Za dveřmi jsou Vánoce a k Vánocům patří neodmyslitelně také dobré jídlo a tradiční večeře. Přípitek šampaňským, předkrm, rybí polévka, bramborový salát s kaprem, vinné klobásy, dobré víno – tím vším jsme každé Vánoce obklopeni. Jak by se vám líbilo si tradiční štědrovečerní tabuli maličko znetradičnit?
Přípitek šampaňským je dokonalý začátek, co kdyby po něm ale následovala polévka houbová namísto rybí? Takový houbový vývar s kváskem a zeleninovým bujónem, česnekem, smetanou a vařenými bramborami, vaši tradiční večeři stoprocentně oživí.
Jste-li zastánci předkrmů a máte-li rádi zelený chřest s vajíčky a máslem? Tady je recept: Ve vroucí vodě rozpusťte kuřecí bujón a ponořte do něj upravený svázaný chřest zhruba na 20 minut tak, aby změkl. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na drobné kousky. Uvařený chřest osušte, vložte do misky, ochuťte a posypte vejci. Vše polijte rozehřátým máslem a vánoční předkrm je připraven začlenit se do vašeho štědrovečerního jídelníčku.
Bramborový salát nesmí na Vánoce chybět, proč ho ale neudělat trochu jinak? Nakrájejte vařené brambory na plátky a polijte je zálivkou z cibule, pepře, zeleninového bujónu a oleje. S bylinkami, plátky okurky a nadrobno nasekanou jarní cibulkou bude váš bramborový salát opravdu nevšední přílohou.
Mouka, vejce, strouhanka – to je oblek klasicky připraveného vánočního kapra. Výborné, ale poněkud stereotypní. Těstíčko z vyšlehané mouky s vejcem, solí, pepřem, máslem a především vínem, oblékne vašeho kapra do sváteční košile. Uvidíte, že nebudete zklamaní.
Zaujala vás myšlenka netradiční vánoční hostiny? Přesnou přípravu těchto vánočních receptů a mnoho dalších zajímavých tipů najdete v kuchařce online Recepty na každý den, která vás provede světem výborných, jednoduchých, klasickým i netradičních jídel pro vás a vaši rodinu.