Tuňák na mnoho způsobů

Pro zdravý životní styl se výborně hodí jídla připravená s tuňákem. Tato zdravá ryba je velmi delikátní. Potřebujete-li si udělat rychlou večeři, nebo oběd, skvěle se hodí konzervovaný tuňák. Vyzkoušejte následující recepty:

Těstovinový salát s tuňákem

  • Autor obrázku: Luca Nebuloni

    1 červená a 1 zelená paprika

  • 4 rajčata (nebo košík cherry rajčátek)
  • kukuřice
  • tvrdý sýr
  • těstoviny
  • sůl
  • pepř
  • majonéza
  • plechovka tuňáka

Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, zeleninu a sýr nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte a přidejte trochu majonézy, aby nebyl salát tak suchý. Opepřete a osolte dle chuti. Můžeme také přidat chilli a sterilované okurky. Zbytek sýra nastrouhejte a při servírování jím těstovinový salát s tuňákem posypte.

Tuňákové lasagne

  • 1 balíček lasagne
  • 1 rajský protlak
  • půl hrnku mléka
  • 100 g modrého sýra
  • 1 konzerva tuňáka
  • 100 g ementálu nebo eidamu
  • chilli
  • sušená rajčata
  • kukuřice
  • cibule
  • česnek
  • světlá jíška

Lasagne uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím na pánvi orestujeme cibulku, přidáme tuňák, na kousky nakrájená rajčata, česnek, koření dle chuti.

V kastrůlku smícháme půl hrnku mléka se 100 g modrého sýra a vaříme. Přidáváme jíšku a mícháme na mírném ohni, dokud to nezhoustne.

Jakmile se těstoviny uvaří, vrstvíme: 1/3 mléka se sýrem, poté pokládáme lasagne, nakonec tuňáková směs, kterou posypeme nastrouhaným sýrem. Takto opakujeme třikrát tak, aby poslední vrstva byly lasagne. Posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby cca na půl hodiny.

Tuňákové placičky s ricottou

  • 100 g ricotty (může být i lučina)
  • 1 konzerva tuňáka
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • strouhanka
  • sýr
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • posekaná petrželka

Tuňáka smícháme s ricottou, vejcem, petrželkou a sýrem, zahustíme troškou strouhanky a okořeníme. Z připravené směsi děláme malé kuličky, které zploštíme, obalíme ve strouhance a na pánvi smažíme v oleji. Podáváme s bramborem nebo salátem a pečivem.

Makarony s tuňákem a brokolicí

  • 350g makarónů
  • 500 g borkolice
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 feferonka
  • 30g strouhaného parmazánu
  • česnek
  • olivový olej
  • 160 g tuňáka

Brokolici uvařte v páře a ihned ji opláchněte ve studené vodě, aby zůstala přirozeně zelená. Rozdělte ji na malé růžičky. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu a zakápneme 5 lžícemi olivového oleje. Cibuli, papriku a 2 stroužky česneku nakrájíme najemno a osmahneme je na pánvi. Poté přidáme do pánve uvařené těstoviny a nakrájenou brokolici s tuňákem a necháme chvíli opékat. Při servírování posypeme každou porci trochou nastrouhaného parmezánu.

Tuňák v rajčatové omáčce

  • Autor obrázku: F_A

    500 g těstovin

  • černé olivy
  • 100 ml rajčatového pyré
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej (extra panenský)
  • lístky oregana nebo bazalky
  • 2 lžíce kapary
  • sůl
  • pepř
  • 1 balení tuňáka v tomatě

Těstoviny uvařte dle návodu na obalu v dostatečně osolené vodě. Česnek nakrájejte na plátky a 1 minutu ho opékejte na pánvi s olivovým olejem. Přidejte tuňáka, pyré, olivy a kapary. Nechte několik minut ohřát a poté okořeňte. Do pánve přidejte těstoviny, promíchejte s omáčkou a ihned podávejte. Můžete posypat strouhaným parmazánem.