Jak se naučit dobře vařit

Recept vaření

Jak se naučit dobře vařit

Recept vaření

Do tohoto  světa se  rodíme naprosto oddáni do péče našich rodičů. ediné co umíme je mimo pár základních instinktů jež nám umožňují přežít to,že se dokážeme učit od druhým a z našich vlastních zkušeností.

Ptáte-li se kdy je nejlepší začít se učit vařit, tak určitě co nejdříve. Většina holčiček tuto činnost skutečně miluje. Pod dohledem tolerantní mámy, babičky nebo tetiček si na první kuchařské pokusy malá kuchařka odnese ty nejlepší vzpomínky a bude na ně v dospělosti často vzpomínat.

Ne každý však má to štěstí, že může kuchařské umění studovat spolu s trpělivou maminkou, která ji zasvětí a zaučí ve světle nejlepších rodinných receptů poznat záhady kuchyně.

A pak v životě přijde chvíle kdy se vdáme a najednou … manžel chce jíst, děti chtějí jíst.Vezmeme kuchařku a pokusíme se vytvořit něco, čím zasytíme hladový žaludek naší milované rodinky.

Jistě to není to, po čem všichni touží. Je věcí hrdosti, aby náš gulášek byl ten nejlepší a masíčko ve svíčkové se jen rozplývalo na jazyku a knedlíky byly krásně nadýchané a vánočka provoněla celý byt.

Chceme-li se naučit skutečně dobře vařit, je potřeba se učit od těch co to opravdu umějí. Pokud tedy nemáte po ruce žádného skvělého učitele v tomto oboru, budete si muset vystačit samy se svou kuchařskou knihou.

Při výběru si dejte záležet, neboť to co vytvoříte by mělo být skvělé a jestliže nemáte zkušenosti tak váš úspěch či neúspěch bude naprosto záležet na kvalitě daných receptů a rad nalézajících se ve vámi vybrané knize. Proto kuchařku vyberte tak, aby byla přehledná a nebojte se dát na doporučení a ověřenou kvalitu svých zkušenějších kamarádek.

Dobré jsou kuchařky ve kterých naleznete české a dobře známé suroviny neboť při vašich počátečních pokusech by bylo hloupé si život komplikovat navíc tím, že budete pracovat s naprosto neznámými ingrediencemi.

Suroviny na vaření volte spíše té nejlepší kvality.Věřte, že rohlíčky z kvalitní mouky a másla  chutnají daleko lépe, než z universálního zbytku a náhražky ztuženého tuku..

Ovoce,  zelenina i bylinky jsou nejlepší čerstvé. Z mražených či sušených nikdy neutvoříte to co z čerstvých. Nejlepší je potom bio kvalita nebo doma vypěstované.

Méně je někdy více (vzpomeňte si jak pejsek s kočičkou vařili dort (měl to být raději nepečený dort) ), online casino což casino online platí zejména u koření a zvláště pak u soli, která dodává každému jídlu tu poslední kapku, aby dobře chutnalo. Přesolením ale můžete stejně tak jídlo velmi pokazit, nenávratně.

Nejlepší je začít se učit jídla jednodušší a přejít postupně k těm složitějším, k jejichž přípravě je nutné mít více znalostí a zkušeností. Jednodušší pokrm se skoro určitě povede a napříště vám už jeho příprava nezabere tolik času a budete moci připojit další část a recept vylepšit.

Nebaví vás pročítat kuchařky? Žijeme v moderní době, tak vyzkoušejte pro inspiraci internet. Zkuste třeba domácí recepty online a nebo se podívejte na pořady Zdeňka Pohlreicha. Vezměte si z nich co potřebujete a uvidíte, že ty nejlepší rady se stále opakují – neymýšlet nesmysly, vařit domácí kuchyni a z čerstvých surovin.

Co prospěje chuti vašeho pokrmu?

  • Naložení masíčka minimálně den dopředu dokáže výrazně zlepšit jeho chuť.
  • Čerstvé bylinky svou svěžestí dodají finální úpravě tu správnou jiskru.
  • Skvělý základ omáček je kvalitní silný vývar, udělá z obyčejné omáčky absolutní královnu.
  • Pokrmy při kterých hrozí připálení vařte raději ve speciálním hrnci (dříve dvouplášťový, dnes se již najdou třeba od Tescomy hrnce, které dokáží rovnoměrně rozložit teplo z plotýnky).
  • Nejlepší recepty vznikají spojeních více dobrých receptů spolu s uměním improvizovat a nebát se zkusit něco nového.

Co v kuchyni raději nezkoušejte?

  • Z polotovaru nikdy nepřipravíte takovou pochoutku jako když  použijete suroviny čerstvé, domácí.
  • Umělá sladidla  a podobná chemie vám také mnoho dobrého v kuchyni neprokáže.
  • Včera uvařené jídlo bude i druhý den chutnat dobře, ale  to samé neplatí o přílohách.Svoji chuť rychle ztrácí především brambory a těstoviny.
  • Nedovařené jídlo s moučnou příchutí, nedělané maso (kromě krvavého steaku) způsobí, že vaše hosty okamžitě přejde chuť.
  • Sebelepší pokrm servírovaný na špinavém talíři rovněž nepůsobí příliš chutně ani jedná – li se o obyčejnou rodinou večeři.

Každá kuchařka má svůj vlastní styl a vaří podle rodinných zaručených receptů. Nenechte se proto příliš rozhodit tím, že vy něco děláte úplně jinak než se píše v knížce nebo než radí tchýně.

Důležité je, že to chutná vám a vaší rodině. Nejvíce se naučíte ze svých zkušeností, stejně jako ti nejlepší kuchtíci světa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *