Snili jste vždy o tom, že jednou budete mít svůj vlastní obchůdek s potravinami? Sny jsou od toho, aby se plnili! Než se ale dáte do realizace, promyslete si, jak by obchod měl vypadat, co v něm budete chtít prodávat a jaké vybavení k tomu budete potřebovat.
Vyřízení živnosti
Mít svůj vlastní obchod je spojené s podnikáním a k tomu tedy budete potřebovat živnost. Tu si zřídíte na Živnostenském úřadě. Provozování obchodu spadá do volných živností, tudíž nebudete muset prokazovat žádnou odbornou způsobilost. Jako živnostníci budete muset splňovat pouze všeobecné podmínky.
V případě, že budete chtít mít ve své prodejně zaměstnance, tak kvůli manipulaci s potravinami musí být zdravotně způsobilí. Dále budete klást důraz na správné skladování potravin. To znamená, že veškeré potraviny musí být uskladněny v odpovídajících prostorách, jako jsou chladící boxy, čisté a suché sklady a další potřebné prostory potřebné ke skladování.
Požadavky na prostory (vyhláška Ministerstva zdravotnictví)
V nemovitosti, kde se bude vaše prodejna nacházet, musí být podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví zavedena v dostatečném množství tekoucí pitná voda, která vyhovuje požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy. Rovněž musí být v nemovitosti zajištěna teplá tekoucí voda připravená z pitné vody o teplotě alespoň 45 °C.
Chcete-li v prodejně používat led, musí být vyroben z pitné vody (viz požadavky na pitnou vodu výše) a musí s ním být manipulováno v souladu s požadavky na nebalené potraviny. Dále musíte mít v prodejně zajištěno dostatečné přirozené nebo umělé osvětlení s normovými hodnotami. To znamená, že musí odpovídat dané práci, nesmí oslňovat a zkreslovat barvu potravin.
Prodejna musí být dostatečně větraná kvůli snížení teploty z použitého vybavení a zajištění čistého vzduchu, který neovlivní potraviny kontaminací, neobsahuje prach a různé pachy.
Vybavení obchodu
Pokud si chcete otevřít prodejnu, bez potřebného vybavení se neobejdete. Po vyřízení veškerých papírů, které k provozu prodejny potřebujete, a sehnání vhodných prostor vás čeká jejich vybavení.
Potřebné vybavení:
- pokladna,
- regály na potraviny,
- chladící boxy
- váhy na ovoce a zeleninu.
Pokladna
V žádném obchodě nesmí chybět pokladna. Na trhu je k dostání několik druhů pokladen. Než nějakou vyberete, je třeba se zamyslet nad tím, zda dáte přednost klasické levnější pokladně, nebo zainvestujete a pořídíte do obchodu pokladní systém, díky kterému budete mít přehled o stavu zboží, množství prodaného sortimentu, případně bude vybavena i vážícím systémem, tudíž vám odpadne pořízení vah na zeleninu a ovoce.
Regály do obchodu
Dalším nepostradatelným vybavením jsou prodejní regály, které slouží k výstavě veškerého zboží v obchodě. Na trhu je opět velké množství druhů regálů:
- přístěnné,
- oboustranné,
- rohové,
- umístěné v prostoru.
Než však nějaké regálové systémy vyberete, je důležité zaměřit se na následující – na praktičnost, životnost, design, odolnost, vhodnost pro skladování potravin, hmotnost a nosnost. Určitě se zamyslete také nad případnou vlhkostí v prostředí, která pak může způsobit korozi u regálů.
Skvělou volbou jsou univerzální regály do prodejny, které jsou vhodné do malých, středních i větších obchodů.
Chladící boxy na potraviny
Stejně jako regály budete potřebovat i chladící boxy, které slouží k uskladnění chlazených a mrazených potravin. V dnešní době seženete chladící boxy v různých rozměrech. Dají se pořídit i takové, které budou řešeny přesně podle vašich přání na míru. Při výběru se zaměřte nejen na vzhled a rozměry, ale třeba také i na energetickou náročnost.
Pultový prodej
Pokud chcete ve své prodejně prodávat maso, uzeniny, sýry, chlebíčky a různé zákusky, pak k tomu budete potřebovat vhodný chladící pult, který udrží potraviny čerstvé. Na výběr máte ze samoobslužných pultů nebo pultů s obsluhou. V tomto směru záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Stejně jako u chladících boxů, i zde dávejte pozor na energetickou náročnost pultu a potřebné rozměry.
Váhy
V případě, že jste si nepořídili pokladu se zabudovanou váhou, pak budete muset pořídit obchodní váhu, aby si zaměstnanci u pultového prodeje nebo přímo zákazníci mohli zvážit určité množství nabízených produktů (např. ovoce, zeleninu, ale také maso, sýry, uzeniny atd.). K tomu se váže i nutnost pořídit si vhodné vozidlo s transportním chlazením, které vám poslouží k přepravě čerstvých, chlazených a zmrazených potravin.
Za poskytnuté informace k článku děkujeme firmě UNIregály.cz – prodejní regály a regálové systémy.