Všichni známe jednorázové plastové nádobí. Ačkoliv ho nepoužíváme na denní bázi, sem tam se hodí. Na grilování s přáteli, po kterém by se vám nechtělo umývat všechno nádobí, na piknik s dětmi, kdy nechcete nosit talíře zpátky domů či na bujarý festival, kde by hrozilo rozbití klasického nádobí. Jenže jednorázové plastové nádobí má i své nevýhody, zejména nešetrnost k přírodě.
Planeta Země je zavalená plasty, od 60. let minulého století se jeho produkce zněkolikanásobila. Je dobře, že si to pomalu uvědomujeme a snažíme se nacházet náhrady. Jednou takovou náhradou je i jedlé nádobí, jež má potenciál nahradit klasické jednorázové plastové talíře, kelímky, příbory, brčka i míchátka na kávu.
Z čeho se vyrábí jedlé nádobí?
Primární surovinou jsou pšeničné otruby, jež vznikají jako vedlejší produkt při mletí mouky. Ty se dříve využívaly jen jako krmivo pro zvířata nebo na kompost, je tedy skvělé, že se pro ně našlo ještě praktičtější využití. A jak pšeničné otruby chutnají? Jedlý talíř má podobnou chuť jako celozrnný chléb.
Ne všechno jedlé nádobí ovšem vzniká ze stejných ingrediencí. Třeba takové kelímky jsou z ovesných otrub, pšeničné mouky a cukru, takže chutí připomínají spíš sušenku. Jedlá brčka jsou zase těstovinová, můžete si je tedy uvařit k obědu.
S jedlým nádobím zabavíte celou rodinu
Jedlé nádobí rozhodně stojí za vyzkoušení. Nakupte třeba jedlé lžičky a překvapte děti tím, že poté, co dojíte zmrzlinu, si pochutnáte i na lžičce. Budou zírat!
Mimochodem, jedlé nádobí působí daleko stylověji než to plastové. Na vaší zahradní narozeninové oslavě nebo večerním grilování s přáteli se bude vyjímat. Hosté budou nadšení a třeba některé z nich také inspirujete k nahrazení jednorázového plastového nádobí. Každá malá náhrada plastu se počítá. Není nutné žít úplně 100% ekologicky a zero-waste, každý krůček má smysl.