Používáte správné potřeby do kuchyně?

potreby-do-kuchyneVaření, pečení, smažení a celkově příprava jídla. Nuda, ztráta času a otrava. Sdílíte také tento názor? Patříte možná mezi skupinku lidí, kteří si prostě vaření a přípravu pokrmů neumějí správně užívat. Ano, ne vždy je to zábava, ne vždy máme mnoho času na různé nové recepty a jindy je to prostě pouze co nejrychleji si připravit jídlo a jít dělat něco jiného. Ale pokud vás nebaví vaření ani ve volné chvíli, není někde chyba?

Představme si ženu, která má staré nádobí a některé příslušenství do kuchyněk vlastně chybí. A na druhém konci je žena, která má nové nebo vyzkoušené nádobí, různé potřeby do kuchyně a nic zásadního jí nechybí. Zatímco žena v prvním případě se s vařením potýká dlouho, voda jí vaří až po desítce minut, váleček na těsto nemá a vál je prožraný červotočem, žena v druhém příkladu má vodou ve varu takřka hned a mezitím, co se jí voda již vaří, dělá si těsto. Možná si říkáte, co je to za nesmysl. Ale podívejme se na to z jiného úhlu.

Tip: Víte, že lze ohřát vodu i bez bojleru? Stačí správná baterie.

Průtokový ohřívač Delimano Instant Digital ohřeje vodu třeba i na chalupě.

Jak vypadá jídlo naservírované na pěkném servisu, příbor a je tedy dodržována nějaká kultura stolování a jídlo, které jíme v talíři od snídaně nebo v plastové dóze se lžící. Určitě je to něco jiného. Takový kvalitní jídelní servis umí udělat také své. Je tedy nutné si nedělat z vaření nepřítele, ale najít si v tom určité zalíbení a využít tento čas i k určité zábavě.

Nezapomínejme na to, že jídlo je to hlavní, co nás v životě pohání dál. Kvalitní pomůcky na vaření a stolování nás i lehce donutí k tomu, nešetřit na jídle a prostě si dopřát kvalitní stravu. A jak je stále připomínáno, kvalitní strava je důležitá nejen pro naše dlouhodobé zdraví, ale i pro celkovou energii během dne a pro náš životní elán. A kdo to vlastně pak ocení, než my osobně?

Nezapomeňte také na to, že v kuchyni je třeba udržovat pořádek a čistotu. Proto je tak důležité vybrat čistič kuchyně, který nejen vyčistí povrchy, ale také nás zbaví bakterií, kterým se při přípravě jídla nevyhneme.

6 nezdravých návyků tak špatných, jako je kouření

Nekouříte? Nezáleží na tom. I tak byste mohli svému zdraví škodit.

Ne tak rychle! Vypadá to, že každý den nové a nové studie konstatují, že tyhle zvyky jsou ještě horší, než kouření. Ať už je to to, že celý den sedíte nebo jíte příliš mnoho tuku. Je zde nějaká legitimita těchto tvrzení?

Následující nezdravé návyky se velmi blíží ublížení od cigaretového kouře nebo mohou způsobovat rakovinu. Jsou rovnocenným soupeřem s kouřením. Naštěstí se jedná o snadno opravitelné návyky ve vašem každodenním životě, takže vaše srdce a plíce mohou být rádi, že to ve skutečnosti není kouř.

Prosedět celý den

Autor obrázku: kevin ryder

Dokonce, i když cvičíte pravidelně, návyky sezení po delší dobu, ať už u stolu nebo v autě, je stále více spojeno s řadou zdravotních problémů. Podle Alberta Health Services onkologické péče v Kanadě, nečinnost je spojena s téměř 160.000 případy rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a rakoviny plic každý rok. Asi 2/3 těchto případů rakoviny jsou také v důsledku kouření.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Ať je to zvyk, dělat si přestávky u pohybu při práci, zkoušejte to častěji, abyste se sezení vyhnuli co nejvíce. Doma odolejte pokušení, abyste co nejvíce času trávili před televizí. Zajděte si na krátkou procházku kolem bloku pro relaxaci, nebo můžete pár minut strávit čištěním, naplánujte si hodinku v posilovně s kamarádkou atd.

Jíst příliš mnoho masa a sýrů

Živočišné bílkoviny jsou bohaté na IGF-1, růstového hormonu, který může podpořit růst rakovinových buněk. A studie z University v Kalifornii zveřejněné v časopise Metabolismus zjistili, že lidé na živočišné proteinové dietě během středního věku byly 4x více ohroženi, že zemřou na rakovinu, než lidé s nízkoproteinovou dietou s rizikovým faktorem úmrtnosti srovnatelným s kouřením.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Nahraďte některé z vašich živočišných proteinů vegetariánskými zdroji bílkovin. Stejná studie zjistila, že strava s vysokým obsahem bílkovin na rostlinné bázi, jako jsou fazole, které mají hladinu bílkovin, které odpovídají některým masům, nespustily stejný nárůst výskytu rakoviny. Obecně platí, že ve středním věku dospělí mají jíst o 0,8 g bílkovin na každé 2 kg tělesné hmotnosti denně.

Zajímavé je, že studie zjistila, že jakmile se přehoupnete přes věk 65 let, jíst hodně živočišných bílkovin není tak škodlivé, protože produkce IGF-1 se začíná zpomalovat.

Vaření na zemním plynu

Pokud jste jedním z 34 procent, jejichž domov je vybaven plynovým sporákem, jste stále v blízkosti oxidu uhelnatého, oxidu dusičitého a formaldehydu pokaždé, když vaříte jídlo. Stejné tři znečišťující látky jsou běžné v pasivním cigaretovém kouři. V dalších studiích bylo zjištěno, že všechny tři kontaminující látky v domácnostech s plynovými sporáky pravidelně překračují pokyny v oblasti veřejného zdraví.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Používejte odvětrávání, elektrický sporák nebo varnou desku. Ventilační rozsah plynu může snížit hladinu znečišťujících látek o 60 až 90 % a to i v případě, že je ventilátor slabší. Velmi dobrými pomocníky v kuchyni a také v dnešní době hodně oblíbené jsou digestoře, které pomáhají zachytit největší znečištění ze zadních hořáků.

Vaření na špatném oleji

I když se můžete spolehnout na elektrický sporák ve vašem domě, nejste imunní vůči znečišťujícím účinkům vašeho vaření. Studie o restauračních a bytových kuchyních ukázaly, že vaření při vysoké teplotě na rostlinném oleji uvolňuje částice, aldehydy a polycyklické aromatické uhlovodíky, všechny sloučeniny nalezené v cigaretovém kouři a souvisí se záněty dýchacích cest.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Vyberte si správný olej na vaření, který se nejlépe hodí pro vaše potřeby. Například olivový olej není vhodný pro smažení na vaření při vysokých teplotách, ale je v pořádku pro vaření při nízkých teplotách nebo pro salátové zálivky. Avokádový je ideální pro vysoké teplotní vaření. Vždy se podívejte na oleje, které si kupujete a ujistěte se, že odpovídají vašim potřebám. A nezapomeňte pustit si větřák!

Solárium

Autor obrázku: Stan Dalone & Miran Rijavec

Nedávná studie odhalila, že tenhle způsob opalování způsobuje zhruba 420.000 případů rakoviny kůže jen v USA a ve srovnání s kouřením, které způsobuje 226.000 případů rakoviny plic, je to mnohem více.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Naučte se milovat svoji vlastní pleť, což je pro vás krok číslo jedna. Ale pokud si chcete opravdu dopřát nějaký ten přirozený lesk, jezte více mrkve a rajčat. Studia totiž naznačují, že obě potraviny jsou bohaté na karotenoidy, které zlepší vaši barvu pleti a nebudete se muset starat o vystavení pokožky samoopalovacím sprejům, soláriu atd.

Nedostatek spánku

Chronický nedostatek spánku vyvolává vysoký krevní tlak, infarkty, mrtvice, obezitu, a řadu dalších zdravotních problémů. Jedna studie dokonce zjistila, že pokud se vám nedostane alespoň šest nebo sedm hodin spánku, vede to k míře stejné úmrtnosti jako na úrovni kuřáků. Nekvalitní nebo roztříštěný spánek vás nemusí nutně zcela probudit, ale cyklus ze světa hlubokého spánku a jeho přerušení může urychlit růst nádorů.

DĚLEJTE TO SPRÁVNĚ: Nepředpokládejte, že být unavený je normální. Pokud máte pocit, že nemáte dostatek spánku pravidelně, poraďte se se zdravotním pracovníkem, aby zjistil, zda můžete trpět spánkovou apnoi, která ruší váš spánek.

Receptová soutěž o 500 Kč na Kucharka.BIZ

Miniatura Kucharka.BIZ

Receptová soutěž o 500 Kč na Kucharka.BIZ

Pokud Vás baví vaření, máte rády jídlo a ještě raději peníze, tak byste si neměly nechat ujít tuto soutěž. Máte v rodině zajímavý recept, se kterým byste se mohly pochlubit? Zvládáte i složitější pokrmy, díky zkušenostem a vlastnímu rozumu? Podělte se o své umění s ostatními a nechte se odměnit!

Soutěž má dvě kategorie.

  1. soutěž o nejlepší recept. Stačí poslat jediný recept a dostanete 100,- Kč.
  2. soutěž o nejvíce receptů, autor/ka nejvíce zaslaných receptů, které splní podmínky pro zařazení do kuchařky vyhraje hlavní cenu, 400,- Kč.

Za jeden recept můžete získat 100  Kč a to už stojí za to vyzkoušet. Pokud znáte receptů více, sepište je a pošlete všechny. Možná právě Vy budete autorka nejvíce receptů a 400 Kč jsou Vaše. … A potom že si nelze přivydělat na internetu a z pohodlí domova.

Soutěž probíhá startuje dnes, 22.4. a končí 31.6.2011.

Více informací o soutěži na kucharka.biz.

Jak se naučit dobře vařit

Jak se naučit dobře vařit

Recept vaření

Do tohoto  světa se  rodíme naprosto oddáni do péče našich rodičů. ediné co umíme je mimo pár základních instinktů jež nám umožňují přežít to,že se dokážeme učit od druhým a z našich vlastních zkušeností.

Ptáte-li se kdy je nejlepší začít se učit vařit, tak určitě co nejdříve. Většina holčiček tuto činnost skutečně miluje. Pod dohledem tolerantní mámy, babičky nebo tetiček si na první kuchařské pokusy malá kuchařka odnese ty nejlepší vzpomínky a bude na ně v dospělosti často vzpomínat.

Ne každý však má to štěstí, že může kuchařské umění studovat spolu s trpělivou maminkou, která ji zasvětí a zaučí ve světle nejlepších rodinných receptů poznat záhady kuchyně.

A pak v životě přijde chvíle kdy se vdáme a najednou … manžel chce jíst, děti chtějí jíst.Vezmeme kuchařku a pokusíme se vytvořit něco, čím zasytíme hladový žaludek naší milované rodinky.

Jistě to není to, po čem všichni touží. Je věcí hrdosti, aby náš gulášek byl ten nejlepší a masíčko ve svíčkové se jen rozplývalo na jazyku a knedlíky byly krásně nadýchané a vánočka provoněla celý byt.

Chceme-li se naučit skutečně dobře vařit, je potřeba se učit od těch co to opravdu umějí. Pokud tedy nemáte po ruce žádného skvělého učitele v tomto oboru, budete si muset vystačit samy se svou kuchařskou knihou.

Při výběru si dejte záležet, neboť to co vytvoříte by mělo být skvělé a jestliže nemáte zkušenosti tak váš úspěch či neúspěch bude naprosto záležet na kvalitě daných receptů a rad nalézajících se ve vámi vybrané knize. Proto kuchařku vyberte tak, aby byla přehledná a nebojte se dát na doporučení a ověřenou kvalitu svých zkušenějších kamarádek.

Dobré jsou kuchařky ve kterých naleznete české a dobře známé suroviny neboť při vašich počátečních pokusech by bylo hloupé si život komplikovat navíc tím, že budete pracovat s naprosto neznámými ingrediencemi.

Suroviny na vaření volte spíše té nejlepší kvality.Věřte, že rohlíčky z kvalitní mouky a másla  chutnají daleko lépe, než z universálního zbytku a náhražky ztuženého tuku..

Ovoce,  zelenina i bylinky jsou nejlepší čerstvé. Z mražených či sušených nikdy neutvoříte to co z čerstvých. Nejlepší je potom bio kvalita nebo doma vypěstované.

Méně je někdy více (vzpomeňte si jak pejsek s kočičkou vařili dort (měl to být raději nepečený dort) ), online casino což casino online platí zejména u koření a zvláště pak u soli, která dodává každému jídlu tu poslední kapku, aby dobře chutnalo. Přesolením ale můžete stejně tak jídlo velmi pokazit, nenávratně.

Nejlepší je začít se učit jídla jednodušší a přejít postupně k těm složitějším, k jejichž přípravě je nutné mít více znalostí a zkušeností. Jednodušší pokrm se skoro určitě povede a napříště vám už jeho příprava nezabere tolik času a budete moci připojit další část a recept vylepšit.

Nebaví vás pročítat kuchařky? Žijeme v moderní době, tak vyzkoušejte pro inspiraci internet. Zkuste třeba domácí recepty online a nebo se podívejte na pořady Zdeňka Pohlreicha. Vezměte si z nich co potřebujete a uvidíte, že ty nejlepší rady se stále opakují – neymýšlet nesmysly, vařit domácí kuchyni a z čerstvých surovin.

Co prospěje chuti vašeho pokrmu?

  • Naložení masíčka minimálně den dopředu dokáže výrazně zlepšit jeho chuť.
  • Čerstvé bylinky svou svěžestí dodají finální úpravě tu správnou jiskru.
  • Skvělý základ omáček je kvalitní silný vývar, udělá z obyčejné omáčky absolutní královnu.
  • Pokrmy při kterých hrozí připálení vařte raději ve speciálním hrnci (dříve dvouplášťový, dnes se již najdou třeba od Tescomy hrnce, které dokáží rovnoměrně rozložit teplo z plotýnky).
  • Nejlepší recepty vznikají spojeních více dobrých receptů spolu s uměním improvizovat a nebát se zkusit něco nového.

Co v kuchyni raději nezkoušejte?

  • Z polotovaru nikdy nepřipravíte takovou pochoutku jako když  použijete suroviny čerstvé, domácí.
  • Umělá sladidla  a podobná chemie vám také mnoho dobrého v kuchyni neprokáže.
  • Včera uvařené jídlo bude i druhý den chutnat dobře, ale  to samé neplatí o přílohách.Svoji chuť rychle ztrácí především brambory a těstoviny.
  • Nedovařené jídlo s moučnou příchutí, nedělané maso (kromě krvavého steaku) způsobí, že vaše hosty okamžitě přejde chuť.
  • Sebelepší pokrm servírovaný na špinavém talíři rovněž nepůsobí příliš chutně ani jedná – li se o obyčejnou rodinou večeři.

Každá kuchařka má svůj vlastní styl a vaří podle rodinných zaručených receptů. Nenechte se proto příliš rozhodit tím, že vy něco děláte úplně jinak než se píše v knížce nebo než radí tchýně.

Důležité je, že to chutná vám a vaší rodině. Nejvíce se naučíte ze svých zkušeností, stejně jako ti nejlepší kuchtíci světa.