Pstruh pečený na víně s holandskou omáčkou
Suroviny
pro 4 porce – 4 pstruzi, 2 citrony, sůl, 60g másla, 250ml bílého suchého vína- nejlépe ryzlink, petrželka.
Postup
Očištěné připravené pstruhy i s hlavou opláchneme uvnitř i zevně a osušíme. Dovnitř nakapeme citrónovou šťávu a necháme jí 30 minut působit. Ryby dáme mezitím do ledničky. Po té pstruhy zevnitř i zvenčí osolíme a vložíme je do zapékací mísy s polovinou rozehřátého másla. Podlijeme je asi třetinou vína a dáme je péci. Během pečení podléváme vínem a vypečenou šťávou tak abychom všechno víno spotřebovali.
Pstruhy otáčíme aby se rovnoměrně upekli. Pokrm podáváme s bramborami a holandskou omáčkou (viz další recept)
Holandská omáčka (úspornější recept)
Suroviny– 250 ml drůbežího vývaru, 2 žloutky, lžička bramborového škrobu, 60 g másla, petrželka, citrónová šťáva.
Postup – Do vroucího vývaru s máslem zašleháme postupně žloutky i bramborový škrob.Směs šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí .Dochutíme pokrájenou petrželkou a citrónovou šťávou.