Pečte cukroví světově!

Je ve Vašem každoročním sladkém repertoáru klasické linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky, ale rádi byste zkusili něco nového? Zapátrejme ve vánočních kuchařkách ze zahraničí a upečme si jejich sváteční cukroví.

Cantuccini

Oblíbené italské suchárky, někdy zvané také „biscotti“, jsou ideální k namáčení do kávy nebo likéru.

Na 36 suchárků budete potřebovat:

  • 60 ml olivového oleje
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • ½ lžičky mandlové esence
  • 220 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 60 g sušených brusinek
  • 180 g pistácií

Olivový olej promíchejte s cukrem, po jednom přimíchejte vejce a nakonec přidejte vanilkovou i mandlovou esenci. Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a sypkou směs smíchejte s tekutou, až vznikne kompaktní těsto. Na samotný závěr do těsta přidejte brusinky a pistácie. Těsto rozdělte na dva díly a vytvarujte z něj šišky. Ty přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte je asi 35 minut při teplotě 150ºC. Upečené šišky vyjměte z trouby a nechte je asi 10 minut chladnout. Každou šišku rozkrájejte na 18 plátků, rozložte je na pečící plech a pečte ještě dalších 8 – 10 minut při teplotě 130ºC.

Nechte je 10 minut chladnout na plechu a poté je přesuňte na mřížku k úplnému vychladnutí.

Norimberské perníčky

Kořeněné zdobené perníčky jsou oblíbeným druhem cukroví i u nás. Vyzkoušejte však tuto pravou německou recepturu.

Na 2 plechy si připravte:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 125 g lískových ořechů
  • 50 g mandlí
  • 125 g rozinek
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce rumu
  • lžičku skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého nového koření
  • 50 g strouhaného perníku
  • 35 g hladké mouky
  • ½ lžičky kypřícího prášku do perníku
  • malá kolečka z jedlého papíru

a na ozdobu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíci rumu
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 1 lžíci horké vody
  • barevné cukrové zdobení

Okrájejte kůru z dobře umytých citrusů, spolu s rozinkami ji rozmixujte, zalijte rumem, citrónovou a pomerančovou šťávou a nechte odležet minimálně dvě hodiny nebo klidně přes noc. V míse vyšlehejte moučkový a vanilkový cukr s medem a vejci do pěny, vmíchejte mleté lískové ořechy i mandle, naložené rozinky s kůrou, koření, strouhaný perník a nakonec přimíchejte mouku s kypřícím práškem.

Plech vyložte pečícím papírem a poklaďte kolečky z jedlého papíru. Dvěma lžičkami na ně rozdělte těsto a navlhčenou lžičkou těsto uhlaďte. Perníčky pečte asi 10 – 15 minut při teplotě 180ºC. Moučkový cukr utřete s rumem, citrónovou šťávou a horkou vodou, vzniklou polevou pomocí štětce perníčky potírejte a před zaschnutím posypte barevným zdobením.

Marocké cukroví s rozinkami

Rozinky, sezam a mandle – vítejte v Orientu!

Na 60 kousků budete potřebovat:

  • 125 g rozinek
  • 1 lžíci rumu
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • kůru z 1 citronu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 10 lžic hladké mouky
  • meruňkovou marmeládu
  • sekané mandle

Rozinky rozmixujte s rumem, přidejte cukr, žloutky, změklé máslo, citrónovou kůru, prášek do pečiva a sezam a dobře promíchejte. Poté do těsta postupně po lžících přidávejte mouku tak, aby těsto nebylo ani lepivé, ani drobivé. Z hotového těsta tvořte kuličky, ty do poloviny namočte v rozehřáté marmeládě a obalte v sekaných mandlích. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 180ºC dorůžova.

Ricciarelli

Křehké mandlové bochánky původem z Itálie úžasně voní po marcipánu.

Na 40 kousků si připravte:

  • 250 g mandlí
  • 120 g cukru krupice
  • 2 bílky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 50 g solamylu

Krupicový cukr svařte se 40 ml vody na sirup a do ještě horkého vmíchejte oloupané a namleté mandle. Nechte vychladnout a poté ještě dvě hodiny odležet. Bílky vyšlehejte s polovinou moučkového cukru dotuha. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do sněhu. Bílkovou i mandlovou hmotu spojte, druhou polovinu moučkového cukru smíchejte v misce se solamylem. Z těsta odkrajujte malé kousky, tvořte bochánky, ty obalujte ve směsi cukru a solamylu a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem.

Ricciarelli pečte (sušte) asi půl hodiny při teplotě 130ºC.