Tůdle nůdle aneb Oblíbené pokrmy z těstovin

Těstoviny jsou oblíbeným jídlem nás všech, a to nejen proto, že k jejich přípravě nepotřebujete mnoho času, úsilí ani surovin. Vyzkoušejte proto následující varianty a zamilujte si je i Vy!

Špagety carbonara

Italská klasika, která je u nás známá jako „po uhlířsku“.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 400 g špaget
  • 200 g libové slaniny nebo uzeného bůčku
  • 100 g parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 4 žloutky
  • 60 ml smetany ke šlehání

Slaninu nakrájejte najemno a stroužky česneku rozmáčkněte hranou nože. Na pánvi rozpusťte máslo a vsypte do ní slaninu s česnekem. Česnek z pánve vyndejte (jde pouze o zavonění) a slaninu nechte na mírném plameni vysmahnout dozlatova. Špagety uvařte na skus (vodu neslévejte, ale uschovejte) a přidejte je do pánve, kterou udržujte na malém plameni. Žloutky prošlehejte s nastrouhaným parmazánem a smetanou a přilijte je k těstovinám. Odstavte z plotny a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily vaječnou směsí. Do těstovin přidejte pár lžic vody z vaření špaget – omáčka bude hladší a vláčnější. Před podáváním okořeňte čerstvě mletým pepřem a posypte nastrouhaným parmezánem.

Zapečené těstoviny se špenátem a sušenými rajčaty

Chilli, sušená rajčata a výrazné sýry dodají jídlu nevšední šmrnc a osloví každého hladového strávníka.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 400 g těstovin (špaget, farfalle, ..)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 60 g čedaru
  • 60 g nivy, hermelínu nebo kozího sýra
  • 2 velké hrsti baby špenátu
  • 1 chilli papričku
  • 140 g sušených rajčat

V míse prošlehejte smetanu s vejci, osolte a opepřete, vsypte nastrouhaný čedar a na kostky nakrájený výrazný sýr. Do směsi nasekejte chilli papričku bez semínek, špenát i sušená rajčata. Uvařte těstoviny na skus, přidejte ke všem ostatním ingrediencím a dobře promíchejte. Zapékací mísu vymažte máslem, vložte do ní těstovinovou směs a pečte asi 30 minut při teplotě 180ºC. Poté lehce posypte strouhaným čedarem, poklaďte špenátovými lístky potřenými olivovým olejem a vraťte do trouby na dalších 10 minut. Před servírováním nechte těstoviny mírně zchladnout, zpevní se. Podávejte nakrájené na kostky nebo klíny, ideálně se zeleninovým nebo listovým salátem.

Hříbkovo – smetanové těstoviny

Rychlá večeře pro všechny milovníky jednoduchých a nenáročných jídel.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 175 g anglické slaniny
  • 1 cibuli
  • 200 g malých hříbků
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • hrst hladkolisté petrželky

Na olivovém oleji vyškvařte slaninu nakrájenou na nudličky, po pár minutách přisypte cibuli nakrájenou najemno a pět minut opékejte. Přihoďte houby nakrájené na plátky a osmahněte, pak vmíchejte smetanu a nasekanou petrželku. Přiveďte k varu, nechte chvíli probublávat a omáčku lehce zredukujte. Osolte, opepřete a podávejte s oblíbeným druhem těstovin – vhodné jsou například fusilli (vřetena).

Špagety à la krab

Krémová smetanová omáčka s charakteristickou chutí surimi tyčinek osloví nejen Vaše ratolesti.

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 200 g špaget
  • 100 g krabích tyčinek
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • petrželku
  • 50 g tvrdého sýra

Na oleji osmahněte česnek nakrájený na plátky, ale jen krátce, aby nezhořkl, a polovinu nasekané petrželky. Přidejte krabí tyčinky nakrájejte na kousky a poduste. Nakonec vlijte smetanu a poduste do zhoustnutí. Odstavte z plotny, přidejte zbývající polovinu nasekané petrželky a dochuťte solí a pepřem. Hotovou omáčku vmíchejte do uvařených špaget, před servírováním posypte strouhaným sýrem a ozdobte rajčaty.

Ďábelské těstoviny

Ideální jídlo, když nestíháte. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová. A je přímo ďábelsky dobrá!

Pro 4 osoby si připravte:

  • 2 střední cibule
  • 250 g anglické slaniny
  • konzervu ďábelských toastů
  • 2 sterilované okurky
  • 5 lžic kečupu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g špaget
  • 100 g tvrdého sýra

Na oleji osmahněte cibuli nakrájenou najemno a poté orestujte i slaninu nakrájenou na nudličky. Přidejte konzervu ďábelských toastů, kečup, sterilované okurky nakrájené nadrobno a promíchejte. Nakonec přilijte smetanu a krátce povařte do zhoustnutí. Během přípravy omáčky uvařte špagety, které podávejte přelité omáčkou a posypané strouhaným sýrem.

Zapečené těstoviny s kuřetem a sýrem

Dokonalý způsob jak přeměnit zbytky kuřete z nedělního oběda v rychlou a chutnou večeři.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 250 g pečeného kuřecího masa
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mléka
  • lžíci dijonské hořčice
  • 180 g čedaru
  • 100 g mozzarelly
  • 250 g těstovin (velkých kolínek)
  • 20 g másla
  • stroužek česneku
  • 175 g strouhanky

Smetanu s mlékem a hořčicí přiveďte v kastrolu k varu. Do směsi vsypte nastrouhaný čedar i mozzarellu, osolte, opepřete a nechte zhoustnout. Pak přidejte natrhané kousky pečeného kuřecího masa a uvařená kolínka, promíchejte a prohřejte. Směs přendejte do zapékací mísy a posypte směsí rozpuštěného másla, prolisovaného česneku a strouhanky. Pečte při 200ºC asi 10 – 15 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *