Nejčastější chyby, které děláme při krmení psů

Zdraví každého pejska ovlivňují hlavně dva základní faktory: strava a ne/dostatek pohybu. Nejeden pejskař se čas od času dopustí chyb, které mohou vést nejen ke špatnému zažívání jeho mazlíčka. Které to jsou?13000037

S pejskem u jednoho stolu

Nedokážete odolat tomu smutnému pohledu, když váš pejsek žebrá o alespoň jedno sousto té pochoutky, kterou právě obědváte? Raději odolejte a od stolu pejskovi nikdy nic nedávejte. Když mu budete dávat dobroty přímo od stolu, naučíte ho tak loudit a tento zvyk bude zvlášť nepříjemný, až budete mít třeba návštěvu nebo se s ním vydáte do restaurace. Pošlete ho na místečko a laskominou ho odměňte, až vy budete najedení – pak mu dejte třeba kapsičkou pro psy. Ta je pro něj stejně lepší než vaše okořeněné jídlo.

Krmení: Nepravidelnost a příliš velké dávky

Pejsek by měl dostávat jídlo každý den ve stejnou dobu a ve stejném množství. Misku s jídlem byste mu měli ponechat zhruba půl hodiny, a i když třeba všechno nezbaští, po určené době mu ji odeberte a vraťte ji, až znovu nastane čas krmení. Někteří pejskové jsou schopní se někdy nacpat doslova k prasknutí, proto je odměřené množství krmení klíčové zvlášť u těch pejsků, kteří mají tendenci k tloustnutí.

Tip: Nejen krmivo pro psy má doporučené dávkování! I u pamlsků je určená doporučená denní dávka. Pokuste se ji nepřekračovat.

Krmení před procházkou

Stejně jako po dobrém obědě odpočíváte vy, tak i pejsek by měl po jídle odpočívat. Veškeré živiny z jídla se pak dobře rozloží a snižuje se také riziko přetočení žaludku. Pes by měl odpočívat nejen po jídle, ale také před ním. Tak ho po procházce nechte chvilku vydechnout a až poté můžete servírovat večeři.

Krmení kostmi od stolu

Pokud chcete svému pejskovi přilepšit a dopřát mu nějakou tu kost, vždy sáhněte po syrové. Vařené a jinak tepelně upravované kosti mají tendenci se více štěpit a mohou snadno uvíznout v tlamě či žaludku. Ostré úlomky mohou také poškodit trávicí trakt.

Zcela nevhodné jsou kuřecí kosti, které mohou navíc ve velkém množství způsobovat zácpu. Ideální jsou kosti hovězí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *