Sekaná pečeně po staročesku
Pro více osob
Suroviny
300g hovězího masa, 300g vepřového masa- plece nebo ramínka, 200g uzeného masa bůčku, vejce, asi 100ml mléka, houska, cibule, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, strouhanka, 2 lžíce hladké mouky, 50g slaniny pokrájené na plátky.
Postup
- Opláchnuté a osušené maso nakrájíme na větší kousky a umeleme na mlýnku spolu oloupanou cibulí a česnekem.
- Vložíme do mísy a ke směsy přisypeme i housku pokrájenou na kousky a namočenou v mléce, vejce. Přidáme sůl , koření, mouku a trochu strouhanky a do hladka promícháme.
- Z této hmoty vytvarujeme 2 šišky a vložíme je na pekáček s polovinou pokrájené a vyškvařené slaniny.
- Zbylé plátky slaniny rozprostřeme na vršek sekané. Pekáč dáme do trouby a sekanou upečeme dozlatova. Během pečení jí podléváme vypečenou šťávou.
- Sekanou podáváme horkou spolu bramborami nebo bramborovou kaší.
Tip – Aby sekaná nepopraskala potřeme před položením slaniny její povrch bílkem.