O svá ústa většina z nás pečuje, jak nejlépe umí. Zuby si pravidelně čistíme a chodíme na prohlídky k zubaři. Zánět dásní a zubní kaz jsou ale stále jedny z nejčastějších onemocnění v zubních ordinacích. Proč? Kromě špatné péče může být důvodem obtíží s chrupem i nevhodná strava. Podívejme se na 6 potravin, které jsou pro naše zuby prospěšné, a udržme si tak zdravý a silný chrup!
Sýry a jogurty
Skvělá zpráva pro ty z nás, kteří milují jogurty, sýry a všechny mléčné výrobky. Jejich konzumací totiž prospíváme i svému chrupu. Sýr pomáhá zlepšovat PH v našich ústech, čímž se snižuje riziko vzniku zubního kazu. Navíc je sýr bohatý na vápník a obsahuje kasein, který pomáhá posilovat zubní sklovinu. Na vápník jsou bohaté například i jogurty. Vybírat bychom měli ale jen ty neslazené! Bolest zubů je totiž jen jeden z problémů, které mohou vzniknout.
Jablko, mrkev nebo celer
To, že jsou ovoce a zelenina prospěšné pro naše tělo, víme už od školky. Tvrdé ovoce a zelenina jsou ale i skvělými pomocníky v ochranně zubů. Při jejich kousání si totiž masírujeme dásně, odstraňujeme zubní plak a produkujeme více slin. Kousání do jablka sice nenahradí dentální hygienu, ale může pomoci jako rychlá záchrana po obědě, když nemáme možnost zuby vyčistit. Kromě jablek jsou skvělé mrkve, hrušky i celer.
Žvýkačka bez cukru
Skvělým pomocníkem v péči o naše zuby může být i žvýkačka. Při žvýkání totiž produkujeme větší množství slin, které odplaví bakterie i zbytky jídla. Vybírat si musíme ale jen produkty bez cukru. Ani sebelepší skladba jídelníčku a pečlivé čištění zubů nám nezaručí, že budou naše ústa bez problému. Jednou za půl roku bychom proto měli navštívit specialistu z pražské kliniky Mediestetik. Stomatolog nám zuby vyšetří a díky nejmodernější technice odhalí případné kazy v raném stádiu. Nechcete mít přece ústa plné zubních náhrad již v mládí, že?