Jak připravit kapra na Vánoční stůl

vánoční kapr
vánoční kapr
vánoční kapr

Vánoční kapr patří neodmyslitelně na štědrovečerní stůl. Každý z nás má ale jiné chutě a proto je docela možné, že to, co bude chutnat vám, nebude už tolik chutnat ostatním. Pokud jste doma zvyklí péct nebo smažit kapra na jeden způsob a chcete vyzkoušet nový recept, jsou tu pro vás tipy, jak na to.

Jedním ze způsobů je kapr na šalvěji. Ryba se pokape citronovou šťávou, posype šalvějem a nechá se uležet několik hodin v lednici. Dále se ze strouhanky, vejce a vína namíchá směs, ve které se následně kapr obalí. Postupuje se klasicky jak při trojobalu, akorát místo vejce se použije již namíchaná směs, ve které vejce je.

Kapr se většinou připravuje s kůží, protože maso potom zůstává šťavnatější, ale tato kůže obsahuje tuk, který ne všichni jí, nebo jim jenom jednoduše nedělá dobře. Proto když chcete kapra připravit bez kůže, můžete použít například marinádu. Smíchat můžete různé ingredience jako česnek, papriku, oregano, bobkový list, kmín a další. Připraví se klasická marináda, ve které se kapr nechá pár dní uležet a následně se ugriluje.

Kapra můžete připravit také na zelenině. Lehký pokrm s různými druhy zeleniny můžete dokořenit například kmínem nebo jiným klasicky lehkým kořením, které zachová přírodní chuť ryby a zeleniny. Porce kapra se vloží do pekáče, osolí a pokladou se nakrájenou zeleninou. Nebo můžete kapra upéct jenom se solí a kmínem a posypat ho mandlemi.

Tip: Další vánoční i jiné recepty najdete na online kuchařkách – kucharka.biz a kucharka.pro.

Rybu na vánoční stůl ale můžete připravit i klasicky. Pokud doma každý rok děláte některý z těchto způsobů, můžete zkusit ten nejobyčejnější recept, který používá většina domácností. Kapr se jednoduše nasolí, obalí v mouce, vajíčku a strouhance a dá se usmažit. I tenhle recept se dá pozměnit a to tak, že kapra dochutíte. Použít můžete ho potřít česnekem, muškátovým květem či jinými bylinkami.

Kapr se obvykle podává s bramborovým salátem, ať už je smažený, marinovaný nebo pečený. V každé domácnosti je to ale jinak.

Jestli máte doma malé děti a chcete kapra dát i jim, ale bojíte se, aby si nezapíchli do krku kost, rybu stačí na pár hodin zabalit ho hadříku s octem, kosti změknou a nebudou tak nebezpečné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *