Uvařit kroupy není vůbec složité, stejně jako je to u cizrny. Větší se budou vařit o pár minut déle, než kroupy malé, ale je to stejný postup.
Kroupy vařením mnoho nenabudou. Požadované množství nasypeme do misky a v několika studených vodách propláchneme. Voda je při umývání bílá, usoudíme, kdy jsou kroupy dostatečně propláchnuté. V případě, že bychom je neproplachovali, zůstanou nám po uvaření polepené.
Po umytí postupujeme stejně, jako u vaření rýže. Kroupy nasypeme do hrnce, v kterém je chceme uvařit. Zalijeme vodou tolik, aby zůstaly asi 1 cm pod hladinou. Trochu osolíme a přikápneme oleje.
Je možné propláchnuté kroupy vysypat na usmaženou cibulku. Pak opět zalít 1 cm nad kroupy a přidat sůl.
Pokud chceme použít kroupy jako zavářku do polévky, v takovém případě je nemusíme oplachovat. Trochu, asi hrst krup vsypeme rovnou do téměř uvařené polévky. Vsypáním do vroucí vody jsou uvařené během několika minut.
Kroupy jsou zdravé, když jsou nerozvařené.