Rok co rok se vrháme k plotně, abychom vyzkoušely nové recepty na cukroví od kolegyně, pročítáme magazíny o vaření i stránky food blogerů a vrháme se do originálních druhů. Často však zjistíme, že z mísy na stole pokaždé nejrychleji mizí osvědčené klasické cukroví podle tradičních receptur. Podívejme se na to nejoblíbenější a nechme provonět kuchyni vanilkou.
Vanilkové rohlíčky
Nejoblíbenější cukroví, které se přímo rozplývá na jazyku a tvoří ty pravé svátky!
Na 3 plechy budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g oloupaných a nastrouhaných mandlí
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout nejlépe do druhého dne. Z těsta tvořte malé rohlíčky a pokládejte je na plechy vyložené pečícím papírem. Pečte při 180ºC dozlatova a ještě horké obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Linecké slepované
Z kvalitních surovin vytvoříte jedinečné máslové cukroví, kterého nebude nikdy dost.
Připravte si:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
Ze všech ingrediencí vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout přes noc. Pak z něj vyválejte tenký plát a vykrajujte libovolné tvary, přičemž u poloviny cukroví vykrojte i ozdobný střed (hvězdičku, srdíčko, kytičku a podobně).
Pečte při 180ºC dorůžova a po vychladnutí spojujte pikantní (nejlépe rybízovou nebo malinovou) marmeládou.
Plněné ořechy
Babičkovská klasika, která se předává z generace na generaci, je stále oblíbená.
Na 20 – 30 kousků budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 235 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- ½ lžičky kakaa
a na náplň:
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 150 g vlašských ořechů
Ze všech základních ingrediencí vypracujte kompaktní těsto, zabalte je do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Formičky na ořechy vymažte olejem a plňte slabou vrstvou těsta (v troubě lehce nabudou). Ořechy pečte asi 7 – 10 minut při teplotě 165ºC.
Ještě teplé cukroví vyklopte z formiček. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a strouhanými ořechy do pěny a vzniklým krémem spojujte ořechy po dvou.
Kokosky
Nadýchané voňavé cukroví, které Vás vrátí zpátky do dětství.
Na 50 kousků si připravte:
- 250 g strouhaného kokosu
- 250 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 lžíci rumu
- 1 lžíci citrónové šťávy
Do mísy dejte nastrouhaný kokos s cukrem, přidejte rum a citrónovou šťávu a nakonec přimíchejte rozšlehaná vejce. Vytvořte těsto, ze kterého po částech odebírejte a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte malé hromádky. Kokosky pečte asi 40 minut při teplotě 160ºC.
Marokánky
Jedinečné spojení ořechů, kandovaného ovoce, karamelu a smetany Vás dostane!
Na 40 kousků budete potřebovat:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g cukru krupice
- 250 g směsi kandovaného ovoce
- 250 g směsi ořechů (vlašské, lískové, mandle)
- 30 g hladké mouky
Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s kandovaným ovocem a cukrem. Smetanu svařte a přilijte ke směsi. Promíchejte a nechte asi čtvrt hodiny odpočinout. Poté tvořte na plechu vyloženém pečícím papírem lžící malé hromádky. Marokánky pečte (sušte) při teplotě 120ºC asi hodinu. Po vychladnutí je můžete z jedné strany polít rozpuštěnou čokoládou.