Zima nám sice neomylně dává najevo, že právě přišel její čas, to však neznamená, že byste se nemohli aspoň na chvilku vrátit do léta. A to nejen ve vzpomínkách, ale také v chutích. Zahřejte se v tomto chladném období výletem do Středomoří a připravte si lahodné pochoutky z Itálie.
V pohodlí domova
Italská kuchyně totiž dobývá svět, a to nejen díky tomu, že výborně chutná, ale je také nenáročná na přípravu. Za její vůní a chutí nemusíte nikam cestovat, stačí mít kvalitní a zdravé suroviny a můžete si lahodné pochoutky připravit v pohodlí vašeho domova. Receptů existuje víc než dost, takže si na své přijde opravdu každý. Nemusíte se bát ani experimentovat, s trochou italské inspirace dokážete hotové zázraky.
Italům nesmí na stole chybět těstoviny nesčetných a mnohdy roztodivných tvarů, které pro ně představují srdeční záležitost – tagliatelle, lasagne, gnocchi, tortellini či ravioli ostatně zdomácněly i v našem prostředí. Bohužel my jejich chuť často degradujeme přidáním množství kečupu a strouhaného eidamu. Zkuste místo toho použít typické italské omáčky či pesta, které seženete v několika různých variantách. Chybu neuděláte třeba s tradičním bazalkovým pestem. Pokud však chcete však uspokojit chutě opravdového gurmána, pak sáhněte po omáčkách s lanýžem. Právě lanýže jsou totiž jedinečnou delikatesou, která je ceněná po celém světě – patří k opravdovým gastronomickým skvostům. Povýšíte tak i „obyčejné“ těstoviny na luxusní pokrm.
Proslulé pochoutky
Nechte jako praví Italové vyniknout opravdovou chuť surovin. Snažte se omezit sůl, používejte naopak bylinky. Prim hraje především bazalka, oregano či rozmarýn. Dochucovat můžete také pomocí olivového oleje, který je takovým tekutým zlatem, neboť má spoustu zdraví prospěšných účinků. Nahradíte jím máslo, sádlo, margaríny a další tuky.
Do italské kuchyně patří samozřejmě také maso. A to nejen ryby, ale také kvalitní uzeniny a salámy – proslulá je především jejich sušená šunka prosciutto, kterou lze servírovat na několik způsobů. Nejčastěji je podávána se slaným pečivem, ale skvěle vynikne také v kombinaci se žlutým melounem. Dopustit v Itálii nedají ani na své tradiční sýry jako je mozzarella, parmezán, ricotta či pecorino, které jsou „třešničkou na dortu“ mnoha pokrmů, od rizot až po saláty. Jídlu dodávají jednak specifickou konzistenci a samozřejmě také tu správnou chuť. Vychutnávat sýry můžete i jen tak samotné či je lze podávat k vínu. Není jistě novinkou, že to italské je ceněné i samotnými sommeliéry. Tak si otevřete láhev, připravte si některý z typických italských pokrmů a připomeňte si chuť léta!