Kynutý cop
- Počet porcí: 24
- Náklady: 70,-kč
- Doba přípravy: 30 minut + 60 minut kynutí
Suroviny k receptu Kynutý cop
- 500g polohrubé mouky
- 250ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 3 žloutky
- 80g cukru
- 80g hery
- 30g droždí
- povidla nebo marmeláda
- tvaroh
- mletý mák
- tuk na potření
Postup výroby receptu Kynutý cop
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Do mouky přidáme sůl, žloutky, cukr, rozpuštěnou heru a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu. Po vykynutí si těsto rozdělíme na polovinu. Každou polovinu rozdělíme na tři stejné díly. Budeme tak mít dva copy.
Ze třech dílů uděláme stejně velké válečky a v prostředku je jemně promáčkneme na náplň. Jeden díl naplníme povidly nebo marmeládou, druhý díl tvarohem, do kterého jsme přidali žloutek a trochu cukru, třetí díl makovou náplní. Válečky opatrně spojíme, aby nám náplně nevytekly a upleteme cop. Přendáme na plech vymazaný trochou hery a potřeme rozpuštěnou herou. Pečeme při 150 stupních dozlatova. Postup opakujeme i při druhé polovině těsta.
Hotové pocukrujeme.
Recept zaslala Lucie Vaněčková