Pro zdravý životní styl se výborně hodí jídla připravená s tuňákem. Tato zdravá ryba je velmi delikátní. Potřebujete-li si udělat rychlou večeři, nebo oběd, skvěle se hodí konzervovaný tuňák. Vyzkoušejte následující recepty:
Těstovinový salát s tuňákem
-
1 červená a 1 zelená paprika
- 4 rajčata (nebo košík cherry rajčátek)
- kukuřice
- tvrdý sýr
- těstoviny
- sůl
- pepř
- majonéza
- plechovka tuňáka
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, zeleninu a sýr nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte a přidejte trochu majonézy, aby nebyl salát tak suchý. Opepřete a osolte dle chuti. Můžeme také přidat chilli a sterilované okurky. Zbytek sýra nastrouhejte a při servírování jím těstovinový salát s tuňákem posypte.
Tuňákové lasagne
- 1 balíček lasagne
- 1 rajský protlak
- půl hrnku mléka
- 100 g modrého sýra
- 1 konzerva tuňáka
- 100 g ementálu nebo eidamu
- chilli
- sušená rajčata
- kukuřice
- cibule
- česnek
- světlá jíška
Lasagne uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím na pánvi orestujeme cibulku, přidáme tuňák, na kousky nakrájená rajčata, česnek, koření dle chuti.
V kastrůlku smícháme půl hrnku mléka se 100 g modrého sýra a vaříme. Přidáváme jíšku a mícháme na mírném ohni, dokud to nezhoustne.
Jakmile se těstoviny uvaří, vrstvíme: 1/3 mléka se sýrem, poté pokládáme lasagne, nakonec tuňáková směs, kterou posypeme nastrouhaným sýrem. Takto opakujeme třikrát tak, aby poslední vrstva byly lasagne. Posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby cca na půl hodiny.
Tuňákové placičky s ricottou
- 100 g ricotty (může být i lučina)
- 1 konzerva tuňáka
- 2 lžíce strouhaného sýra
- strouhanka
- sýr
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- olej
- posekaná petrželka
Tuňáka smícháme s ricottou, vejcem, petrželkou a sýrem, zahustíme troškou strouhanky a okořeníme. Z připravené směsi děláme malé kuličky, které zploštíme, obalíme ve strouhance a na pánvi smažíme v oleji. Podáváme s bramborem nebo salátem a pečivem.
Makarony s tuňákem a brokolicí
- 350g makarónů
- 500 g borkolice
- 1 cibule
- sůl
- 1 feferonka
- 30g strouhaného parmazánu
- česnek
- olivový olej
- 160 g tuňáka
Brokolici uvařte v páře a ihned ji opláchněte ve studené vodě, aby zůstala přirozeně zelená. Rozdělte ji na malé růžičky. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu a zakápneme 5 lžícemi olivového oleje. Cibuli, papriku a 2 stroužky česneku nakrájíme najemno a osmahneme je na pánvi. Poté přidáme do pánve uvařené těstoviny a nakrájenou brokolici s tuňákem a necháme chvíli opékat. Při servírování posypeme každou porci trochou nastrouhaného parmezánu.
Tuňák v rajčatové omáčce
-
500 g těstovin
- černé olivy
- 100 ml rajčatového pyré
- 2 stroužky česneku
- olivový olej (extra panenský)
- lístky oregana nebo bazalky
- 2 lžíce kapary
- sůl
- pepř
- 1 balení tuňáka v tomatě
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu v dostatečně osolené vodě. Česnek nakrájejte na plátky a 1 minutu ho opékejte na pánvi s olivovým olejem. Přidejte tuňáka, pyré, olivy a kapary. Nechte několik minut ohřát a poté okořeňte. Do pánve přidejte těstoviny, promíchejte s omáčkou a ihned podávejte. Můžete posypat strouhaným parmazánem.