Za dveřmi jsou Vánoce a k Vánocům patří neodmyslitelně také dobré jídlo a tradiční večeře. Přípitek šampaňským, předkrm, rybí polévka, bramborový salát s kaprem, vinné klobásy, dobré víno – tím vším jsme každé Vánoce obklopeni. Jak by se vám líbilo si tradiční štědrovečerní tabuli maličko znetradičnit? Pokračovat ve čtení „Štědrovečerní tabule netradičně“
Štítek: recepty
Plněná rajčata se špagetami
- Doba přípravy: 40 minut
- Počet osob: 4 osoby
Suroviny
- 200g špaget
- 200g žampionů (sterilovaných
- 4 pevná rajčata
- sůl
- 1 cibule
- 200g mletého hovězího masa
- 1 lžička rajčatového protlaku
- čerstvě umletý bílý pepř
- špetka kajenského pepře
- ½ svazku petrželky
- 200ml zeleninového nebo masového vývaru
- 2 stroužky česneku
- bazalka na ozdobu
Postup
- Špagety uvaříme na skus v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a narovnáme do zapékací formy
- Omyjeme rajčata, odřízneme vršky, lžičkou vyškrábeme vnitřní dřeň a rajčata mírně osolíme,
- Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a osmahneme, přidáme mleté hovězí maso a opečeme,
- Vmícháme rajčatový protlak, osolíme, okořeníme pepřem a přidáme opranou, na jemno nasekanou petrželku,
- Mleté maso naplníme do rajčat a rajčata poklademe na špagety, zalijeme vývarem, ke špagetám přidáme tenké plátky česneku
- Pečeme 20-25 minut na teplotu 225° C
- Vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a přizdobíme bazalkou a podáváme
Horalské ražniči
Horalské ražniči
- Doba přípravy : 60 minut
- Počet porcí : 4
- Náklady : 120,-kč
Suroviny k receptu Horalské ražniči
- 500g vepřové kýty
- 100g sýru eidam
- 1 hermelín
- bílá paprika
- cherry rajčátka
- cibule
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy Horalského ražniči
Maso, sýr, hermelín a papriku pokrájíme na malé kousky, cibuli na kolečka. Na špejle nebo špízové jehly střídavě napichujeme kousky masa, sýrů, cibule, papriky a rajčata. Osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme na alobal rovněž potřený olejem. Pevně zabalíme, dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny. Potom alobal pootevřeme nebo rozřízneme a dopečeme ještě asi 10 minut. Nejlepší přílohou jsou ranné brambory.
Recept zaslala Lucie Vaněčková
Recept na Sýrové řízečky
Recept na Sýrové řízečky
- Náklady : 150,-kč
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 30 min+35 minut pečení
Suroviny k receptu Sýrové řízečky
- kuřecí řízečky 8 kusů
- sůl
- hořčice
- provensálské koření
- niva 150g
- eidam 150g
- tuk na vymazání
- brambory
Postup přípravy Sýrových řízečků
Kuřecí řízečky si jemně naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a posypeme provensálským kořením. Obalíme ve strouhané směsi sýrů niva a eidam a poklademe do vymaštěného pekáčku. Můžeme k nim přidat i pokrájené a osolené brambory. Zasypeme zbylým sýrem.
Zapékáme při 160 stupních zhruba 35 minut.
Recept zaslala Lucie Vaněčková
Kynutý cop
Kynutý cop
- Počet porcí: 24
- Náklady: 70,-kč
- Doba přípravy: 30 minut + 60 minut kynutí
Suroviny k receptu Kynutý cop
- 500g polohrubé mouky
- 250ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 3 žloutky
- 80g cukru
- 80g hery
- 30g droždí
- povidla nebo marmeláda
- tvaroh
- mletý mák
- tuk na potření
Postup výroby receptu Kynutý cop
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Do mouky přidáme sůl, žloutky, cukr, rozpuštěnou heru a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu. Po vykynutí si těsto rozdělíme na polovinu. Každou polovinu rozdělíme na tři stejné díly. Budeme tak mít dva copy.
Ze třech dílů uděláme stejně velké válečky a v prostředku je jemně promáčkneme na náplň. Jeden díl naplníme povidly nebo marmeládou, druhý díl tvarohem, do kterého jsme přidali žloutek a trochu cukru, třetí díl makovou náplní. Válečky opatrně spojíme, aby nám náplně nevytekly a upleteme cop. Přendáme na plech vymazaný trochou hery a potřeme rozpuštěnou herou. Pečeme při 150 stupních dozlatova. Postup opakujeme i při druhé polovině těsta.
Hotové pocukrujeme.
Recept zaslala Lucie Vaněčková
Kýta na pivu
Kýta na pivu
- Doba přípravy: 80 minut
- Počet porcí : 4
- Náklady : 100kč
Suroviny pro výrobu kýty na pivu
- 750g vepřové kýty
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 250ml piva
- kostka masoxu
- 5 kuliček pepře celého
- 1 cibule
- hl. mouka
- kmín
- kečup
Postup přípravy kýty na pivu
Kýtu řádně omyjeme a usušíme. Česnek utřeme se solí a potřeme jím kýtu. Tu pak opečeme ze všech stran v pánvi na trošce oleje. Opečenou kýtu přendáme do pekáčku.
Ve výpeku opečeme na drobno pokrájenou cibuli, zaprášíme jí moukou a znovu osmahneme. Přidáme pivo, masox rozpuštěný v 250ml vody a pepř celý. Nakonec přidáme i kečup. Nalijeme na maso.
Kýtu posypeme kmínem. Pekáček zakryjeme alobalem a dusíme při 200 stupních zhruba hodinu. Chvilku před dopékáním alobal sundáme. Výborné s rýží nebo šťouchanými brambory.
Recept zaslala Lucie Vaněčková
Špízy z mletého masa
Špízy z mletého masa
- Doba přípravy: 15 minut
- Pečení : 40 minut
- náklady : 70 kč
- Počet porcí : 4
Suroviny na špízy
- 500g mletého masa mix
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl
- špetka chilli
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce hl. mouky
- paprika červená
- cibule
- grilovací koření, olej
Mleté maso osolíme, přidáme špetku chilli, vejce, sojovku, mouku a strouhanku. Pečlivě promícháme a nejlépe rukama tvoříme kuličky, které napichujeme na
špejle. Mezi kuličky dáváme dle chuti pokrájenou papriku a cibuli.
Takto připravené špízy skládáme do pekáčku a potíráme je olejem, ve kterém jsme rozmíchali trochu grilovacího koření. Pečeme při 180 stupních, při pečení špízy po chvilkách otáčíme a potíráme marinádou. V létě lze špízy připravovat na grilu.
recept poslala Lucie Vaněčková
[hana-code-insert name=’468×250′ /]
Langoše
Langoše
- Doba přípravy : 60 minut i s kynutím
- Počet kusů : 12
- Náklady: 50,-kč
Suroviny na langoše
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 25g droždí
- 1 malý bílý jogurt
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- trochu soli
- kečup
- česnek
- strouhaný sýr
Do teplého mléka dáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do osolené mouky přidáme jogurt, olej, prášek do pečiva a kvásek. Zaděláme těsto, které necháme kynout necelou hodinu.
Vykynuté těsto na pomoučněném vále rozkrájíme na kousky a rukou těsto roztahujeme do všech stran. Placky smažíme z obou stran na oleji. Hotové langoše potíráme kečupem, do kterého jsme vmíchali rozmačkaný česnek a sypeme strouhaným sýrem.
recept poslala Lucie Vaněčková
[hana-code-insert name=’468×250′ /]
Receptová soutěž o 500 Kč na Kucharka.BIZ
Receptová soutěž o 500 Kč na Kucharka.BIZ
Pokud Vás baví vaření, máte rády jídlo a ještě raději peníze, tak byste si neměly nechat ujít tuto soutěž. Máte v rodině zajímavý recept, se kterým byste se mohly pochlubit? Zvládáte i složitější pokrmy, díky zkušenostem a vlastnímu rozumu? Podělte se o své umění s ostatními a nechte se odměnit!
Soutěž má dvě kategorie.
- soutěž o nejlepší recept. Stačí poslat jediný recept a dostanete 100,- Kč.
- soutěž o nejvíce receptů, autor/ka nejvíce zaslaných receptů, které splní podmínky pro zařazení do kuchařky vyhraje hlavní cenu, 400,- Kč.
Za jeden recept můžete získat 100 Kč a to už stojí za to vyzkoušet. Pokud znáte receptů více, sepište je a pošlete všechny. Možná právě Vy budete autorka nejvíce receptů a 400 Kč jsou Vaše. … A potom že si nelze přivydělat na internetu a z pohodlí domova.
Soutěž probíhá startuje dnes, 22.4. a končí 31.6.2011.
Více informací o soutěži na kucharka.biz.
Jak se naučit dobře vařit
Jak se naučit dobře vařit
Do tohoto světa se rodíme naprosto oddáni do péče našich rodičů. ediné co umíme je mimo pár základních instinktů jež nám umožňují přežít to,že se dokážeme učit od druhým a z našich vlastních zkušeností.
Ptáte-li se kdy je nejlepší začít se učit vařit, tak určitě co nejdříve. Většina holčiček tuto činnost skutečně miluje. Pod dohledem tolerantní mámy, babičky nebo tetiček si na první kuchařské pokusy malá kuchařka odnese ty nejlepší vzpomínky a bude na ně v dospělosti často vzpomínat.
Ne každý však má to štěstí, že může kuchařské umění studovat spolu s trpělivou maminkou, která ji zasvětí a zaučí ve světle nejlepších rodinných receptů poznat záhady kuchyně.
A pak v životě přijde chvíle kdy se vdáme a najednou … manžel chce jíst, děti chtějí jíst.Vezmeme kuchařku a pokusíme se vytvořit něco, čím zasytíme hladový žaludek naší milované rodinky.
Jistě to není to, po čem všichni touží. Je věcí hrdosti, aby náš gulášek byl ten nejlepší a masíčko ve svíčkové se jen rozplývalo na jazyku a knedlíky byly krásně nadýchané a vánočka provoněla celý byt.
Chceme-li se naučit skutečně dobře vařit, je potřeba se učit od těch co to opravdu umějí. Pokud tedy nemáte po ruce žádného skvělého učitele v tomto oboru, budete si muset vystačit samy se svou kuchařskou knihou.
Při výběru si dejte záležet, neboť to co vytvoříte by mělo být skvělé a jestliže nemáte zkušenosti tak váš úspěch či neúspěch bude naprosto záležet na kvalitě daných receptů a rad nalézajících se ve vámi vybrané knize. Proto kuchařku vyberte tak, aby byla přehledná a nebojte se dát na doporučení a ověřenou kvalitu svých zkušenějších kamarádek.
Dobré jsou kuchařky ve kterých naleznete české a dobře známé suroviny neboť při vašich počátečních pokusech by bylo hloupé si život komplikovat navíc tím, že budete pracovat s naprosto neznámými ingrediencemi.
Suroviny na vaření volte spíše té nejlepší kvality.Věřte, že rohlíčky z kvalitní mouky a másla chutnají daleko lépe, než z universálního zbytku a náhražky ztuženého tuku..
Ovoce, zelenina i bylinky jsou nejlepší čerstvé. Z mražených či sušených nikdy neutvoříte to co z čerstvých. Nejlepší je potom bio kvalita nebo doma vypěstované.
Méně je někdy více (vzpomeňte si jak pejsek s kočičkou vařili dort (měl to být raději nepečený dort) ), online casino což casino online platí zejména u koření a zvláště pak u soli, která dodává každému jídlu tu poslední kapku, aby dobře chutnalo. Přesolením ale můžete stejně tak jídlo velmi pokazit, nenávratně.
Nejlepší je začít se učit jídla jednodušší a přejít postupně k těm složitějším, k jejichž přípravě je nutné mít více znalostí a zkušeností. Jednodušší pokrm se skoro určitě povede a napříště vám už jeho příprava nezabere tolik času a budete moci připojit další část a recept vylepšit.
Nebaví vás pročítat kuchařky? Žijeme v moderní době, tak vyzkoušejte pro inspiraci internet. Zkuste třeba domácí recepty online a nebo se podívejte na pořady Zdeňka Pohlreicha. Vezměte si z nich co potřebujete a uvidíte, že ty nejlepší rady se stále opakují – neymýšlet nesmysly, vařit domácí kuchyni a z čerstvých surovin.
Co prospěje chuti vašeho pokrmu?
- Naložení masíčka minimálně den dopředu dokáže výrazně zlepšit jeho chuť.
- Čerstvé bylinky svou svěžestí dodají finální úpravě tu správnou jiskru.
- Skvělý základ omáček je kvalitní silný vývar, udělá z obyčejné omáčky absolutní královnu.
- Pokrmy při kterých hrozí připálení vařte raději ve speciálním hrnci (dříve dvouplášťový, dnes se již najdou třeba od Tescomy hrnce, které dokáží rovnoměrně rozložit teplo z plotýnky).
- Nejlepší recepty vznikají spojeních více dobrých receptů spolu s uměním improvizovat a nebát se zkusit něco nového.
Co v kuchyni raději nezkoušejte?
- Z polotovaru nikdy nepřipravíte takovou pochoutku jako když použijete suroviny čerstvé, domácí.
- Umělá sladidla a podobná chemie vám také mnoho dobrého v kuchyni neprokáže.
- Včera uvařené jídlo bude i druhý den chutnat dobře, ale to samé neplatí o přílohách.Svoji chuť rychle ztrácí především brambory a těstoviny.
- Nedovařené jídlo s moučnou příchutí, nedělané maso (kromě krvavého steaku) způsobí, že vaše hosty okamžitě přejde chuť.
- Sebelepší pokrm servírovaný na špinavém talíři rovněž nepůsobí příliš chutně ani jedná – li se o obyčejnou rodinou večeři.
Každá kuchařka má svůj vlastní styl a vaří podle rodinných zaručených receptů. Nenechte se proto příliš rozhodit tím, že vy něco děláte úplně jinak než se píše v knížce nebo než radí tchýně.
Důležité je, že to chutná vám a vaší rodině. Nejvíce se naučíte ze svých zkušeností, stejně jako ti nejlepší kuchtíci světa.