Hříšné pokušení

Hříšné pokušení

Myslím, že každý z nás má nějaké jídlo, které ho potěší za každých okolností. Pro pány to bude asi maso, ale hodně lidí miluje čokoládu, jedno v jakém množství a jakého druhu. Ale proč je tomu tak?

Jak jistě víte, čokoláda se vyrábí z kakaových bobů. Samotné boby jsou ovšem velmi hořké, proto se musí postupně přidávat cukr, či jiná sladidla. Jejich semena se praží a postupně se z nich vyrábí kakaový prášek a máslo, které je základem výchozího produktu.

Čokoláda zvyšuje v krvi hladinu serotoninu, hormonu, který zajišťuje dobrou náladu. Je také přírodním zdrojem kofeinu a ten nás zase udržuje v bdělém stavu. Tabulka dobrého mlsání se hodí i pro turisty, kteří chodí na delší túry nebo pro lidi, kteří mají vyčerpávající práci. Čokoláda totiž obsahuje spoustu kalorií, které jsou potřebné pro správně fungování těla, dodává totiž potřebnou energii.

Množství  kakaa udává typ čokolády. Ty nejhlavnější druhy jsou bílá čokoláda, mléčná čokoláda a hořká, neboli tmavá čokoláda. Je jich víc, ale většinou se setkáme právě s těmito.

Bílá čokoláda je charakteristická pro svou světlou barvu a velmi sladkou chuť. Bohužel, v tomto typu se nenachází žádné práškové kakao, jen máslo. Obsahuje spoustu tuků a cukrů, které mohou být pro tělo neprospěšné. Takže by se ani čokoládou nazývat neměla.

Nejoblíbenější je bezpochyby mléčná. Její jemná chuť je jako stvořená pro dětské mlsné jazýčky. Pravá mléčná čokoláda obsahuje okolo 35% kakaa a pasterované nebo sušené mléko, které zjemňuje hořkost kakaového prášku. Zde jsou tuky a kakao víceméně vyvážené a tabulka se při delším výletu určitě neztratí.

Tmavou čokoládu nemá rád každý. Její hořkosladká chuť je pro ní typická, protože obsahuje mnohem více kakaa. Dobrá hořká čokoláda má přes 70% kakaa. Je také mnohem zdravější než její sladší kolegyně, je totiž méně tučná a obsahuje mnoho antioxidantů, která jsou v kakaovém prášku. Působí dobře na mysl a tělo.

Když si budete chtít pochutnat, určitě zvolte tzv. Belgickou čokoládu, jakou vyrábí např. značky Lindt nebo Coco Barry. Když budete ovšem hledat nějakou čokoládu na stromeček, dávejte při výběru pozor. Existují náhražky, které neobsahují ani stopu po kakau a navíc chutnají jako divný nasládlý ztužený tuk, nemluvě o dalších přísadách, které bychom mohli označit jako závadné. Raději si připlaťte, ať víte, že právě tahle tabulka je pro vás dobrá a hlavně chutná.