Také se řadíte mezi gurmány a rádi vychutnáváte nové chutě? Stejně jako samotný zážitek z konzumace dobrého jídla, tak i jeho příprava se může stát vašim oblíbeným rituálem. Pronikněte do tajů originálních receptů a naučte se vařit ty největší delikatesy. Nespokojte se s mraženými polotovary, ale provoňte svou domácnost poctivými a chutnými pokrmy. Váš život bude mnohem bohatší, neboť kvalitní strava je důležitou součástí našeho života. K dobrému jídlu neodmyslitelně patří také dobré pití. Vždy však mějte na paměti známé přísloví – „jez do polosyta a pij do polopita“.
Jaké světové kuchyni dáváte přednost? Stále více oblíbenou se stává španělská kuchyně, která kombinuje čerstvé suroviny a originální receptury. V této kuchyni se mísí arabská kultura s evropskou a tak v ní najdete to nejlepší z obou. Typickou surovinou je olivový olej, který je součástí jak teplé, tak studené kuchyně. Arabský svět se ve španělské kuchyni projevuje zejména v oblasti koření – často se využívá šafrán nebo římský kmín. Mezi nejznámější španělské pokrmy patří paella, gaspacho, tapas nebo tortilla. Opravdovou španělskou paellu a další pokrmy z tradičních ingrediencí si můžete uvařit bez problémů také u vás doma.
Nevíte, kde zakoupit tradiční španělské suroviny? No přece na http://www.spanelskerecepty.cz/. Online si můžete objednat kvalitní španělské olivy, olivové oleje, vína, mořské speciality, džemy, koření, paštiky, sušené vepřové maso, atd. Prohlédněte si celou nabídku na výše zmíněných webových stránkách. Najdete zde také originální španělské recepty, mezi nimiž si můžete vyhledávat dle mnoha kategorií – regionu, žánru, druhu pokrmu, doby přípravy, kalorických hodnot, atp. Vyzkoušet můžete například houby se sýrovým bešamelem, paellu s mořskými plody, pečené papričky s ančovičkou, nebo červenou řepu s tuňákem. Nechte se inspirovat a udělejte radost svým chuťovým buňkám!
Náš tip: Před přípravou pokrmů je důležitá hygiena rukou, abyste předešli nákaze salmonelou, či campylobakterií.
Nekouříte? Nezáleží na tom. I tak byste mohli svému zdraví škodit.
Ne tak rychle! Vypadá to, že každý den nové a nové studie konstatují, že tyhle zvyky jsou ještě horší, než kouření. Ať už je to to, že celý den sedíte nebo jíte příliš mnoho tuku. Je zde nějaká legitimita těchto tvrzení?
Následující nezdravé návyky se velmi blíží ublížení od cigaretového kouře nebo mohou způsobovat rakovinu. Jsou rovnocenným soupeřem s kouřením. Naštěstí se jedná o snadno opravitelné návyky ve vašem každodenním životě, takže vaše srdce a plíce mohou být rádi, že to ve skutečnosti není kouř.
Prosedět celý den
Dokonce, i když cvičíte pravidelně, návyky sezení po delší dobu, ať už u stolu nebo v autě, je stále více spojeno s řadou zdravotních problémů. Podle Alberta Health Services onkologické péče v Kanadě, nečinnost je spojena s téměř 160.000 případy rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a rakoviny plic každý rok. Asi 2/3 těchto případů rakoviny jsou také v důsledku kouření.
DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Ať je to zvyk, dělat si přestávky u pohybu při práci, zkoušejte to častěji, abyste se sezení vyhnuli co nejvíce. Doma odolejte pokušení, abyste co nejvíce času trávili před televizí. Zajděte si na krátkou procházku kolem bloku pro relaxaci, nebo můžete pár minut strávit čištěním, naplánujte si hodinku v posilovně s kamarádkou atd.
Jíst příliš mnoho masa a sýrů
Živočišné bílkoviny jsou bohaté na IGF-1, růstového hormonu, který může podpořit růst rakovinových buněk. A studie z University v Kalifornii zveřejněné v časopise Metabolismus zjistili, že lidé na živočišné proteinové dietě během středního věku byly 4x více ohroženi, že zemřou na rakovinu, než lidé s nízkoproteinovou dietou s rizikovým faktorem úmrtnosti srovnatelným s kouřením.
DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Nahraďte některé z vašich živočišných proteinů vegetariánskými zdroji bílkovin. Stejná studie zjistila, že strava s vysokým obsahem bílkovin na rostlinné bázi, jako jsou fazole, které mají hladinu bílkovin, které odpovídají některým masům, nespustily stejný nárůst výskytu rakoviny. Obecně platí, že ve středním věku dospělí mají jíst o 0,8 g bílkovin na každé 2 kg tělesné hmotnosti denně.
Zajímavé je, že studie zjistila, že jakmile se přehoupnete přes věk 65 let, jíst hodně živočišných bílkovin není tak škodlivé, protože produkce IGF-1 se začíná zpomalovat.
Vaření na zemním plynu
Pokud jste jedním z 34 procent, jejichž domov je vybaven plynovým sporákem, jste stále v blízkosti oxidu uhelnatého, oxidu dusičitého a formaldehydu pokaždé, když vaříte jídlo. Stejné tři znečišťující látky jsou běžné v pasivním cigaretovém kouři. V dalších studiích bylo zjištěno, že všechny tři kontaminující látky v domácnostech s plynovými sporáky pravidelně překračují pokyny v oblasti veřejného zdraví.
DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Používejte odvětrávání, elektrický sporák nebo varnou desku. Ventilační rozsah plynu může snížit hladinu znečišťujících látek o 60 až 90 % a to i v případě, že je ventilátor slabší. Velmi dobrými pomocníky v kuchyni a také v dnešní době hodně oblíbené jsou digestoře, které pomáhají zachytit největší znečištění ze zadních hořáků.
Vaření na špatném oleji
I když se můžete spolehnout na elektrický sporák ve vašem domě, nejste imunní vůči znečišťujícím účinkům vašeho vaření. Studie o restauračních a bytových kuchyních ukázaly, že vaření při vysoké teplotě na rostlinném oleji uvolňuje částice, aldehydy a polycyklické aromatické uhlovodíky, všechny sloučeniny nalezené v cigaretovém kouři a souvisí se záněty dýchacích cest.
DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Vyberte si správný olej na vaření, který se nejlépe hodí pro vaše potřeby. Například olivový olej není vhodný pro smažení na vaření při vysokých teplotách, ale je v pořádku pro vaření při nízkých teplotách nebo pro salátové zálivky. Avokádový je ideální pro vysoké teplotní vaření. Vždy se podívejte na oleje, které si kupujete a ujistěte se, že odpovídají vašim potřebám. A nezapomeňte pustit si větřák!
Solárium
Nedávná studie odhalila, že tenhle způsob opalování způsobuje zhruba 420.000 případů rakoviny kůže jen v USA a ve srovnání s kouřením, které způsobuje 226.000 případů rakoviny plic, je to mnohem více.
DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Naučte se milovat svoji vlastní pleť, což je pro vás krok číslo jedna. Ale pokud si chcete opravdu dopřát nějaký ten přirozený lesk, jezte více mrkve a rajčat. Studia totiž naznačují, že obě potraviny jsou bohaté na karotenoidy, které zlepší vaši barvu pleti a nebudete se muset starat o vystavení pokožky samoopalovacím sprejům, soláriu atd.
Nedostatek spánku
Chronický nedostatek spánku vyvolává vysoký krevní tlak, infarkty, mrtvice, obezitu, a řadu dalších zdravotních problémů. Jedna studie dokonce zjistila, že pokud se vám nedostane alespoň šest nebo sedm hodin spánku, vede to k míře stejné úmrtnosti jako na úrovni kuřáků. Nekvalitní nebo roztříštěný spánek vás nemusí nutně zcela probudit, ale cyklus ze světa hlubokého spánku a jeho přerušení může urychlit růst nádorů.
DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Nepředpokládejte, že být unavený je normální. Pokud máte pocit, že nemáte dostatek spánku pravidelně, poraďte se se zdravotním pracovníkem, aby zjistil, zda můžete trpět spánkovou apnoi, která ruší váš spánek.
Maso, sýr, hermelín a papriku pokrájíme na malé kousky, cibuli na kolečka. Na špejle nebo špízové jehly střídavě napichujeme kousky masa, sýrů, cibule, papriky a rajčata. Osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme na alobal rovněž potřený olejem. Pevně zabalíme, dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny. Potom alobal pootevřeme nebo rozřízneme a dopečeme ještě asi 10 minut. Nejlepší přílohou jsou ranné brambory.
Cibuli a feferonku pokrájíme na drobné kousky, česnek prolisujeme. Promícháme se žloutky, kořením, cukrem, solí a sojovkou. Do směsi vložíme maso nakrájené na nudličky, zalijeme olejem, promícháme a necháme den marinovat.
Druhý den smažíme na trošce oleje. Podáváme s bramborem nebo hranolkami, zeleninovou oblohou, můžeme posypat strouhaným sýrem.
Listové těsto si rozválíme a křížením překrájíme na trojúhelníky. Připravíme si maso, přidáme bylinky, česnek, nastrouhaný sýr a smícháme. Z masa uděláme
válečky a položíme je na delší strany trojůhelníků. Od široké strany, kde máme maso, budeme stáčet a boky zahrneme dovnitř.
Stočené je všechny potřeme vajíčkem a upečeme ze všech stran na oleji – raději pomaleji, aby se nám maso pěkně prosmažilo.