Pusinky

Není pusinka jako pusinka. Jedním významem myslíme dotyk rtů dvou osob a tím druhým, o kterém je tento článek je druh cukroví, které se mnoho z vás právě chystá péct.

Autor obrázku: Simon Doggett

Proč zrovna název pusinky?

Protože, když je dáte do pusy, tak jsou velmi křehké a nadýchané, že vám to dodává ten krásný pocit, jako když někomu dáte letnou pusu na líčko.

Jak takové pusinky vypadají?

Jsou to kulaté pyramidy, které se kochají bílou až béžovou barvou, které se odvíjí od doby, po kterou necháte pusinky v troubě.

Jak se pusinky připravují?

Je to naprosto snadné. Vyšleháte bílky vajíček, aby se vytvořil klasický bílkový sníh, do něj přidáte kokos, tak aby to mělo správnou konzistenci. To znamená, ani moc husté, ale zároveň to nesmí být příliš řídké.

Dále do těsta přidáte cukr, který dodáváte dle vaší chuti, kdo má raději sladší cukroví, dá více, a kdo nepotřebuje mít všechno přeslazené, tak přidá cukr s mírou.

Jak poznám, že mám tu správnou konzistenci?

Ta správná hustota těsta se pozná tak, že když vezmete těsto na lžíci a dáte ho třeba na pečící papír, tak drží svůj tvar a nemá tendenci se roztéct.

Když už mám těsto připraveno:

Když máte těsto připraveno a máte i zkontrolovanou správnou konzistenci, tak si připravíte plech, na který odstřihnete kus pečicího papíru. Na papír budete dělat pomocí lžíce z těsta takové menší hroudy. Musíme je dávat dále od sebe, protože se v troubě trochu roztečou, tak aby se nám navzájem neslepily.

Jaká by měla být teplota při pečení pusinek?

Pusinky se nepečou, ale spíše e to těsto vysušuje. Trouba by měla být vyhřátá maximálně na sto osmdesát stupňů (klidně i méně.)

A jak dlouho bychom měli pusinky v troubě nechávat?

Pusinky se v troubě nechávají opravdu krátkou dobu. A poznáme to tak, že se pusinky lehce roztečou a nabírají takovou barvu do béžové. Kdo chce, může pusinky vytáhnout i za běla, abychom měli krásnou sněhově bílou ozdobu na talíř s cukrovím.

Tak, aby se i vám pusinky povedly, dobrou chuť.

Pečení vánočního cukroví

Jsou domácnosti, kde mají ženy předem naplánované datum, kdy budou péct cukroví. Taková ženy se většinou společně sejdou se svými sestrami nebo matkami a pečou všichni společně ve velkém množství, které si pak rozdělí. A pak jsou takové, které si z toho nedělají velkou hlavu a pečou prostě, kdy mají čas. Jeden víkend upečou třeba dva druhy, pak v úterý třeba jeden druh a takto postupně.

Autor obrázku: Paula Fernanda

Péct všechno najednou, nebo se tím zabývat postupně?

Když pečeme vše najednou, tak sice zabijeme celý nebo dokonce i dva, tři dny, ale zase už to máme všechno za sebou a nemusíme řešit, co bychom ještě měli udělat. Kdežto když se to dělá postupně, tak si pořád špiníme kuchyň. Jeden týden sypeme mouku po lince, kvůli válení těsta na linecké, pak si kuchyň perfektně vydrhneme a za dva dny zase od znova. Když se to udělá na jednou, tak na té posypané lince můžeme vyválet další těsto, vše uklidíme, až doděláme všechny druhy, které chceme a pak máme pořádek a klid.

Kolik druhů cukroví je třeba napéct?

Každý peče tak, jak je zvyklý. Někdo si potrpí na dvaceti druzích cukroví, které zdobí vánoční stůl, ale pak jsou takové rodiny, kterým stačí tři nebo čtyři druhy. A pak jsou takoví, kteří se do toho pořádně opřou, udělají mnoho druhů a pak si to vyčítají, protože to leží na talíři ladem a říkají si, že další rok by to měli trochu zúžit. (Přesto velmi často na svá slova zapomenou.)

Jaké množství cukroví bychom měli napéct?

To záleží podle toho, pro kolik lidí pečeme a jak moc mají rádi sladké. Ale zase bychom to neměli přehánět, aby nám pak neosychalo na talíři či abychom ho zbytečně nedávali zamrazit, protože po vytažení z mrazáku už to není ta správná nadýchaná chuť.

Je lepší si cukroví upéct doma či koupit?

To záleží na každém. Ale když si pečeme cukroví doma, tak navedeme tu správnou atmosféru Vánoc, jak se domem line ta vůně. A také si můžeme upéct, to co máme rádi. Kdežto když si koupíte krabičku cukroví, tak se může stát, že tam objevíte nějaký druh, který nepatří mezi vaše oblíbené či dokonce něco, na co máme alergii. Také je pravou, že pokud jste třeba sami dva a nemáte komu cukroví nabídnout, ať už protože si vaši blízcí pečou sami anebo proto, že s nimi nebude, tak se vyplatí koupit si nějakou menší krabičku cukroví.