlumí.

Pomáhá i při zahlenění

Nastrouhejte čtyři lžíce křenu a naneste ho v tenké vrstvě na utěrku, kterou poté přiložíte na bolestivou oblast. Pokud trpíte na astma nebo hleny, přiložte obklad na hruď. Kůže by před přiložením obkladu měla být promazaná máslem či olivovým olejem. Nechte 10 minut působit. Pokud budete proceduru opakovat po dobu jednoho týdne dvakrát denně, problémy by se měly zlepšit.

Autor obrázku: Karen

Křenová kosmetika

Možná si budete říkat, co je to za hloupost, ale je to opravdu tak. Z křenu si doma může vyrobit i kosmetiku! Dejte ale pozor, aby se vám křen nedostal do očí, protože je to velmi agresivní a mohl by je poškodit. A navíc v očích neuvěřitelně pálí.

Křen proti pihám a pigmentovým skvrnám? No ano! Smíchejte dvě a půl lžíce nastrouhaného křenu s dvěma decilitry smetany, směs vařte po dobu tří minut a poté nechte půl hodiny louhovat. Poté přeceďte a naneste na pokožku drobnými poklepy a nechte zaschnout. Pokud budete toto opakovat po dobu jednoho měsíce ráno a večer, pihy či pigmentové skvrny by měli začít mizet a blednout.

Doma si můžete připravit i pleťovou vodu z křenu! Postačí dvě lžíce nastrouhaného křenu vložit do skleněné lahve a zalít třemi decilitry 60% lihu. Nechte směs na dva týdny louhovat a nezapomeňte dvakrát denně protřepat, po dvou týdnech směs přeceďte a nařeďte s vodou – jeden decilitr vody na jednu lžičku křenové tinktury. Křenová pleťová voda je především vhodná pro mastnější a problematickou pleť.

Křen do kuchyně!

Meruňkový křen se dá podávat k masu či pečené zelenině a chutná opravdu výtečně. Promíchejte jednu lžíci najemno nastrouhaného kořene křenu s jednou lžící meruňkové marmelády a podávejte!

Pro koho křen není vhodný?

Existují ale i lidé, kterým křen nebude dělat dobře. Kdo by se mu měl vyhnout? Hlavně lidé, kteří mají velké potíže s ledvinami, žaludkem nebo střevy, protože při nadměrné konzumaci křen může tyto orgány podráždit. Křen by se měl konzumovat opravdu s mírou.