Sekaná pečeně po staročesku

Sekaná pečeně po staročesku

Pro více osob

Suroviny

300g hovězího masa, 300g vepřového masa- plece nebo ramínka, 200g uzeného masa bůčku, vejce, asi 100ml mléka, houska, cibule, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, strouhanka, 2 lžíce hladké mouky, 50g slaniny pokrájené na plátky.

Postup

  • Opláchnuté a osušené maso nakrájíme na větší kousky a umeleme na mlýnku spolu  oloupanou cibulí a česnekem.
  • Vložíme do mísy a ke směsy přisypeme i housku pokrájenou na kousky a namočenou v mléce, vejce. Přidáme sůl , koření, mouku a trochu strouhanky a do hladka promícháme.
  • Z této hmoty vytvarujeme 2 šišky a vložíme je na pekáček s polovinou pokrájené a vyškvařené slaniny.
  • Zbylé plátky slaniny rozprostřeme na vršek sekané. Pekáč dáme do trouby a sekanou upečeme dozlatova. Během pečení jí podléváme vypečenou šťávou.
  • Sekanou podáváme horkou spolu bramborami nebo bramborovou kaší.

Tip – Aby sekaná nepopraskala potřeme před položením slaniny její povrch bílkem.

Recept na maso á la Babeta

Nakládáné vepřové Babeta

Maso á la Babeta

Náklady: 80,-kč
Doba přípravy: 30 minut + den marinování
Počet porcí: 4

Suroviny na maso á la Babeta

  • vepřové nudličky 400g
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 2 žloutky
  • 1 lžička kari
  • lžička cukru
  • lžička soli
  • lžička sojové omáčky
  • lžička vegety
  • 3 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

Cibuli a feferonku pokrájíme na drobné kousky, česnek prolisujeme. Promícháme se žloutky, kořením, cukrem, solí a sojovkou. Do směsi vložíme maso nakrájené na nudličky, zalijeme olejem, promícháme a necháme den marinovat.

Druhý den smažíme na trošce oleje. Podáváme s bramborem nebo hranolkami, zeleninovou oblohou, můžeme posypat strouhaným sýrem.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]

Recept na pikantní vepřová játra

Pikantní vepřová játra

Pikantní vepřová játra

  • Doba přípravy: 20 minut + 60 minut marinování
  • počet porcí: 4
  • Náklady: 50,-kč

Suroviny na vepřová játra

  • 500 g vepřových jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžička sladké papriky
  • lžička kari
  • lžička mletého zázvoru
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • olej na smažení

Postup přípravy receptu

Vepřová játra pokrájíme na větší nudličky. Cibuli pokrájíme na malé kostičky, česnek prolisujeme, přidáme papriku, kari, zázvor a citronovou šťávu. Do této připravené směsi naložíme játrové nudličky a necháme hodinu marinovat.

Na pánvi rozehřejeme olej a játra na něm zprudka opečeme. Můžeme podlít trochou vody, aby se játra nepřipálila. Hotová játra osolíme.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]

Vepřové na kari s žampiony

Vepřové na kariVepřové na kari s žampiony

  • Počet porcí : 4
  • Náklady : 90kč
  • Doba přípravy : 50minut

Ingredience:

  • vepřové plátky
  • cibule
  • 200g žampionů
  • sůl
  • 2 dcl smetany na vaření
  • 2dcl bílého vína
  • kari koření
  • hladká mouka
  • olej

Postup:

Vepřové plátky naklepeme, osolíme a z obou stran osmažíme na rozpáleném oleji. Pak maso vyndáme. Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli a žampiony,
zaprášíme osolíme a zaprášíme moukou. Přidáme zpět maso, podlijeme troškou vody a dusíme.

Když je maso měkké, přidáme smetanu, víno, kari koření a necháme přovařit. Nejlepší přílohou je rýže.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]

Recept na ohnivé plátky

Ohnivé plátkyOhnivé plátky

  • Doba přípravy : 70 minut
  • Počet porcí : 4
  • Náklady : 90kč

Suroviny na ohnivé plátky

  • vepřové plátky
  • 7 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • 1 malá feferonka
  • šálek vývaru
  • ostrý kečup
  • olej
  • sůl
  • pepř

Vepřové plátky jemně naklepeme, osolíme, potřeme utřeným česnekem, olejem a necháme rozležet. Na olejem potřené pánvi opečeme maso  obou stran, přeložíme ho do pekáčku vytřeného olejem, přidáme nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku, nakrájenou malou feferonku, zalijeme ostrým kečupem a šálkem vývaru.

Vložíme do vyhřáté trouby a zvolna zakryté poklicí podusíme do měkka. Podáváme s opečenými brambory a zeleninovým dipem.

recept poslala Lucie Vaněčková

[hana-code-insert name=’468×250′ /]