Jedlé kaštany

Jelikož okolo Vánoc vrcholí sezóna jedlých kaštanů, je právě teď vhodná chvíle na to, abyste je vyzkoušela. Že nevíte, k čemu jsou dobré a co s nimi uvařit? To je ale velice jednoduché.

Autor obrázku: cookbookman17

Jedlé kaštany pocházejí ze stromu od Středozemního moře, tento strom se nachází i třeba ve střední Evropě. Zde se ale netěší takovému úspěchu, protože podnebí nedovoluje, aby měl tak velké plody. Samotné plody mají dlouhou tradici, lidé už je konzumují přes dva a půl tisíce let! Kaštanovníky ale najdeme i v Čechách, kde se jim nejvíce daří na Moravě. Můžeme je ale najít i mnohem severněji. Největší sad kaštanovníků nechal na Chrudimsku v roce 1774 vysázet kníže Jan Adam Auersperg.

Samotný kaštanovník má mnoho způsobů využití, hlavně těch léčivých, protože pomáhá při nemocích a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Naopak se u nich ale nesetkáme s žádnými škodlivými látkami. Navíc dodají tělu energii, i když neobsahují tolik cukru a jsou vhodné pro diabetiky.

Jedlé kaštany obsahují draslík, vápník, fosfor, podporují činnost srdce, pomáhají při úzkostech, snižují krevní tlak nebo čistí játra a ledviny.

V obchodech se můžeme setkat se dvěma druhy. Marroni jsou větší a lepší na chuť, hodí se hlavně k pečení. Castagne se ale naopak zase hodí na vaření ve vodě. Před vařením nebo pečením je ale potřeba nezapomenout naříznout slupku do tvaru T a poté je pomalu vařit ve vroucí vodě asi 20 minut nebo péct při 190 °C 10 až 15 minut. Poté musíte kaštany ihned oloupat i se šedivými hořkými vlákny pod slupkou. Jinak by totiž slupka opět ztvrdla a nešla sundat. Oloupané a uvařené či upečené kaštany můžete dále zpracovat podle následujících receptů.

Kaštany v armagnaku

Kaštany vyskládejte do sklenice a zalijte armagnakem. Poté uzavřete a schovejte v temnu. Můžete je naložit i do jiného vysokoprocentního alkoholu – do třtinového rumu, brandy nebo koňaku. Naložené kaštany jsou velmi zdravé, protože alkohol z nich uvolní cenné látky a hodí se tak do dezertů či sladkých krémů.

Kaštanová polévka

Ingredience na 4 porce, 80 minut přípravy

  • 450 g upečených kaštanů
  • 220 g anglické slaniny
  • Cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 300 g brambor typu B
  • Sůl, pepř
  • 200 ml smetany 12%
  • Osmažené chlebové krutony
  • Nasekaná zelená petrželka

Postup:

Kaštany nasekáme nahrubo a v hrnci orestujeme nakrájenou anglickou slaninu, přidáme k ní nahrubo nakrájenou cibuli a kaštany a restujeme, dokud cibulka nezezlátne. Poté zalijeme vývarem, přidáme oloupané a nakrájené brambory na velké kostky, pomalu je vaříme asi 25 minut, až budou veškeré suroviny měkké. Polévku rozmixujeme na krém, vlijeme do ní smetanu, necháme chvilku přejít varem a poté ji ochutíme solí a pepřem. Podáváme s osmaženými křupavými krutony a nasekanou petrželkou. Hotovou polévku lze vylepšit kopečkem zakysané smetany nebo dotuha ušlehané šlehačky.

Autor obrázku: Pauline Mak

Kaštanové pyré

4 porce, 60 minut příprava

Ingredience na kaštany:

  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 dl masového vývaru
  • 3 lžíce portského vína
  • 300 g pečených kaštanů
  • Pár snítek rozmarýnu
  • Sůl a mletý pepř

Ingredience na pyré:

  • 2 dl smetany 12%
  • 450 g upečených kaštanů
  • 50 g másla
  • Sůl a pepř

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C, v pekáči orestujeme na másla na kolečka nakrájenou cibuli a na ní osmažíme kaštany. Přidáme rozmarýn, zalijeme vývarem, zakryjeme a vložíme do trouby na asi 30 minut.

Mezitím si uděláme pyré, kaštany jemně umeleme, nasypeme do hrnce, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a zjemníme máslem.

Do výpečku z kaštanů pak přidáme portské víno, osolíme a opepříme. Kaštanové pyré nemusíme přidávat pouze ke kaštanům, skvěle se hodí k vařenému uzenému či ke zvěřinovým pečením.

Pečená kuřátka s kaštanovou nádivkou

4 porce, 80 minut příprava

Ingredience:

  • 4 malá jarní kuřátka
  • 100 g másla
  • Sůl a mletý pepř
  • Bobkový list nebo šalvěj

Ingredience na nádivku:

  • 250 g toastového chleba
  • Cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 dl mléka
  • 2 vejce
  • 300 g upečených kaštanů
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • Sůl a mletý pepř
  • 1 hrst nasekané zelené petrželky

Postup:

Toastový chléb nakrájíme na kostičky a pečeme v troubě při 190 °C asi 5 minut. Poté přesypeme kostičky do mísy a zalijeme mlékem. Na kostičkách slaniny opečeme v pánvi nakrájenou cibuli a poté to vmícháme k namočenému chlebu, přidáme vejce, nasekané kaštany a petrželku.

Kuřátka vně i uvnitř osolíme, opepříme, naplníme nádivkou a svážeme jim stehna. Pečeme je se šalvějí nebo bobkovým listem, obložené kousky másla prvních 15 minut při vyšší teplotě, poté ubereme na 160 °C a dopékáme za častého přelévání šťávou dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *