6 nezdravých návyků tak špatných, jako je kouření

Nekouříte? Nezáleží na tom. I tak byste mohli svému zdraví škodit.

Ne tak rychle! Vypadá to, že každý den nové a nové studie konstatují, že tyhle zvyky jsou ještě horší, než kouření. Ať už je to to, že celý den sedíte nebo jíte příliš mnoho tuku. Je zde nějaká legitimita těchto tvrzení?

Následující nezdravé návyky se velmi blíží ublížení od cigaretového kouře nebo mohou způsobovat rakovinu. Jsou rovnocenným soupeřem s kouřením. Naštěstí se jedná o snadno opravitelné návyky ve vašem každodenním životě, takže vaše srdce a plíce mohou být rádi, že to ve skutečnosti není kouř.

Prosedět celý den

Autor obrázku: kevin ryder

Dokonce, i když cvičíte pravidelně, návyky sezení po delší dobu, ať už u stolu nebo v autě, je stále více spojeno s řadou zdravotních problémů. Podle Alberta Health Services onkologické péče v Kanadě, nečinnost je spojena s téměř 160.000 případy rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a rakoviny plic každý rok. Asi 2/3 těchto případů rakoviny jsou také v důsledku kouření.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Ať je to zvyk, dělat si přestávky u pohybu při práci, zkoušejte to častěji, abyste se sezení vyhnuli co nejvíce. Doma odolejte pokušení, abyste co nejvíce času trávili před televizí. Zajděte si na krátkou procházku kolem bloku pro relaxaci, nebo můžete pár minut strávit čištěním, naplánujte si hodinku v posilovně s kamarádkou atd.

Jíst příliš mnoho masa a sýrů

Živočišné bílkoviny jsou bohaté na IGF-1, růstového hormonu, který může podpořit růst rakovinových buněk. A studie z University v Kalifornii zveřejněné v časopise Metabolismus zjistili, že lidé na živočišné proteinové dietě během středního věku byly 4x více ohroženi, že zemřou na rakovinu, než lidé s nízkoproteinovou dietou s rizikovým faktorem úmrtnosti srovnatelným s kouřením.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Nahraďte některé z vašich živočišných proteinů vegetariánskými zdroji bílkovin. Stejná studie zjistila, že strava s vysokým obsahem bílkovin na rostlinné bázi, jako jsou fazole, které mají hladinu bílkovin, které odpovídají některým masům, nespustily stejný nárůst výskytu rakoviny. Obecně platí, že ve středním věku dospělí mají jíst o 0,8 g bílkovin na každé 2 kg tělesné hmotnosti denně.

Zajímavé je, že studie zjistila, že jakmile se přehoupnete přes věk 65 let, jíst hodně živočišných bílkovin není tak škodlivé, protože produkce IGF-1 se začíná zpomalovat.

Vaření na zemním plynu

Pokud jste jedním z 34 procent, jejichž domov je vybaven plynovým sporákem, jste stále v blízkosti oxidu uhelnatého, oxidu dusičitého a formaldehydu pokaždé, když vaříte jídlo. Stejné tři znečišťující látky jsou běžné v pasivním cigaretovém kouři. V dalších studiích bylo zjištěno, že všechny tři kontaminující látky v domácnostech s plynovými sporáky pravidelně překračují pokyny v oblasti veřejného zdraví.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Používejte odvětrávání, elektrický sporák nebo varnou desku. Ventilační rozsah plynu může snížit hladinu znečišťujících látek o 60 až 90 % a to i v případě, že je ventilátor slabší. Velmi dobrými pomocníky v kuchyni a také v dnešní době hodně oblíbené jsou digestoře, které pomáhají zachytit největší znečištění ze zadních hořáků.

Vaření na špatném oleji

I když se můžete spolehnout na elektrický sporák ve vašem domě, nejste imunní vůči znečišťujícím účinkům vašeho vaření. Studie o restauračních a bytových kuchyních ukázaly, že vaření při vysoké teplotě na rostlinném oleji uvolňuje částice, aldehydy a polycyklické aromatické uhlovodíky, všechny sloučeniny nalezené v cigaretovém kouři a souvisí se záněty dýchacích cest.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Vyberte si správný olej na vaření, který se nejlépe hodí pro vaše potřeby. Například olivový olej není vhodný pro smažení na vaření při vysokých teplotách, ale je v pořádku pro vaření při nízkých teplotách nebo pro salátové zálivky. Avokádový je ideální pro vysoké teplotní vaření. Vždy se podívejte na oleje, které si kupujete a ujistěte se, že odpovídají vašim potřebám. A nezapomeňte pustit si větřák!

Solárium

Autor obrázku: Stan Dalone & Miran Rijavec

Nedávná studie odhalila, že tenhle způsob opalování způsobuje zhruba 420.000 případů rakoviny kůže jen v USA a ve srovnání s kouřením, které způsobuje 226.000 případů rakoviny plic, je to mnohem více.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Naučte se milovat svoji vlastní pleť, což je pro vás krok číslo jedna. Ale pokud si chcete opravdu dopřát nějaký ten přirozený lesk, jezte více mrkve a rajčat. Studia totiž naznačují, že obě potraviny jsou bohaté na karotenoidy, které zlepší vaši barvu pleti a nebudete se muset starat o vystavení pokožky samoopalovacím sprejům, soláriu atd.

Nedostatek spánku

Chronický nedostatek spánku vyvolává vysoký krevní tlak, infarkty, mrtvice, obezitu, a řadu dalších zdravotních problémů. Jedna studie dokonce zjistila, že pokud se vám nedostane alespoň šest nebo sedm hodin spánku, vede to k míře stejné úmrtnosti jako na úrovni kuřáků. Nekvalitní nebo roztříštěný spánek vás nemusí nutně zcela probudit, ale cyklus ze světa hlubokého spánku a jeho přerušení může urychlit růst nádorů.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Nepředpokládejte, že být unavený je normální. Pokud máte pocit, že nemáte dostatek spánku pravidelně, poraďte se se zdravotním pracovníkem, aby zjistil, zda můžete trpět spánkovou apnoi, která ruší váš spánek.

Sýrové rohlíky

Sýrové rohlíkySýrové rohlíky

  • počet kusů : 12
  • Náklady : 20,-kč
  • Doba přípravy : 60 minut i s kynutím

Suroviny na rohlíky

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1hrnek mléka
  • 25 g kvasnic
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce na potření
  • strouhaný sýr

Z kvasnic, poloviny teplého mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Do osolené mouky přidáme žloutek, vykynutý kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Zaděláme těsto, které hněteme dost dlouho. Těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme plát silný asi 5mm a vykrajujeme trojúhelníky, které stáčíme do ruliček.

Takto připravené rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem a ještě chvíli je necháme kynout. Pomažeme je rozšlehaným vejcem, posypeme špetkou soli a strouhaným sýrem. Pečeme při 18, stupních 20-25 minut, než zezlátnou.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]

Salámovo – sýrová pomazánka

Salámovo sýrová pomazánka

Salámovo – sýrová pomazánka

  • Doba přípravy : 10 minut
  • Náklady : 70,-kč
  • Počet porcí : 6

Suroviny na pomazánku

  • salám (šunkový, vysočina…)
  • sýry (hermelín, niva, eidam…)
  • majolka
  • cibule
  • sušená petržel
  • špetka chilli

Salám, sýry a cibuli pokrájíme a semeleme mlýnkem nebo mixérem. Přidáme špetku
chilli, sušenou petrželku a majolku. Důkladně promícháme.
Sýry a salám můžeme libovolně měnit dle toho, jaký máme právě doma.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]

Křupavé řízečky se sýrem

Křupavé řízečky se sýrem

Suroviny

Pro 4 osoby:

  • 4 vykostěné plátky ze stehýnek
  • sůl
  • hladká mouka
  • vejce
  • lžička sladké papriky
  • 4-5 lžic podrcených cornflakes
  • 100g nastrouhaného tvrdého sýru
  • olej na smažení

Postup

Kuřecí stehýnka po obou stranách pěkně naklepeme, osolíme a lehce poprášíme paprikou. Obalíme je v hladké mouce , vejci a nakonec v cornflakes promíchaným se strouhaným sýrem. Na pánvičce osmažíme do zlatova po obou stranách.

Podáváme s bramborami, kaší nebo hranolkami a zeleninovou oblohou.