Naučte se vařit jako šéfkuchař

Ať už jste začátečník nebo ostřílený kuchař, který pravidelně hostí rodinu, a přátelé k němu chodí na návštěvu, jen aby se výborně najedli, určitě vám přijde vhod nějaká inspirace a rady týkající se vaření.

Najděte si správné vzory

Ano, najděte si odborníky – ty, kteří si kvalitního jídla váží, kteří ho poznají. Možná víte, na koho narážíme a koho naopak nedoporučujeme. Kdybyste se chtěli naučit řídit auto, šli byste oslovit malířku? Nebo naopak? Rozhodně půjdete za tím, kdo své řemeslo ovládá. Budete se pídit po referencích, po důkazech, že to opravdu umí.V0198012_295_295_nowm_fit

A teď nemluvíme o tom, že odborníkem musí být nutně jen ten, kdo se kuchařem vyučil. Mnoho světových šéfkuchařů má vystudované naprosto odlišné obory, ke kulinářství se dostali proto, že jídlo a vaření milují. Zpravidla už od dětství. Prošli jsme si jejich životopisy a přišli jsme na jednu věc, kterou má většina nejlepších šéfkuchařů společnou – už v dětství byli obklopeni skvělým jídlem, vařily jim babičky/maminky, cestovali s rodiči a během cest ochutnávali světové delikatesy, zkrátka se jim dostalo těch správných vzorů. Učte poznat kvalitu i svoje děti.

Koho sledovat?

Z těch českých rozhodně Zdeňka Pohlreicha nebo Romana Vaňka, oba nedávno vydali výborné kuchařky se snadnými i složitými recepty. Dělí se v nich o svá oblíbená jídla i zaručeně fungující postupy. Musíme zmínit Pražskou kuchařku Romana Vaňka a knihu Moje domácí kuchyně od Zdeňka Pohlreicha.

Ze zahraničních kuchařů patří k nejznámějším Jamie Oliver – i u něj načerpáte spoustu nápadů a vychytávek. Navíc vám dokáže, že uvařit výtečné jídlo o několika chodech vám zabere i několik desítek minut.

Když dva dělají totéž, není to totéž

Možná to znáte – dostanete stejný kus masa, stejné koření, stejný olej, naprosto identické ingredience, přesto z něj jeden udělá jídlo, na které do smrti nezapomenete a druhý možná taky – tedy nepoživatelnou ohavnost.

Všechno je to o lásce. K jídlu, k vaření. Při vaření nesmíte myslet na nic jiného, soustřeďte se, mazlete se s těstem, ochutnávejte a čichejte. I drobný detail pak ve finále může znamenat hodně. Je to tedy i o zkušenostech. O tom, že když je máte a taky když čerpáte od těch nejlepších, vytvoříte lahodné jídlo, na něž možná sbalíte vysněného muže, oslníte s ním nejhezčí holku z ulice nebo pokoříte tchyni.

Zkuste i blogery

Ať už dáte přednost zahraničním, nebo českým blogerům, určitě najdeme food blogerky a blogery, jejichž blogy stojí za to číst. Některé možná sami čtete a vaříte podle jejich receptů. Zde je pár českých. A někteří už vydali i svoje vlastní kuchařky, které se prodávají po tisících.

Koko neboli Veronika Kokešová patří k absolutní špičce. Zaslouženě se stala blogerkou roku a i my podle ní vaříme, například sushi nebo dokonalý kimči salát. Specializuje se na videorecepty, takže vidíte postup přesně, jak má být. Všechno pochopíte a zvládnete sami.

Kuchařka ze Svatojánu je velmi uznávaná pro svou poctivou a hlavně zdravou kuchyni. Svůj blog plní zdravými recepty, najdete tu vegetariánské, veganské. A všechno navíc výborně chutná. Pokud milujete domácí stravu, určitě si Evu Francovou najděte.

Kristinu Hrubou známe jako Děvče u plotny. Její slaďoučký blog je plný skvostných dortíků i rad pro začínající cukrářky a kuchařky. Nečekejte rádoby dorty všemožných barev potažené „marcipánem“ a podobnými hmotami, nýbrž ultralahodné, poctivé a chutně vyvážené specialitky. Jinde je nenajdete, protože je v nich cítit vliv severské kuchyně. Není proto divu, že Kristina peče do několika brněnských restaurací, objevila se v televizi i v oblíbených časopisech.

Pana Cuketku určitě znáte, už roky sleduje a recenzuje restaurace, vaří a vymýšlí recepty. Jeho blog prošel mnoha změnami a dá se říct, že teď je dokonale vymazlený. Radí se s ním ostřílení kuchaři, respektuje ho široké publikum. Martin Kuciel žije jídlem, blog má už od roku 2006. Navštivte www.cuketka.cz.

Máte i vy svého oblíbeného šéfkuchaře nebo tip na zajímavého foodblogera? Podělte se o něj s námi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *