10 nej potravin, které jíst, chcete-li rychleji spalovat tuk

Autor obrázku: Tatsuo Yamashita

Snažíte-li se být štíhlejší a zhubnout, nehledejte nic jiného než tyhle ty super tuk spalující potraviny.

Že některé potraviny spalují tuk až podezřele dobře? Myslíte si, že jste narazily na ten typ článku, u kterého doufáte, že jedním z nich bude váš oblíbený čokoládový dort! Je smutné, že dort mezi ně zatím ještě nepatří, ale pořád můžeme doufat. Základním kamenem zůstává cvičení a vyvážená strava. Nicméně, vaše tělo se zabývá jídlem různými způsoby, a to včetně způsobem jakým tuk spálit i uložit.

Některé potraviny mohou být viděny jako velmi účinné pro spalování tuků. V praxi to znamená, že budete více spalovat kalorie trávením bílkovin nežli trávením bílkovin. Jinými slovy pokud budete jíst více bílkovin nežli tuků a sacharidů, zvýší se vaše rychlost metabolismu a tím také spalování.

Je možné si stanovit jeden den v týdnu, kdy si dopřejete něco, co máte rádi. Velmi důležité je v průběhu ostatních dnů omezit sacharidy. Udržujte svůj příjem sacharidů do 25 gramů nebo méně.

Vaše tělo upřednostňuje metabolizovat makro živiny v následujícím pořadí: sacharidy, tuky a pak bílkoviny. Pokud konzumujeme mnoho sacharidů, tělo má pak tendenci energii z tuků a bílkovin ukládat jako tuk.

Nebojte se přijímat tuky z přírodních zdrojů. Tuk je to co chcete, aby vaše tělo spalovalo! Pokud nekonzumujete mnoho sacharidů, jedením tuků neztloustnete.

,,Konečně, správné cvičení zvyšuje rychlost metabolismu“.

POTRAVINY

Sladký brambor

Sladké brambory jsou nejlepším potravinovým zdrojem antioxidantů, beta-karotenu, obsahuje sloučenin bojující se stresem a zvýšeným ukládáním tuků. Kapusta a mrkev jsou také dobrým zdrojem beta-karotenu.

Vejce

Kdysi se mělo za to, že byste se měli vyvarovat vejci, kvůli jejich vysokému obsahu cholesterolu. Nicméně výzkum ukazuje, že jíst jedno nebo dvě vejce denně, vůbec nezvýší hladinu cholesterolu. Naopak vejce mají nejvyšší biologickou hodnotu bílkovin než jakékoliv jiné jídlo. To znamená, že vejce dodává vašemu tělu potřebné proteiny, které vám pomohou budovat potřebnou svalovou hmotu, které na oplátku pomohou spalovat tuk. Vejce také obsahují vysokou hodnotu vitamínu B12 nezbytného pro snižování tuků ve vašem těle.

Olejnaté ryby

Losos a další tzv. olejnaté ryby obsahují vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, které jsou přírodními spalovači tuků. Omega 3 mastné kyseliny snižují množství tuků ve vašem těle. Mezi jiný olejnaté ryby kromě lososa patří také makrela, tuňák a sleď.

Grapefruit

Grapefruit je již dlouho považován za potravinu podporující hubnutí. Studie zjistila, že molekuly v ovoci urychlují metabolismus a snižují chuť k jídlu. Grapefruit snižuje hladinu inzulínu a v konečném důsledku podporuje hubnutí.

Oves (neslazené, neochucené)

Ovesné vločky jsou dalším fantastickým zdrojem vlákniny, který vám pomůže cítit se po delší dobu plnější. Ovesné vločky vás nejen naplňují, ale také přispívají k spalování tuků a odstranění cholesterolu z vašeho systému. Je to jedna z nejlepších snídaní na seznamu potravin pro lepší spalování tuků.

Olivový olej

Olivový olej vám pomůže ztrácet tuk, díky vysoká úrovni nenasycených tuků kontrolující spalování a chutě. Vařte s ním a používejte jej do salátů.

Autor obrázku: Denise Krebs

Arašídové máslo (přírodní, bez cukru)

Asi z nejvíce překvapujících potravin pomáhajících spalovat tuk je arašídové máslo. Měli byste jej jíst střídmě a jenom přírodní neochucenou verzi. Omezte na 3 polévkové lžíce denně nebo méně.

Fazole a jiné luštěniny

Vzhledem k jejich vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií, jsou fazole tou správnou potravinou pro vás. Díky vláknině se budete cítit plná, takže spotřebujete méně kalorii při vašem dalším jídle. Obsahují také velké množství bílkovin a železa, které pomáhají s odbouráváním tuků. Nejlepší fazole jsou sójové boby, cizrna, černé fazole, bílé fazole.

Špenát a ostatní zelená zelenina

Podobně jako fazole tak i zelenina obsahuje velmi nízké množství kalorií a vysoký obsah vlákniny. Napomáhá vás zasytit, takže budete jíst méně. Zelená zelenina také obsahuje vysoký obsah vitamínů, minerálů. Mezi další živiny patří brokolice, římský salát, řeřicha nebo také čekanka.

Kuřecí, krůtí nebo jiné libové maso

Zabere více energie trávení bílkovin než sacharidů nebo tuků. To znamená, že vysoko proteinové potraviny jsou velmi dobrými spalovači tuků. Přidejte si do vašeho jídelníčku více libového krůtího, šunky nebo hovězího masa.

Mezi další super spalovače patří také například: zelený čaj, zelená káva, maliny, ovoce, rýže, chilli, avokádo, česnek a voda!

Stravujte se super!

V poslední době se rozšířil pojem superfoods, jinými slovy superpotraviny. Jedná se o potraviny nějakým způsobem výjimečné. 

Čím jsou superpotraviny jedinečné?

Jsou významnými antioxidanty, což znamená, že působí proti poškození a stárnutí buněk a celkově zpomalují stárnutí, působí preventivně proti srdečně cévním nemocem i rakovině, a podporují imunitu. Jsou jedinečné svým obsahem živin, vitaminů, minerálů, enzymů, proteinů, ale i vlákniny. Navíc detoxikují tělo a vyživují kůži, kosti, svaly, ale i zuby, nehty a vnitřní orgány.

Jak je možné, že se v nich nachází takové množství výživných látek? Mnohé ze superpotravin pochází z míst, kde musí odolávat ne zrovna příznivým přírodním podmínkám (sucho, teplo, vysoká nadmořská výška a podobně). Tím pádem jsou nucené v sobě zadržet co nejvíce živin, aby byly vůbec schopné přežít.

Co řadíme mezi běžné superpotraviny?

Mezi nejběžnější a snadno dostupné superfoods řadíme zejména ořechy (zvláště pak vlašské ořechy, mandle, kešu, ale i para ořechy nebo kokos). Vynikají tím, že obsahují vitamíny, minerály a zdravé tuky.

V dnešní době velmi opomíjenou, ale o to více zdravou potravinou, jsou luštěniny. Přitom jejich příprava je velmi jednoduchá, rychlá a pestrá, a dají se využít nejen v teplé, ale i ve studené kuchyni. Připravte si proto čočku, hrách, fazole, sóju nebo cizrnu na mnoho způsobů. V letním období jistě přijde vhod rychlý salát ze zdravější červené čočky nebo zeleninový salát s cizrnou. Navíc pomáhají k rychlejšímu spalování tuků!

Lesní plody, jako jsou borůvky, brusinky, maliny a ostružiny, jsou nejen oblíbené, ale hlavně nabité vitamíny a minerály! Přidat je můžete do osvěžujícího ovocného koláče, ale i do jogurtu nebo ranního smoothie k snídani.

Z dalších běžných superpotravin jmenujme například avokádo, granátové jablko nebo brokolici. Ta navíc obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií.

Cizrna – zdravá pochoutka

Pokud bychom se zeptali několika lidí, zda vědí, co je to cizrna, většina z nich nám odvětí, že buď nemají tušení o jakou potravinu se jedná nebo ji vůbec neochutnali. Proč? Protože není běžně k dostání ve všech obchodech. Tím pádem se do podvědomí naší společnosti v konkurenci s knedlíky a vepřovým masem dostává jen těžko.

Přitom jde o výbornou luštěninu, která se již od pradávna pěstuje v různých zákoutích světa. Vzhledem připomíná světlý lískový oříšek, ale chutí se podobá hrachu.

Cizrna nemusí být pouze pochoutkou, ale v dnešní době, kdy lidé stále někam spěchají a civilizačních chorob stále přibývá, může být její konzumace prospěšná při snižování cholesterolu a posilování nervového systému. Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny listové, doporučují lékaři tuto luštěninu zařadit do jídelníčku těhotných žen.

Pokud si chcete připravit výbornou večeři a zároveň opravdu překvapit své blízké, zkuste ,,cizrnovou ala škvarkovou pomazánku“. Věřím, že tímto pokrmem uspějete i u většiny ,,odpůrců zdravé výživy“.

Cizrnová pomazánka

Ingredience:

  • 150g cizrny
  • 2 lžíce majonézy + 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2x nakládané okurky
  • 2 vajíčka
  • půlku cibule
  • lžíce hořčice
  • hrst pražených sezamových semínek

Postup:

Cizrnu propláchnete, vložíte do hrnce, zalijete vodou a necháte přes noc uležet. Další den cizrnu uvaříte v původní vodě – vaříte cca 1 hodinu. Cizrna by měla být měkká. Poté sceďte a nechte vychladnout. Sezamová semínka upražte na olivovém oleji. Semínka s cizrnou společně rozmixujte. Okurky, vajíčka a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Poté smíchejte s majonézou, jogurtem a hořčicí. Osolte a opepřete dle chuti.

Podáváme s oblíbeným pečivem.