Fazolová polévka s paprikou

fazolova-polevka-s-paprikouFazolová polévka s paprikou

Suroviny

  • 1/4 kg bílých fazolí ,
  • dvě ostré klobásky ,  uzené atd .
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky ,
  • jedna polévková lžíce mleté sladké papriky
  • polévkové koření, pepř, trochu soli .
  • Nočky.
  • 2 vejce , 4 polévkové lžíce hrubé mouky, sůl

Postup

Předem namočené fazole , ( bílé ) dáme vařit do tlakového hrnce. Vaříme 40 – 45 minut . Fazole  se vaří bez soli , aby neztvrdly, ale můžem přidat trochu  polévkové koření  , typu Podravka . Pokud vaříme v obyčejném hrnci přizpůsobíme dobu varu fazolím, ale počítejte nejméně s jednou hodinou.

Na čtvrt kila fazolí dávám tři litry vody . Po uvaření fazole scedím  a vývar si schovám na pozdější dobu .  Mezi tím si do jiného hrnce udělám jíšku. Čtyři polévkové lžíce oleje dám do hrnce a přidám čtyři polévkové lžíce hladké mouky , nechám jen zavonět a přisypu jednu polévkovou lžíci  mleté sladké papriky , okamžitě zaleju litem  studené vody a metličkou šlehám. Po pořádném rozšlehání přidám vývar z fazolí . Pořád se snažím aby v polévce nebyly žmolky. Přidám  nakrájené klobásky a vařím 25 minut. Pět minut před dovařením vložím do polévky nočky .  Vklepnu dvě vejce d o hnku a zasypu hrubou moukou . Pořádně rozmíchám . Pak přes cedník na noky promíchám do vařící polévky . Nechám ještě povařit pět minut, dozdobíme petřželkou a majoránkou . Ochutíme solí a pepřem a můžem podávat . Příloha pečivo . Dobrou chuť !

recept zaslala Magda Terlingová

Dršťková polévka z kuřete

Dršťková polévka

Dršťková polévka z kuřete

  • Doba přípravy: 45 minut
  • Počet porcí: 4
  • Náklady: 45,-kč

Ingredience na dršťkovou polévku:

  • 2 kuřecí stehna
  • máslo
  • 2 cibule
  • kořenová zelenina
  • kmín
  • 2 stroužky česneku
  • sladká paprika
  • sůl
  • maggi
  • majoránka

Postup přípravy polévky:

Kořenovou zeleninu, jednu cibuli a kuřecí stehna vložíme do hrnce se studenou vodou. Přiměřeně osolíme a dáme vařit na mírný oheň. Nevaříme prudkým varem.

Když jsou stehna vařená, vyndáme je a obereme. Na másle usmažíme cibulku do růžova. Přidáme kmín, necháme až praskne, přisypeme papriku a zarestujeme. Podlijeme vývarem, který jsme přecedily a necháme vařit asi 15 minut.

Přidáme nakrájené maso, případně dosolíme a přidáme maggi. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody necháme provařit. Dochutíme utřeným česnekem a majoránkou.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]

Květáková polévka

Květáková polévkaKvětáková polévka

  • Doba přípravy : 30 minut
  • Počet porcí : 4
  • Náklady : 30,-kč

Suroviny na květákovou polévku

  • 2 větší brambory
  • 1/2 květáku
  • 1 mrkev
  • 1 kostka masoxu
  • trochu vegety
  • trochu kmínu
  • stroužek česneku
  • hl. mouka na zahuštění

Brambory nakrájíme na malé kousky, květák rozebereme na růžičky a mrkev nakrájíme na proužky. Zalijeme litrem vody a dáme vařit. Přidáme nastrouhaný
stroužek česneku, kostku masoxu, trochu vegety a kmínu. Nesolíme.

Až brambory a květák změknou, zahustíme troškou hladké mouky.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]