Pozor na kost v krku!

K Vánocům podle tradice bezpochyby patří kapr. Pravdou je, že mnoho lidí nemá rádo ryby a dává přednost modernějším verzím v podobě kuřecího řízku a podobně. To je sice bezpečnější, protože vám nehrozí žádné uvíznutí kosti v krku, ale rozhodně to není tradiční.

Kapra musíte správně připravit

Abyste se na Štědrý den nemuseli obávat kosti v krku, je důležité kapra dobře připravit. Nejedná se o nějaký speciální postup, který by vás zbavil kostí, stačí, abyste kapra vykostili. Hned jak kapra zabijete, tak ho naporcujete a to většinou na řízky. Kapra lze krásně a jednoduše nařezat na filety, tak aby byl bez kostí. Důležité je ořezávat maso u hřbetní ploutve kolem páteře. Tímto se zbavíte všech velkých kostí. Abyste měli opravdu jistotu je dobré samotný řízek ještě jemně nařezat, protože tím narušíte strukturu kostí a po tepelné úpravě se dá jíst.

Ryba bez kostí

Jednou z možností, jak se vyvarovat kosti v krku jsou i speciální ryby, které nemají tolik kostí jako kapr. U těchto ryb je velkou výhodou, že si můžete večeři vychutnat a vůbec nemusíte mít strach z kosti, ovšem na druhou stranu pokud chcete opravdu dodržet tradici, tak na štědrovečerním stole opravdu musí být kapr. Záleží na tom, jak si stojíte na tradicích a co jste ochotni porušit.

Už máme naporcováno

Někdo už má všechno připraveno předem a i kapr už je naporcovaný. V případě, že jste kapra nevykostili, nemusí to hned znamenat, že vám uvízne kost v krku. Musíte jen být při jídle velice opatrní a opravdu prohlížet každé sousto, zejména malým dětem. A starší osoby se rozhodně nemusí stydět vzít si k večeři brýle, aby nepřehlédli ani jednu kostičku, protože sedět u večeře s brýlemi, ale jistotou je mnohem lepší, než rychle jet na polikliniku.

Kost je v krku

Člověk nikdy neví, co se může stát. A může se toho stát opravdu mnoho. I když si budete dávat velký pozor a budete důkladně prohledávat každé soustu, stejně vám může nějaká kost uvíznout v krku. Velice záleží na tom, jak je kost velká, protože nějakou menší kostičku sice chvíli cítíte, ale hned dalším soustem jí spolknete a je všechno v pořádku. Problém nastane, když je kost větší a opravdu jí cítíte a nemůžete s ní nic udělat. Některé babské rady říkají, že je dobré zajíst to chlebem, ovšem jsou to jen rady našich babiček, které nemusejí být vždy stoprocentní, a proto je nejlepší hned jet k lékaři.

Otravujte na Štědrý den

Pravdou je, že jezdit po nemocnicích na Štědrý den je opravdu nepříjemné, avšak kost nesmíte podcenit. Opravdu návštěvu lékaře neodkládejte na další den, protože kost je nejen nepříjemná, ale také nebezpečná. Její zapíchnutí může patřičný orgán narušit a pak se vám zde mohou dostat bakterie a i s takovéto banality může vzniknout velký problém a to zcela zbytečně, a proto se opravdu neostýchejte a rychle vyhledejte odbornou pomoc.

Kost v krku rozhodně není nic příjemného, zkuste kapra vykostit, abyste si Vánoce užili bez nějakých obtíží. A pokud přece jen kost uvízne, tak rychle k lékaři.