Lahvová voda je zdravější jak voda z vodovodu. Je to skutečně tak?

Odevšad posloucháme, jak důležitý je pitný režim. Někteří lidé si myslí, že sklenkou oblíbeného „džusu“ či minerálky zaženou žízeň a navíc dostanou do těla vzácné vitamíny i minerály. Voda z vodovodu jim nechutná a pochybují o její pH kvalitě.

Objasněme si několik faktů:

  • Lidské tělo potřebuje přijmout denně přibližně 2 litry tekutiny.

Proč? Každý den naše tělo ztrácí v podobě dýchání, potu, moči a výkalů asi 2 litry vody. Abychom nebyli dehydratovaní a zajistily organismu správné fungování, musíme denně vrátit do těla stejné množství vody. Ne každá kapalina, kterou vypijeme dodá našemu organismu vodu, i v případě, když jde o 100% -ní tekutinu. Pitím nesprávného nápoje není možné říci, že zásobujeme naše tělo vodou. Paradoxně, člověk, který konzumuje dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, nemusí trpět žádným deficitem vody. Je třeba zdůraznit, že není důležité kolik toho vypijeme, ale co. V takovém případě platí: „Není voda jako voda“.

  • Voda je označována za pitnou, pokud se její pH hodnota pohybuje v rozmezí 6,5-9,5.

Hodnota pH je velmi důležitým parametrem. Nejvhodnější je pro nás voda s vlastnostmi, které nejvíce vyhovují našemu tělu. Všechny tělesné tekutiny jsou alkalické. Výjimku tvoří moč, žaludeční šťáva a životně důležité kyseliny, jako: DNA, RNA, bílkoviny a tuky. Obecně tedy platí, že naše tělo je alkalické. Pokud přijmeme vodu s podobnými parametry, spotřebujeme méně energie na její absorbování.

Co nám teče z kohoutku? V případě vody z vodovodu není třeba mít žádné obavy. Voda, centrální dodávaná do vašich bytů či domů, je totiž regulována a odpovídá nastaveným předpisům. Dodavatel musí zajistit, aby množství škodlivých látek nepřekročilo danou normu. Pokud přesto máte pochybnosti o kvalitě vaší pitné vody a chcete mít 100% -ní jistotu, že je pitná, DOPORUČUJEME VÁM provést rozbor pro pitnou vodu. Ten zahrnuje: kompletní kontrolu vody od chemických, fyzikálních až po mikrobiologické ukazatele (bakterie, viry).

Jak je na tom lahvová voda, ve velkém prodávané a oblíbené „bublinkové“ limonády, „colové“ nápoje či superzdravé ovocné šťávy? Jde o vodu s přídavkem šťávy, s vysokým množstvím cukru, koncentrátů, barviv, esencí a jiných syntetických sladidel. Většina těchto nápojů je kyselá. Například, pH populárního „kolového“ nápoje dosahuje hodnotu 2,5. Pro zamyšlení: pH octa nepřesahuje hodnotu 2,9. Navzdory této alarmující skutečnosti se denně spotřebuje velký počet sladkých sycených nápojů. Nemluvě o tom, že nadměrný příjem zmíněných nápojů rapidně zvyšuje riziko cukrovky, narušuje metabolismus a je hlavní příčinou obezity. Co je tragické, takové nápoje („džusy“, ovocné šťávy) rodiče běžně podávají svým dětem ve snaze dodat jim co nejvíce prospěšných vitamínů.

  • Co mám pít? Podlehněte trendu alkalické vody!

Jak ji získám? Alkalická ionizovaná voda vzniká ionizací. Jde o řízený proces elektrolýzy, který se uskutečňuje v speciálním zařízení – ionizátor, který takříkajíc rozděluje vodu na živou a mrtvou. Tento zázračný filtr mění pH a ORP vody, čímž vytváří alkalickou-živou vodu.

Splňuje alkalická voda požadovanou hodnotu pH? Výrobci ionizátorů doporučují, aby pH alkalické vody určené na denní spotřebu splňovalo hodnotu v rozsahu 8,4-9,4. Z výše uvedených údajů vyplývá, že tyto parametry nepřekračují stanovenou normu pro pitnou vodu. Navíc taková voda disponuje silnými antioxidačními účinky, neboť obsahuje méně kyslíku než běžná voda. Jelikož v alkalické vodě je ho málo, po vstupu do těla látky v takové vodě neoxidují, čímž pomáhá v boji proti překyselení organismu a zabraňuje oxidačnímu stresu.

  • Jaké jsou další pozitivní účinky alkalické vody?

– zmírňuje vysoký krevní tlak (hypertenze), zlepšuje průtok krve,

– reguluje tělesnou teplotu,

– pomáhá při hubnutí, zastavuje proces tvorby tuku (zabraňuje překyselení těla),

– snižuje riziko rakoviny,

– zpomaluje proces stárnutí (Anti-aging),

– vhodná pro sportovce (tlumí svalovou bolest po vydatném cvičení),

– účinnější odstranění nečistot při praní,

– dokonalý odmašťovač (rozpouští oleje, tuky, či jiné mastné směsi),

– ideální při vaření (vyzdvihuje chuť a aroma).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *