Fazolová polévka s paprikou
Suroviny
- 1/4 kg bílých fazolí ,
- dvě ostré klobásky , uzené atd .
- 4 polévkové lžíce oleje
- 4 polévkové lžíce hladké mouky ,
- jedna polévková lžíce mleté sladké papriky
- polévkové koření, pepř, trochu soli .
- Nočky.
- 2 vejce , 4 polévkové lžíce hrubé mouky, sůl
Postup
Předem namočené fazole , ( bílé ) dáme vařit do tlakového hrnce. Vaříme 40 – 45 minut . Fazole se vaří bez soli , aby neztvrdly, ale můžem přidat trochu polévkové koření , typu Podravka . Pokud vaříme v obyčejném hrnci přizpůsobíme dobu varu fazolím, ale počítejte nejméně s jednou hodinou.
Na čtvrt kila fazolí dávám tři litry vody . Po uvaření fazole scedím a vývar si schovám na pozdější dobu . Mezi tím si do jiného hrnce udělám jíšku. Čtyři polévkové lžíce oleje dám do hrnce a přidám čtyři polévkové lžíce hladké mouky , nechám jen zavonět a přisypu jednu polévkovou lžíci mleté sladké papriky , okamžitě zaleju litem studené vody a metličkou šlehám. Po pořádném rozšlehání přidám vývar z fazolí . Pořád se snažím aby v polévce nebyly žmolky. Přidám nakrájené klobásky a vařím 25 minut. Pět minut před dovařením vložím do polévky nočky . Vklepnu dvě vejce d o hnku a zasypu hrubou moukou . Pořádně rozmíchám . Pak přes cedník na noky promíchám do vařící polévky . Nechám ještě povařit pět minut, dozdobíme petřželkou a majoránkou . Ochutíme solí a pepřem a můžem podávat . Příloha pečivo . Dobrou chuť !
recept zaslala Magda Terlingová