Není žádným tajemstvím, že výroba domácího chleba se stala v poslední době doslova hitem. Že jste to ještě nezkusili? Možná vás právě tento článek naladí na tu správnou pekařskou vlnu.
Co nebude váš kváskový chléb obsahovat
Bohužel, moderní doba tradičnímu pekařskému řemeslu příliš nepřeje. Původně pro ten správný, voňavý domácí chléb stačila pouze voda, mouka, sůl, kmín a kvásek. Nyní je pečivo v supermarketech vyráběno z droždí a průmyslově vyrobených směsí, do nichž se přidává, pro mě až hrůzu nahánějící, množství nejrůznějších látek. Není výjimkou ve složení chleba najít látky zvětšující objem těsta, zpevňující těsto, dodávající chuť, vůni, vláčnost, měkkost či velikost pórů. Že už nemáte chuť na kupovaný chléb? Tak seberte odvahu a pusťte se s chutí do domácího pečení.
Než se do kulinářského umění pustíte, je potřeba vysvětlit základní rozdíly mezi kváskem a droždím, neboli kvasnicemi.
Kváskový chléb je zdravý, chutnější a má lepší trvanlivost
Kvásek je připravován z vody a mouky. Když ho uložíme pěkně do teplíčka, začne přirozeně kvasit a vzniká tak kyselina octová, kyselina mléčná, oxid uhličitý a množství aromatických látek, které mají konzervující účinek a chléb tak vydrží čerstvý déle než ten drožďový. Látky obsažené v kvásku také příznivě působí na trávící ústrojí, posilují naši mikrofóru a tím i naši imunitu. Pekárny však v dnešní době upřednostňují chléb z droždí, a to z důvodu rychlejšího kynutí. Kváskový chléb totiž kyne až 10x pomaleji, než droždový.
Prvním krokem je získání kvásku. Jednou z možností je sehnat si již založený kvásek, v dnešní době to není žádný problém. Sedněte k internetu a vyhledejte si tzv. kváskovou mapu, zde najdete spoustu dobrých duší, které vám rády kvásek prodají, či věnují. Také se kvásek prodává v některých pekárnách a obchodech se zdravou výživou. A pokud si troufnete, můžete zkusit vypěstovat kvásek vlastní.
Nyní už stačí najít ten správný recept a dobrodružství ve vaší kuchyni může začít.