Dokonalé švestky

Dokonalé švestky

Autor obrázku: Nick Saltmarsh

Švestky sice nejsou nejznámější pro své dobré účinky, ale i přesto takové mají. Neměla bys na ně zapomínat a vyzkoušet je jako náhražku za jiné chemické přípravky – určitě ti poslouží lépe a zdravěji. Tvoje zdraví ti bude za švestky vděčné!

Švestky obsahují mnoho vitamínů

Pokud nejsou švestky nasáklé hnojivy a postřiky, obsahují jenom samé prospěšné látky – vitamíny a minerály. Nejvíce obsahují vitamínu C, který má skvělý vliv na imunní systém, ale i vitamínu B, který podporuje tvorbu krve a krvinek. Také ale obsahují biotin, který je znám i jako vitamín H, který podporuje krásu vlasů, nehtů, ale i látkovou výměnu. To ale není všechno! Můžeš v nich totiž najít i neméně důležitý vitamín E, který ničí volné radikály. Z řad minerálů ve švestkách můžeš najít vápník, železo, hořčík, draslík a fosfor. Všechny tyto látky jsou pro správné fungování velice důležité.

Skvělé jako projímadlo

Švestky jsou skvělým pomocníkem, pokud máš problém s vyprazdňováním. Poslouží ti stejně jako projímadlo a neuškodí to ani tvým střevům, ani žaludku. Sezení na záchodě nebude tolik nepříjemné a navíc si před tím ještě pochutnáš! Zácpě se rozhodně vyhneš.

Autor obrázku: Liz

Přesnídávka

Jelikož ale nejsi jediná, kdo trpí zácpou, pomůže švestková přesnídávka i miminkům. Pro ně je to opravdový zázrak! Buď si ji můžeš doma vyrobit, nebo ji zakoupíš v kojenecké výživě, kde si ale zas nemůžeš být jistá, co vše do toho dali. Nezapomínej na to, že přesnídávky ale kojenec může až od 4 měsíců.

Konzumace

Samozřejmě švestky nemusíš jíst jen právě utržené ze stromu, protože skvělé účinky mají celoročně. Švestková sezóna je totiž velmi omezená. Můžeš si je užít sušené, v kompotu, jako povidla, ale i slivovici!

Sušení

Sušení švestek je ohromně jednoduché a není třeba dávat na to návod. Stačí je vypeckovat, rozložit a nechat usušit. Mňamka.

Do kompotu

Kompotování je už o něco těžší, švestky se musí vypeckovat, naskládat do sklenice, přidat kousek celé skořice, 1 – 2 hřebíčky. Vše se pak zalije vroucí vodou, přidá se kyselina citronová a to je vše. Pak už stačí pouze pečlivě uzavřít, 15 minut povařit a otočit dnem vzhůru.

Povidla

Povidla jsou dost časově náročná, ale pokud se rozhodneš si je udělat, rozhodně toho nebudeš litovat. Určitě si na všech těch buchtách a koláčích pochutná celá rodina. Dej si ale pozor – povidla se při přípravě nesmí míchat!

Budeš potřebovat 3 kg vypeckovaných švestek, 500 g cukru a 250 ml octu. Všechny švestky omyj, zasyp cukrem a octem a nech směs den uležet. Druhý den dej směs vařit, ale nemíchej ji. Vař směs tak hodinu a poté trochu zmírni a nech vařit dalších cca 6 hodin. Pokud povidla opravdu nebudeš míchat, nebudou se ani připalovat, ale ani prskat.

Slivovice

Další léčící variantou je slivovice, která se těší veliké oblibě. Při výrobě slivovice se navíc můžeš zbavit i takových kousků, které jsou proděravělé od vos nebo jsou trochu nahnilé. Pamatuj ale, že pokud chceš kvalitní alkohol, měla bys mít i kvalitní suroviny. A kolik švestek potřebuješ na jeden litr slivovice? Deset kilo!