Bábovková sezóna

Tradiční mramorovou bábovku by měla umět upéct každá správná hospodyňka. Vyzkoušejte následující recepty, které Vás jistě překvapí mnohdy nevšední, ale o to zajímavější chutí.

Čokoládová bábovka s polevou

Čokoládové těsto a navrch ještě poleva, lze si snad přát něco víc k nedělní kávě?

Na 1 bábovku budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • 125 ml podmáslí
  • 240 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 bílek

a na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu

Do kastrolku vlijte smetanu a přiveďte ji k varu. Vložte do ní nalámanou čokoládu, odstavte z plotny, promíchejte dohladka, přilijte podmáslí a nechte vychladnout.

Do velké mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny, přidejte vejce a bílek a prošlehejte. Potom máslový krém střídavě spojujte s moučnou a čokoládovou směsí.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi hodinu při 180ºC. Na polevu svařte smetanu a nalijte ji na nalámanou čokoládu s máslem a sirupem. Promíchejte, nechte chvíli odstát a pak jí přelijte vychladlou bábovku.

Před zatuhnutím můžete polevu posypat cukrovým zdobením nebo lentilkami.

Jablečná bábovka se skořicí

Jablka dodají těstu úžasnou vláčnost, skořice příjemně zavoní.

Na 1 formu si připravte:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky nastrouhaných jablek
  • 3 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku sekaných ořechů (vlašských nebo lískových)
  • ½ hrnku rozinek namočených v rumu
  • lžíci skořice

Do velké mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici, vejce a olej a promíchejte. Poté vmíchejte nastrouhaná jablka, rozinky a ořechy. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 50 minut při teplotě 180ºC.

Banánová bábovka

Zbyly Vám banány a nevíte, jak je spotřebovat? Následujícím receptem se zbavíte přebytečného ovoce a zároveň si nesmírně pochutnáte!

Na 1 bábovku budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 banány

Cukr vyšlehejte spolu s máslem a vejci do pěny, přidejte rozmačkané banány a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi 40 – 50 minut při teplotě 180ºC.

Tvarohová bábovka

Oblíbená varianta, která je díky tvarohu obzvlášť vláčná a lahodná. Po této dobrotě se jen zapráší!

Na 1 formu si připravte:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do pěny, přidejte změklé máslo a nakonec tvaroh. Potom do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a opatrně vmíchejte i ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi půl hodiny při 180ºC. Potom formu překryjte alobalem a vraťte do trouby na dalších třicet minut. Bábovka bude rychleji hotová a nespálí se, průběžně ale stav propečení kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta.

TIP: Zkuste do těsta přidat nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně semínka z vanilkového lusku, příjemně těsto provoní!

Šlehačková bábovka

Dostali jste chuť na mramorovou klasiku, ale nemáte doma máslo nebo tuk na pečení? V tomto receptu ho skvěle nahradí smetana!

Na 1 bábovku budete potřebovat:

  • 410 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny, postupně do ní zašlehejte i smetanu. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a opatrně vmíchejte i pevný sníh ušlehaný z bílků a zbývající poloviny cukru. Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Druhou polovinu těsta obarvěte kakaem a nalijte ji na světlý základ. Obě vrstvy promíchejte vidličkou, aby vzniklo mramorování.

Bábovku pečte asi hodinu při teplotě 180ºC.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *